• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KAREN: Co myslíš strmějším svahem? Kosa i ovce zvládnou hodně strmé svahy. S tím prvým je třeba akorát se naučit držet balanc, což není nic složitého, druhé si poradí samo.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: jasně. no škoda - chtěli jsme právě letos zjistit, jestli opravdu plodí prázdný ořechy, jak soused tvrdí./ tak zřejmě dostane ještě aspoň rok k dobru...

    RFK: zrovna jsem si dneska říkala, když jsem po cestě autem koukala na ovce, jak sekaj trávu, že by se nám taky nějaký hodily. pak jsem to teda opravila na kozy, vzhledem k tomu svahu.))


    kdybyste měl někdo k zapůjčení pár koz, co smaj rády Vysočinu, dejte vědět!;)
    BOREC
    BOREC --- ---
    nam tresne jako jediny prezily, svestky a orech a merunky are gone
    RFK
    RFK --- ---
    KAREN: kde selže kosa,pomůže koza:)
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: jasný, listy narostly později, ale byly menší, ale s ořechy nepočítejte; tady asi tak velký mráz nebyl, naštěstí, dopadlo by to mnohem hůř...a na déšť se už hrozně těším!
    KAREN
    KAREN --- ---
    jinak co byste doporučili na sekání trávy ve strmějším svahu?? napadá mě jedině křovinořez - se srpem bych se asi brzo zbláznila, i když tu bršlici s ním švihám už dost zručně.)), a kosa nehrozí...
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: nám teď trochu sprchlo, snad se to tam do soboty, kdy tam jedem, ještě párkrát prožene - předpověď na deště vypadá, tak uvidíme)

    takže se ořešáky pak ještě olistily? květy a plody ale nehrozej, že? zimolez kamčatský se uchytil pěkně, plody mu už zmodraly, ale zřejmě bylo na něj moc sucho, jsou trochu scvrklý... mráz by vadit neměl, pokud to teda nebyl moc velkej šok. soused povídal, že bylo až -9 stupňů ./
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: letošní rok nám ořešáky vydržely, loni to bylo ale stejný jak píšeš, nebylo nakonec nic. Stromy se z toho celou sezónu vzpamatovávaly, listy vyrostly sotva poloviční oproti normálu. Ale zato nám úplně uschly tři vzrostlý okrasný keře, suchem to nebude, zaléváme normálně, podle mě je oslabil ten mráz v nesprávnou chvíli. A s tím suchem to začíná být na pováženou, u nás nepršelo už 4 týdny :((
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: taky mame plnou zahradu tyhlety brslice... nejak me to k jidlu ovsem nelaka) tyhlety mirikovity plevely mi vesmes nejak smrdej) no uvidime, mame toho kvanta, tak to treba i ochutnam;)

    TYET: nam zmrzly tresne a pak to hlavne schytal oresak: vsechno listi, co mu vypucelo, je ted hnedy, vypada nemocne, jak nejaka mrtvola .// jinak to vypada, ze jde spousta sazenic a semen pomalu, ale taky to bude souviset se suchem/nezalevanim, bohuzel jsme na chate nebyli asi 17 dnu...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    pořád seš na tom o dva měsíce líp, tak nepyskuj :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    RFK: to asi jo, ja ale k tomu prisel az ted od brezna, tak dohanim co muzu.
    RFK
    RFK --- ---
    OGMIOS: nejlíp se to dělá na podzim,nebo v zimě.teda..když moc nemrzne:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    RFK: to byla jedna pokusna metoda, nahodit starej koberec at to pod tim zajde. ale je to zbytecne zdlouhavy. zkousel jsem na ruznejch mistech jak nejlip na ten plevel. jedna metoda bylo zakryt pred svetlem(zmineny koberec). druha metoda bylo vyplejt, treti posekat a ctvrta presit 20cm pudy a vybrat vsechny koreny.
    ad 1) je to zbytecne zdlouhavy, koberec tam byl veskrze vic jak mesic a stejne mi je jasny ze ted co jsem to sundal tak z korenu to zase vyrazi, trochu jsem je vyhrabal ale i tak jich tam vic zustane.
    ad 2) rucne plejt je docela dobry, vytrha se spousta korenu. nevyhodou je vyssi casova narocnost a stejnak ze zbylych korenu ten plevel zase vyjede.
    ad 3) casove nejmin narocny, nevyhodou je ze z korenu to zase rychle vyroste. nadeje je ze pravidelnym sekanim plevel postupne vymizi.
    ad 4) plevele se clovek zbavi, ale je to desne casove narocny a vzhledem k tomu ze to je pod stromama tak sem bral casem i koreny tech stromu. tudiz sem se rozhodl ze budu pravidelne sekat a vytaham ty nejvetsi koreny co jsou na povrchu, treba od kopriv a i brslice docela vycuhuje. proste soustavna pile :)
    RFK
    RFK --- ---
    OGMIOS: to je dobrej systém odplevelování s tim kobercem!
    FUCZA
    FUCZA --- ---
    OGMIOS: Když to vyčistíš, repasuješ, dezinfikuješ, tak by neměl být problém...myslim.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    tak morava neměla chybu, mrzelo mě, že sme ji tak nakvap opouštěli...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: ok, toz tam je to myslim hezky kraj, sem myslel ze jste nekde tady na morave
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DA_NIELA: díky
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    DENDROBATA: Blatno u Jesenice
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: bych musel vsechno nakoupit, jsou tam sice uly ale nemyslim si ze by bylo rozumny pouzivat stary uly co staly buhvi jak dlouho. premejslel jsem o tom, ale zatim to je moc na me.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam