CHRPA: trocha pranksteřiny, pane:)
Za mě - do tajů některých zákazů jsem nepronikl do teď (za všechny vezměme třeba zákaz ryb s modrou kůži... co je víc makrobiotického než pstruh z jihočeského rybníka? :) a nějak mi to nevadí v tom uchopit ten systém jako celek... nechám teď stranou osobní situaci stran stravy, dám pár obecných podnětů.
Skladba talíře: sleduji dvě věci - jednak surovinovou skladbu, jednak skladbu z hlediska jin a jang. Tohle dohromady, když si osvojíš, tak to pak dává dobrej návod na obecný skládání talíře.
Mb je o harmonizaci, co nejvíc se cpeš do středu mezi jin a jang... když se dlouhodobě takhle stravuješ, tak pak můžeš začít zkoumat výchylky a extrémnější potraviny, co to s Tebou dělá... popravdě, nikdo z nás není stavěnej na harmonickou vyváženou stravu, ale spíš potřebujeme doplňovat různé aspekty. V tomhle mi přijde jako bezedná studnice čínská dietetika, kde se počítá s jin-jang jednotlivých zang orgánů v návaznosti na roční období... já osobně bych ještě přidal styl práce a pracovní vytížení, životní a rodinnou situaci atd. Prostě (IMHO) každý z nás potřebuje nějakým směrem trochu vychýlenou rovnouváhu jin-jang v závislosti na životní situaci, ale to už svévolně interpretuji svaté písmo makrobiotické :-)