BROZKEFF: ono je to možná to nejlepší, naučit se to dělat bez dotací....příjde mi to dvousečná zbraň a dlouhodobě je to imho spíš nefunkční. Protože když se každý naučí fungovat tak, že bez dotací se neuživí, tak co se stane, až jednou (dřív nebo později, ale stoprocentně) kohoutek zavřou?
Začínám na to být alergický, na každém rohu vidí člověk loga EU, které dotuje každý nesmysl, na který se nějaká kancelářská krysa naučila vyplnit dotazník a uspokojivě zdůvodnit jakýkoliv nesmysl, jen aby měla ona plus pár jejich známých na pár let zajištěné živobytí.
Nedávno jsem viděl na výloze drogerie Rossmann logo ESF s nápisem "vzděláváme zaměstnance drogerie Rossmann z peněz evropské unie" :-)...za a) nechápu, co je tam učí (jak po čichu rozeznat voňavky? která zubní pasta je nejlepší?) a za b) nevím proč by si takový věci neměl platit primárně zaměstnavatel, tím spíš když se jedná o takový řetězec. Nebo z podobného ranku - program ESF "vzděláváme řidiče autobusů". V reálu to prý vypadá tak, že tam přijde nějaký čerstvě vystudovaný agilní kravaťácký manager a káže tam zkušeným řidičům o tom, jak by se měli chovat.
Příjde mi, že často je to postavené naopak, než je logika věci - a sice, vidíme nějaký balík peněz, ze kterého si můžeme pro sebe ukrojit tak pojďme vymyslet, jaký by měl být jeho "účel". Správně by to mělo být asi naopak - napřed je nápad, idea a až pak potřeba či touha na něj získat peníze...
co se týče mě, tak např. nechci čerpat dotace na včelařství. Ty české dotace fungují systémem "kdo dřív příjde, ten dřív mele" přičemž není jisté, kolik lidí to má už dopředu domluvené přes známosti, takže jediné řešení je asi v den vypisování dotací přespat před vchodem úřadu, abych měl jistotu, že se do těch prvních 100 či 200 lidí dostanu. Evropské mají zase nevýhodu, že si to člověk celé zaplatí sám a až pak čeká, jestli mu na to vůbec něco dají (přičemž většinou to bývá méně, než bývá slibováno). Hlavně ale nemám potřebu být po 3 roky vystaven možné kontrole ze stran úřadů a nevím, proč by měl mít někdo kvůli pár tisícům možnost lozit k nám na zahradu a vyjadřovat se k tomu, jak to dělám nebo nedělám...