• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MATT
    MATT --- ---
    BROZKEFF: mas naky poznatky i ke kurzum Rudolfa Steinera (vyslo knizne) ? ja se k tomu jeste nedostal, abych moh sam posoudit..

    BROZKEFF: monza by slo vyuzit i teplo z rozkladnejch procesu. kamos takhle kazdej rok zaklada taokvej "hrobecek" z listi a odpadu, pretahne to folii a da sazenice.. cely to pekne topi..
    RFK
    RFK --- ---
    BROZKEFF: loni jsem měl předpěstovaný sazenice a neco jsem dal do hlíny rovnou.sazenice přežily ale to co vylezlo z hlíny sežrali slimáci.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    RFK: Tak když už se tu propírají dýně a mrazíky, tak taky nareportuju co jsem slyšel od bratra: dýně dal z půlky do hlíny semínka teprv týden před mrazíky, takže ty ani nevylezly ze země = IMHO budou v pohodě, případně shnijou; druhá půlka byla v truhlíku za oknem vevnitř, takže taky v pohodě, a bez ohledu na výsledek těch venkovních se dají ty vnitřkové ven, až už fakt mrazy hrozit nebudou, a bude. Možná nějaké ty dýně předpěstovat za oknem není v kontextu toho počasí úplně marná věc, loni jsem měl veškerá hokkaida takhle předpěstovaná, přesazení to celkově přežila dobře. Venkovní dýně už asi 3x selhaly i tady v Belgii u Antverp. Dvakrát shnila semínka v zemi kvůli vlhku a zimě a potřetí přišly kroupy.
    RFK
    RFK --- ---
    MYKO: mě dýně přežily.sice jsem ráno v umyvadle zaznamenal ledovou krustičku,ale sazenice jsou ok.byly ve kvetináčích na stole (nevím,zda to mělo nejaký význam)
    MYKO
    MYKO --- ---
    (Libechov u Melnika)
    MYKO
    MYKO --- ---
    nam venkovni lichorerisnice prezila, prezily i tresne a visne, ale jinak vsechny sazenice cuket a jinejch dyni, kukurice a fazoli to zabalily, pac jsme je zapomneli posledni studenou noc venku. Popravde to beru jako cenne pouceni, sice to zapomnel spolubydlici, ale ja sam jsem si rikal, ze uz je to mozna zbytecny.. ted vim, ze neni. :) Bonifac ma dlouhej ocasek! (a na svateho Nepomuka umrzne ti nos i ruka)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ahoj lidi,

    nabízím jenom krátký svůj postřeh k tomu, jak se tu probírala smysluplnost "kurzů o permakultuře":

    - Pokud jde o převyprávění věcí z Mollisona, tak to je beznadějně zastaralé a hlavně nevztažené na náš klimatický pás a hustotu osídlení
    - Přístup Seppa Holzera je víc na zemi, ale taky není uplatnitelný všude
    - Ani 24, ani 72 nebo kolik hodin kurzu, není samospásných, certifikát na konci nebo jiné třpytivé ornamenty můžou páchat i škodu, pokud se další akty nevztahují k unikátním okolnostem každého místa a okolností

    Je potřeba aplikovat vědeckou metodu experimentování nad získanými poznatky před tvrzením, jak je věc skvělá. Například tolik propagované mulčování může mít řady nevýhod a paradoxně někdy zhoršit kvalitu půdy. Nejde jen o škůdce, co jsou pod mulčem, ale o to, co je ten mulč zač a jak interaguje s půdou. Piliny, kousky dřeva nebo kůra jsou v tomhle dost špatnou volbou, a i řada dalších věcí zejména pokud je dovezená kdovíodkud žádný zázrak neudělá. Jahody ve slaměném mulči budou mít třeba o 30 % menší úrodu než bez mulče. Sice je méně práce, ale jsou podstatně menší. Brambory, pokud je nedělám ve slámě a podobnými alternativními metodami, moc nevyřeším jinak než vytvářením klasických hrobečků, tj. stěží dosáhnu vynikající úrody metodou no-till. Černozem se chová jinak než hnědozem. Poznatky z tropů nadělají v našem pásmu víc škody než užitku. Dá se pokračovat donekonečna.
    Nakonec jde zase jen o selský rozum , všímavost a pozorování. Od-naučení se věcí, které jsme si už zvykli považovat za "přirozené" (taken for granted). Nezaměňování faktů a domněnek.


    ---
    BTW, kdo znáte klasické dílo Veblena, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Theory_of_the_Leisure_Class? Zdá se, že tohle víc jak sto let staré dílo je schopno celkem dobře vysvětlit, v čem je problém překročit současnou buržoazní společnost (problém statusu = když kluk ve třetí třídě před spolužáky řekne, že jeho otec je zemědělec/farmář a nebude dost silný/mít přirozený respekt, výsledek bude, že se mu ostatní budou smát a odsedávat, protože přece je celý od hnoje. Snaha to oktrojovaně změnit selhala i v komunistické éře, kdy se sice všichni učili o rolnické a dělnické třídě, dělaly se hezké vnější rituály, ale vedlo to k nějakému hlubšímu pochopení?)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    IRO: jéé, monsanto, moji oblíbenci. Už by sme je měli u nás zakázat :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    RFK: amishove jsou v tomhle dobri machri .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: ja te jen tak trochu skadlil :o))

    souhlasim s tebou. jestli mam z neceho u toho hospodareni fakt dobry pocit, tak je to takoveto sdileni - cau, nemas seminka tohohle? mam. a kdyz uz s tebou mluvim, nepucil bys mi svarecku? jo stav se, az nebudes muset ridit, uz mam vypalene svestky...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    kdybych mnel vypestovat na svem obilipro zviratka co tu mam tak bych tu nemnel nic jineho nez obili a to ze si ho kupuji od mistnich bio zemnedelcu tak na tom nevidim nic spatneho.ostattne sem psal ze pravidla zadne neexistuji co je pro nekoho permakulturni pro jineho neni, zalezi na pdominkach kde zijes okoli atd...a taky bych mohl rici ze tim ze spolupracuji se zemnedelci z okoli, to pole s bio obilim je asi kilak odtad tak je to v ramci loklnosti otom ze nic nedovazim ne z dalky nekde z ruska ci ciny.
    kazdy ma svoje priority a moje sou jasne ze ne vsechno tu dokazu udelat a ypestovat tak se soustreduji na to comu se u mne dari a ostatne veci se snazim vymneit koupit z podbne smyslejicima lidma organizacema.vis kolik toho je.kavu piju vim jak se dela doma z obili korenu cekanky ale proste secko neustihas, jo slobyto kdy clovek nemusel tolik platit na stat a jeho fungovani tak bych byl vice casu doma cize bych toho stihnul vice,ale todle je zase debata o jinich vecech.vino si delam sam kolik ho stihnu tolik ho stihnu stejne je ho vzdy malo a vypije se ,ale cele leto se nemusi dokupovat,tabak mas pestujes?taky je to na leta, jeden rok mi sezrali slimaci drhej se spatne ususil a zhnil a tendle rok snad uz vyjde.akvuli tomu ze beru obili od biozemnedelcu z okoli abych se odhlasil z permawebu a tady odtad mi teda neprijde jako dobrej napad.
    ja to cele vnimam jako kooperativu je tu hodne lidi a jednomu se dari pestovat to a jinemu tamto a navzajem si zdilime prebytky este lip by to bylo bez netu ale s lokalnima pak by to vse klapalo uplne jinak
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DRUDRIGER2: no ona polarina uz neni zadna sranda, i na male policko to uz chce nejakou mechanizaci, i kdyby mela byt pohanena konmi ci volky :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: no pozor! permakultura rika (a tys ji vcera citoval), ze by se zvnejsku nemelo na tvuj pozemek nic privazet. zadna trava, hnuj. a ty si tu najednou koupis zrni od mistnich zemedelcu. pokrytce :o)).
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    taky mi zmrzli dyne fazole ale jenom ty co byli se skleniku ty co se sadili primo tak ti to zvladli, este ze mam dyne dalsi ve skleniku a este poseckam tak tejden.
    s tim krmenim, skousel si si delat vlastni obyli ja jo i tendle rok ho mam ale je to trochu jina kava. ten srot jako neni potrebnej ale pro male kachnatka s lihne radsi jim dam tu zmesku nez budu experimentovat a chcipnou mi. jinak mam mlinek rucnej na srot tkze srotuji obili od mistnich zemedelcu dokonce je to v bio kvalite je to drazsi ale co uz.je to beh na dlouho trat.slepicim davam cele klasy obili z me zahrady ale predstava ze to musi s toho dostat zrni je silena, to si radsi koupim to bioobili, neda se secko ustihat, tech alternativ je strasne moc a jsem rad ze stiham co stiham
    TYET
    TYET --- ---
    IRO: já ji mám už měsíc venku v truhlíčku, ze semínek, mrzí mě to :(
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    IRO: no já ji vysadila víkend před zmrzlejma, tak jsem zvědavá, co se sní stalo:/
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    TYET: ajéj, tam je to jasný vid...... já mám zahradu na Sázavě,t ak doufám, že tam byl min. 1 nad nulou:)
    IRO
    IRO --- ---
    TYET: tak lichořeřišnice si prozíravě držím zatím doma a vysadím je až v sobotu. někdy se vyplatí sledovat předpověď počasí... ale je jasné, že pod horama to je horší než v nížině..
    VODA
    VODA --- ---
    PETEKKA: mrzlo i v Olomouci
    TYET
    TYET --- ---
    PETEKKA: v Podkrkonoší
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    TYET: :( kde zhruba bydlíš, že ti to pomrzlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam