• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    průlet humnem



    MYKO
    MYKO --- ---
    u nas jsou, jak je zde trochu videt, tresne zatim zlutave, ale uz se cervenaji ;)
    (vpravo dole topinambury)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DISONANCE: Taky možnost je mít krátkou kosu a šikovné ruce a mraveniště míjet.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Naši mravenci mají akorát "lehká" mraveniště - jakoby nanosenou hromádku jemné hlíny, je tak 20 - 30 cm vysoké a vznikne to vždycky až během růstu trávy - na jaře tam nic není a pak když člověk kosí, tak se nastačí divit.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA: Jojo. Na toto to chce cvičenou ruku a dobré kladivo (vhodnou váhu, tvrdost).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DISONANCE: Nevím, zda tomu tolik rozumím, spíš jen mluvím o svých zkušenostech... :-) Mraveniště na metr to je docela záruka na nepohodu při kosení. Sám to řeším tak, že ta menší holt též kosím. Je to sice zkáza na mravence, ale věřím tomu, že většina z nich to přečká ve zdraví. Ta větši mraveniště obsekávám. Zajet do mraveniště ovšem znamená tupit si kosu a tedy i nutnost často brousit a tím pádem si i za kratší čas kosu ztupit. Takže v případě vaší louky bych to viděl spíš na silové kosení, u kterého se člověk víc nadře, ale netrvá mu to tak dlouho. Je třeba se přizpůsobovat podmínkám. Tak bych k tomu přistupoval za sebe, neříkám, že není možná jiná cesta.

    Dříve bylo zvykem, že se po konci zimy chodilo na louky a zarovnávaly se větší nerovnosti, hrboly apod., aby při kosení nevadily a též, aby je nevyhledávaly mravenci, kteří oblibují mít hnízda právě v hrbolech a výstupcích. Tedy alespoň, co jsem vypozoroval. A taky myslím, že ovce a kozy, které často po senoseči byly na loukách paseny, učinily mnohým terénním nerovnostem přítrž.

    DENDROBATA: Mimochodem, ten člověk, od nějž máš kosu, též jezdí do Valašských Klobúků.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: mam takovou babku po dedovi a spicate kladivko .. je lepsi klepnout vickrat a mene nez to preklepnout a pekne misto po miste, je videt jak se to vytahuje po 1mm a pak to prejedes brouskem (citis jak to bere tu ziletku)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA: Naklepáváš na tenké babce? Nebo na naklepávačce? Naklepávání naopak považuju docela za alchymii, ale asi je to odvislé od toho, co každý nás považuje za naklepané a hlavně! jaké má načiní. To mi přijde rozhodující.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Díky za jiný úhel pohledu.
    Když tomu tak rozumíš, zeptala bych se na ta mraveniště. Na naší zahradě jich máme velmi požehnaně ( minmálně 1 na metr). Jak to řešit? Normálně do toho vjet kosou a pak ji jenom tou posekanou trávou očisit? Nebo se to dělá jinak? Díky za odpověď.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA: Jojo. Tak bylo extrémní sucho.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DISONANCE: Jestli k tomu mohu něco dodat. Je to krapet složitější a těžko usuzovat na základě jedné, byť hodně intenzivní a oči otevírající zkušenosti na celek. Ergonomické kosiště navržené Petrem Videm a vyráběné v Rakousích je nesporně velmi příjemné, na druhou stranu bych byl velice opatrný co se zatracování či celkového hodnocení toto ano/toto ne týče. Kosením se zabývám velmi intenzivně víc než pět let a na základě toho si troufám o Nielu Dudmanovi říci, že je opravdu machr na naklepávání. Co se však kosení týče, nesouhlasím, že například valašská tradice apod. jsou špatné. Existují různé styly a onen taiči styl, který razí jak Vido, tak Dudman i mnozí jiní, je jedním z možných. Zatracovat kvůli němu jiné, které mají plně svoji váhu a plně obstojí, mi přijde krátkozraké.

    Nevím, jaké valašské tradice se dostalo vám, je možná, že dobré, ale spíš bych řekl, jak jsem měl tu valašskou i jinou tradici možnost poznat, že spíš už polovičaté (ostatně, co to je valašská tradice?). Dojeďte někdy do Valašských Klobúků na kosení podívat se, jak nádherně se ohýbají, přetáčejí a celkově se nepohodlně kroutí s neergonomickými kosišti například Mirek Janík nebo Slávek Parma (Vido se se Mirkem Janíkem znají, Vido dojel na kosení tuším před 3 lety daroval Mirkovi jedno jím vyráběné kosisko). A že po takovém kosení víte o zádech? No jistě. Poněvadž zapojujete svaly, které jinak nepoužíváte. Což jen potvrzuje to, že vás bolela ruka po naklepávání. Stačí pár dní cviku, vždy dobře nakutá kosa, a o zádech nevíte jakbysmet.

    A stejně tak bych byl opatrný s úsudkem na základě kosení na nějakém místě. Kosil jsem cca na 10 místech v republice a všude je tráva jiná. I v rámci jedné louky jsou velké rozdíly a liší se to rok od roku a čas od času. Některý rok je víc deštivo, tak je tráva hodně hustá, šťavnatá, je hodně mravenišť, tráva je polehaná apod. Jindy naopak. Jak nepadne rosa, což se děje docela často, zejména když je jasná větrná noc /fouká fén/, tak holt se jede bez rosy na sucho a to je pak obzvlášť opruz kosit trávu, která je řídká, vzpurná a málo vzrostlá (jakože takových druhů trav je docela dost). Anebo s kosit louku, kde každé dva metry zajedete do mraveniště, či louku, která je hodně svažitá, plná nerovností, apod. Anebo louku, kde je stařina. U Dudmanů jsem nikdy nebyl, ale z videjí je poznat, že kosit jeho louka je velká pohoda, ovšem to zdaleka není případ všech luk.

    A k bolestivým zádům a tak dál. Kosení je za odměnu, když víte, jak na to, tak je to vlastně druh meditace. Dřina občas bývá se senem, ani ne tak se sušením, ale s děláním kopek, s vidlováním, nakládkou, zejména, když je potřeba máknout kvůli blížícímu se dešti a člověk si nakládá dvojnásob fúry. Z toho záda necvičená bolí zaručeně.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DISONANCE: to je pekna reference :) kazdopadne letos jiz kosim taky pouze kosou a je to koncert .. komplet mne stala 2tis Kc, moc mne to bavi, na rozdil od urvaneho krovinaku.. seceni neodkladam, rad ji vezmu do ruky byt jen na chvilku a obsecu dva stromy, naklepani taky neni nic sloziteho i kdyz to chce jistou ruku, brousek taky pohoda, ete si chci poridit tu brusnou houbicku a takovou tu nadobku s vodou na brousek za pas .. slamak mam :) jinak tu jen kosici auditko [ Kosy - kosení - kosišťata - naklepávání - babky - senoseč ] a jedno nazorne video od cloveka ktery mi kosu prodal http://www.youtube.com/watch?v=BMLPbB3hv4E
    VSOUKOLOHLOR: letos je trava obzvlaste ridka a jemna, aspon tady na Morave
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    Musím se podělit o svou novou zkušenost. Skoro všechno, co jsem kdy věděla o zahradě, kompostu a jiných "tradičních postupech" se zdá jinak, než nám to bylo v dětství na venkově předáváno. Proto jsem nás s manželem přihlásila na kurz kosení kosou, protože mi přišlo, že ačkoliv to "umíme", možná bychom to měli přehodnotit. A taky že jo.
    Pořádali to manželé Dudmanovi z http://kosimesnadno.cz/. Když jsem se koukala na ty jejich stránky, tak jsem si říkala: cože? Tolik peněz za kosu? To snad musí sekat samo. A za kosiště ještě víc? U nás prodává za 250,-. Tak u nich si teda nic nekoupím!
    Sbalili jsme naše 2 kosy a hurá k Litomyšli. Kurz byl velmi zevrubný, včetně péče o kosu i s praktickým zkoušením naklepávání různými způsoby. Náležitě informovaní jsme si tedy pořídli 1 novou kosu, protože ty naše šunty se naklepat nedaly. Kosiště stačí naše, valašská tradice přece nemůže být tak špatná.
    Pak se šlo na louku, kde se nacvičovalo kosení v praxi, i když zatím pouze "nasucho" bez trávy. Tam jsme zjistili, že ani jedno za nšich dvou kosišť se nedá chytit tak pěkně, abychom se nemusi ohýbat, přetáčet a celkově se nepohodlně kroutit. Od kolegů jsme si půjčili kosu osazenou na ergnonomickém kosišti a už nikdy nechceme jinak. "Museli" jsme si tedy pořídit i nové variabilní ergonomické kosiště a s tím jsme vyrazili naostro do vysoké trávy zmáčené večerní rosou. To byl koncert! Miluju sečení kosou!
    Druhý den bolela akorát ruka od těžkého kladiva po tréningu naklepávání, ale o zádech jsme vůbec nevěděli. Je to hloupé, ale opět se mi potvrdilo, že to co vím o zahradě a péči o ni, musím zapomenout a začít znovu.
    Ještě podotknu, že na kurz jsem jela pevně rozhodnutá, si za ty hrozné peníze nic nekoupit a opravdu se tady Dudmanovým nesnažím dělat reklamu. Jenom se chci podělit o tu radost, jakou kosení s dobrým nástrojem může přinést. Fakt to seče samo!
    TYET
    TYET --- ---
    JANYNA: fotky zeleniny kromě petrželky jsou z fóliáku :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    JANYNA: jj, u nas taky o dost. takovy mesicky maj cca 7 cm, vykvetla mi jedna hokaido;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    TYET: Jsme asi měsíc pozadu. Tady je všechno později, ale že o tolik... Pěkné. :-)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    TYET: bylo by možná fajn rozpoutat trochu fotoseriál, ať se mrkneme jak to vypadá u ostatních, pochlubíme, potěšíme, pokocháme a můžeme se inspirovat a pomlouvat :-)
    TYET
    TYET --- ---
    pár fotek ze zahrady


















    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ahoj,

    zvu vás první červencový víkend k nám do Žďáru na zahradu, v plánu je informační, emoční i materiální sharing všeho druhu:

    Výjezdní Sešlost ve Žďáře 6.-9.7.2012 - Divinorum.cz
    http://divinorum.cz/seslost/vyjezdni-seslost-ve-zdare/

    součástí akce je nějaká práce na zahradě, sklizeň jahod, výměna semen (kdo má), prohlídka po zahradě s komentářem na téma "Permakultura - WTF?", vzájemná inspirace, atd. akce je průtoková od pátku do pondělí včetně,podle toho kdo má kolik chuti a času, standardně je počítáno s víkendem. Netuším co se z toho nakonec vyklube, beru to jako dobrou šanci aby se lidi co je zajímají podobné věci trochu propojili, něco se navzájem naučili; a konečně, jelikož před tím i potom budu týden pryč, pomoc dalších brigádníků při sklizni jahod a dalších pracích na zahradě se určitě bude hodit! (A jelikož celý pozemek má asi 400m2, tak to bude hotové raz dva)

    přihlášky na jednotlivé části víkendu přes Doodle: http://www.doodle.com/rxprtk8z7bcaefxb

    platí se akorát ochotou sdílet, pokud by na místě něco chybělo (jídlo) dá se to v místním krámku koupit, ale pokud všichni něco z domu vezmou, lze se domnívat, že to bude OK :)

    pozvánku můžete dál šířit, stop stav dám až kdyby to vypadalo, že to přerůstá přes hlavu (40 lidí apod,. uvidíme jak velká poptávka vůbec bude ;-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam