• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: jasne ze zajima) whoaa, tak tomu se rika hospodarstvi!.)) vypada to nadherne)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TYET: krasne, krasne.. ma to ducha to misto, ten kamen tam .. no nadhera :)
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: určitě, postupně to zdokumentuju, jestli tě to opravdu zajímá :) tady mám nějaký další fotky zahrady, začala jsem to na jaře systematicky fotit, jak se mění během roku, některý postupy se budeme snažit během času opouštět, budeme něco dělat jinak než dřív, například sekání trávníku, mulčování a podobně: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3302733979509.142386.1602751122&type=3&l=a4829e6445
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: to ja chtela pro inspiraci, jaky mas zahony) jasne, to postupne povali... tak si vzpomen jeste casem, prosiim)
    TYET
    TYET --- ---
    TYET: to směšný opevnění je kvůli barzojovi :-/
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: když ta jedlá část není tak pěkná :) a zatím toho taky moc nevyrostlo, akorát špenát: http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/559585_380841681967047_346774498707099_1128851_2109740131_n.jpg
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: vic fotek vic fotek!.)) neco se zeleninou a jedlejma rostlinama, prosiim)
    TYET
    TYET --- ---
    moje zahrada
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    INK_FLO: jak kde, afaik prave v mahajanovem budhismu jezenim masa stale porusujes ahimsu - jsi neprimo odpovedny za utrpeni.
    RFK
    RFK --- ---
    PHUSHI: i starej indián je radši zabit rukou nepřátelského bojovníka než aby bídně pošel:)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PHUSHI: KUATO:
    Přesně, jak píše Kuato. Jen jsi to prve nepochopila..
    KUATO
    KUATO --- ---
    PHUSHI: ne. tady je prezentovano, ze at se nam to libi nebo ne, nekdy je nutno zvire zabit (protoze je to v danou chvili nejelegantnejsi reseni situace nebo nezbytne nutne). a ze toto se da udelat s uctou a vaznosti a zaroven ciste a precizne.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: myslim, ze to je konfrontace mestskyho zivota (mj. se svou politickou a jinou korektnosti), kterej v tomhle ohledu dost teoretizuje, a selskyho zivota na lonte se svym starym dobrym selskym rozumem.) nema to vyznit tak jakoze mesto je osklive a venkov je to spravny, to si ani nemyslim - kazdy ma svoje... .)


    a uz koncim;)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    KUATO: a ja jsem tu neco takoveho psala?

    jen mi nedalo nepozastavit se nad tim, jak je tady prezentovano, ze zabiti zvirete je vlastne vyustenim nekonecne ucty a respektu k jeho zivotu
    KAREN
    KAREN --- ---
    PHUSHI: na me je to, co pises, zase az prilis cb.
    nekomu to funguje i bez zivocisnejch produktu - nekomu ale tak uplne ne (to uz jsi ode me cetla asi ve vege-varicim klubu), tak potom prichazi otazka, jak s tim nalozit.



    ale asi to tu je krapet ot, na to tu jsou jiny kluby)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Jó, jó... Taky mi toho za těch pár let odstěhování z města na statek došlo, co bych jinak za celý život pobrat nemohla. :-)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    PHUSHI: je neskutecny nesvar oddelovat duchovno od normalniho zivota. v nasich podminkach, s nasi zimou jen velmi obtizne se da prezit bez masa a tuku. nektere typy lidi vubec nejsou schopni. kdybys trochu rozumela hospodareni, tak bys vedela, ze ani to obili nevyprodukujes "bez hovna, ktere seskrabnes lopatou krave zpod prdele". nemuzes oddelit rostlinnou a zivocisnou vyrobu.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PHUSHI: No já to mám v sobě od dětství. Vychází to z uvědomění toho, že jakkoliv se může zdát banální, nedokážu dát život ani pouhé mouše. Takže mám prostě k živému respekt, ačkoliv mravence v kuchyni netrpím, klíšťata zamčkávám a když mi umřel srnec na dvoře, jednoduše jsem ho naložila jsem na kolečko a odvezla na mez.

    Vlastnoruční zabití např. té slepice je pro mně ale zatím neprožité a určitě se s tím budu muset nějak srovnávat, až k tomu přijde čas.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: zrovna pred chvili jsem babine jednu slepku sekal, tak jsem rozcviceny. kdyby chtely holky preriznout taky.. vlastne co to placam, podriznout, tak at se prihlasi :o)).

    JANYNA: ono staci rozvinout citeni a uz to jde samo. kazdopadne ja bych ty stare neodsuzoval, ja se takhle vzdycky trochu pres prsty dival na sveho dedu a teprve x let po jeho smrti, jak musim sam hospodarit, tak ve me narusta cim dal vic ucta k nemu, prave ze jak citim tu nevyhnutelnost, kterou cely zivot naplnoval. ja se vubec necitim opravnen soudit nase predky. oni se nadreli jak kone, to se vubec neda srovnat s nasim solichanim.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    KAREN: mne samozrejme prijde lepsi pristup, kterej popisuje napr.
    INK_FLO: nez ten, jakej ma dnes k masu vetsina lidi. Na druhou stranu vsechno to ohaneni se uctou, "duchovnem", pokorou a respektem koncici useknutim hlavy mi prijde az ponekud montypythonovske
    "Well, I've been a hunter all my life. I love animals. That's why I like to kill 'em. I wouldn't kill an animal I didn't like..."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam