• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TYET
    TYET --- ---
    pár fotek ze zahrady


















    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ahoj,

    zvu vás první červencový víkend k nám do Žďáru na zahradu, v plánu je informační, emoční i materiální sharing všeho druhu:

    Výjezdní Sešlost ve Žďáře 6.-9.7.2012 - Divinorum.cz
    http://divinorum.cz/seslost/vyjezdni-seslost-ve-zdare/

    součástí akce je nějaká práce na zahradě, sklizeň jahod, výměna semen (kdo má), prohlídka po zahradě s komentářem na téma "Permakultura - WTF?", vzájemná inspirace, atd. akce je průtoková od pátku do pondělí včetně,podle toho kdo má kolik chuti a času, standardně je počítáno s víkendem. Netuším co se z toho nakonec vyklube, beru to jako dobrou šanci aby se lidi co je zajímají podobné věci trochu propojili, něco se navzájem naučili; a konečně, jelikož před tím i potom budu týden pryč, pomoc dalších brigádníků při sklizni jahod a dalších pracích na zahradě se určitě bude hodit! (A jelikož celý pozemek má asi 400m2, tak to bude hotové raz dva)

    přihlášky na jednotlivé části víkendu přes Doodle: http://www.doodle.com/rxprtk8z7bcaefxb

    platí se akorát ochotou sdílet, pokud by na místě něco chybělo (jídlo) dá se to v místním krámku koupit, ale pokud všichni něco z domu vezmou, lze se domnívat, že to bude OK :)

    pozvánku můžete dál šířit, stop stav dám až kdyby to vypadalo, že to přerůstá přes hlavu (40 lidí apod,. uvidíme jak velká poptávka vůbec bude ;-))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Mimochodem, když už tam autor zmiňuje toho Salatina -- získal jsem práva na překlad a publikaci jeho článku "Everything I want to do is illegal", (existuje i stejnojmenná kniha). Zatím jsem se moc nepohnul s tím překladem, ale pokud se do toho někomu chce, předám mu to. Měl jsem představu to pak nabídnout na Finmag.cz nebo prostě kamkoli kde to bude mít dost čtenářů.
    Everything I Want to Do Is Illegal JOEL SALATIN / Acres v.33, n.9, Sept2003 1sep03
    http://www.mindfully.org/Farm/2003/Everything-Is-Illegal1esp03.htm
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Work
    http://lierrekeith.com/vegmyth.htm

    The activist-farmers have a very different plan then the polemicist-writers to carry us from destruction to sustainability. The farmers are starting with completely different information. I’ve heard vegetarian activists claims that an acre of land can only support two chickens. Joel Salatin, one of the High Priests of sustainable farming and someone who actually raises chickens, puts that figure at 250 an acre. Who do you believe? How many of us know enough to even have an opinion? Frances Moore Lappe says it takes twelve to sixteen pounds of grain to make one pound of beef. Meanwhile, Salatin raises cattle with no grain at all, rotating ruminants on perennial polycultures, building topsoil year by year. Inhabitants of urban industrial cultures have no point of contact with grain, chickens, cows, or, for that matter, with topsoil. We have no basis of experience to outweigh the arguments of political vegetarians. We have no idea what plants, animals, or soil eat, or how much. Which means we have no idea what we ourselves are eating.


    Zdá se, že moc dobrá kniha.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja si myslim, ze to i fungovat muze, ale nelze tu vodu nikam daleko prenaset... podle me by se mela pit hadickou primo z nadoby na ulu umistene, aby jeste vibrovala
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAGA: no, ona nekdy ta argumentace je typu: "nejak to funguje, ale nevim proc". je to duvod, proc poprit funkcnost? kdyby funkcionalita veci zalezela na jejich vedeckem popsani, tak by pred druhou polovinou 20. stoleti nefungovalo nic.
    JAGA
    JAGA --- ---
    DACUBE: Prostě bych potřebovala vidět na vlastní oči, resp. poznat z vlastní zkušenosti, že něco takového funguje. Odrazuje mě, že argumentace těch "antiskeptiků" je často naivistická a zjevně šarlatánská.
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    DACUBE: jo jo? hmmm zkusim teda
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JAGA: Počítej ale s tím, že jde o výsledky spíš jen pro tebe. Pokud se ti nic zajímavého nepotvrdí, tak to moc ty, co s tím pracujou, zajímat nebude a rádi si pojedou čemu věří, Ale pokud bych měl dělat investici v řádu X do něčeho, co možná zvýší výnos o y % a možná o 0 %, tak bych takové výsledky z čistě ekonomického hlediska ocenil ;)
    MATT
    MATT --- ---
    DACUBE: kdyby me uz nekdo nutil se vyhranit, tak asi taky bude skeptik, protoze na ty druhy strane potkavam veci jako toto http://orgo-net.blogspot.cz/2012/06/umele-vyparovani-nasavani-vody-do-mraku.html .. ;)

    kazdopade mi prijde zbytecny se v pritomnosti snazit delat naky konecny nazory. zvlast kdyz vidim, kolik veci bylo pred 10ti lety "jinak"..
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    JAGA: já bych vnitřní strukturu vody nemysterifikoval. Dnes už i ofiko komerční věda řeší, že obrovské množství informací je v hmotě uloženo ve formě nevazebných interakcí a každá buňka má x mechanismů jak tyto informace zpracovávat. U vody to funguje o to líp, že nejde o skleničku H2O molekul, ale voda existuje jako směs H3O+ a OH- iontů, které jsou rozložené specifickým způsobem daným statickýma a jinýma sílama. Ona v podstatě příroda na úrovni hmoty je o elektrice, fyziologické dějě se dají shrnout jako změny propustnosti membrán atd. když se na to chceš dívat takhle, nicméně to zázraku neubírá nic na síle. Vždycky když někdo prohlásí, že je skeptik, tak by mě zajímalo, jak si je jistý že je pravda co do nás roky hustili na základce a na střední a že svět není velké akvárko
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    PETRUNA: vyvařit tabák a nastříkat
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JAGA: no myslim ze vsichni nestaci mrkat, co ze se jim to pod rukama deje.. v tom dokumentu ten pekar co se strukturovanou vodou misi testo vypada ze ho to naramne bavi a ze mu to funguje, toz asi tak :) jinak s tou esoterikou resp. biozemedelstvim a anastazii ti rozumim, asi potom opravdu zalezi na osobe daneho permakulturnika :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    DENDROBATA: Tak oni tam zas mluvěj o "vnitřní struktuře vody" jako o hotové věci, což mi opravdu nestačí. Otevřená jsem, ale současně i myslím vlastní hlavou a řídím se vlastními zkušenostmi. Pořád se chystám, že někdy udělám vlastnoručně nějaký experiment s některým tímhle jevem, ať už by šlo o některou tuhle "zázračnou" pí nebo diamantovou vodu, biozemědělství (roháček), rekonekci (kdy rostliny ošetřené psychickou energií vyškoleného léčitele mají přežít ve tmě dvakrát déle než neošetřené) apod., ovšem kdyby experiment žádný rozdíl neukázal, tak je tu stejně ten obvyklý argument převzatý z kvantové fyziky, že výsledek pokusu je ovlivněn osobou experimentátora, takže to je pak těžké...
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    tak ja doufam ze mi tu zeleninu nezdevastujou... zadny postriky nechci..
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    OGMIOS: taky bych to asi nesnasel
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETRUNA: tak sem si pro zajimavost precetl o molicich a hned prvni clanek ma peknej spek, pojednava o jedny vosicce ktera klade vajicka do molic:
    Dospělec se líhne z molice tím způsobem, že do ní vykouše otvor. Molice tyto otvory nesnáší a proto okamžitě umírají.
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    ááááá jo to je ono..
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    molice?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam