• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    IRO
    IRO --- ---
    KAREN: zajímavé, já mám hokkaido na západní straně a ty, co nejsou ve stínu jedou dravě, ve stínu jsou podobné jako ty tvoje. vlhko tam je asi dost, protože povadle nevypadají.
    KAREN
    KAREN --- ---
    IRO: je to jizni svah a na tohle misto slunce jeste jede slusne - mozna chtej hokaido celodenni vyhen, nevim... ale s tim, ze tam nejsme denne, mi to prijde jako rozumny reseni. zastineny to rozhodne neni, z tech fotek neni proslunenost moc znat.
    IRO
    IRO --- ---
    KAREN: má to hokkaido dost sluníčka? na jaké je to straně?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: by sis mel poridit nejake decka, aby to mel kdo jist :o), nebo sehnat mlade rodiny s deckama. my mame tedka nase na tabore a ja zjistuju, ze nam staci hrozne malo. jeste, ze gro te sklizne jeste neni a je na uskladneni.
    KAREN
    KAREN --- ---
    + divoka rajcata - timto dekuji id Petronelle a Littlepunkk za sazenice divokych rajcat. rostou jak z vody a zacaly plodit)




    KAREN
    KAREN --- ---
    nejaky chatarsky cvaky od nas:



    zaprdly hokaido...



    divoke truhly



    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: Jo, svazenku znám a měl jsem to pracovně v plánu zrovna s tím hráškem. Nakonec se věci hýbou rychleji než by se zdálo, možná tam nebudu mít jen těch 200m2 trávy, ale dalších 200-500 m2 kde už jsou různé kytky, jahody a podobné ptákoviny. A de facto můžu mít (pokud si to nasbírám) takřka neomezeně jahod, červeného rybízu atd. z keřů kde to nikomu formálně nepatří.
    Zdá se, že zahrádkářská kolonie je takové město černých duší, kde to vypadá, kolik není zahrádkářů, ale nakonec se ukazuje, že půlka z nich má ve správě dvě až čtyři parcelky. Hodně jich je dál ladem. Velký potenciál...

    Voda zdarma - čerpá se z blízkého rybníka.

    O víkendu tu pořádám výjezdní sešlost (kdo to má blízko/chce přijet klidně může), takže součástí bude i exkurze po nových a potenciálních pozemcích s úkolem na téma "co byste s tímhle pozemkem dělali" a následným rozjímáním. (A brigádou ;e))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: jeste me napadlo nekde sehnat sazenice zimniho poru, no a na podzim cesnek
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: pokud tam je akorat trava a stejne nevis coby (50 salatu a 200 redkvicek stejne nesnis), tak ji zaorej/poryj, srovnej pudu a hod na to svazenku. je to hezka kytka, dava vcelam pastvu, na podzim pokosis a zaryjes znovu jako zelene hnojivo. jinak jak pise Anabel, hrasek by to jeste mohl stihnout a slysel jsem, ze se daji i ranne brambory takhle do zimy udelat. ale ty bys asi musel trochu zalivat, kdyz by bylo sucho. a neco pod ne hodit (kompost, hnuj, nebo aspon zavadlou zmulcovanou travu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BROZKEFF: ted je idelani doba na vysev rostlin kratkeho dne, ja tedka budu vysevat fenykly, taky muzes dat nejake salaty, spenat, redkvicky, myslim, ze i hrasek to jeste stihne
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Právě jsem se stal správcem dalších 210 m2 pozemku v místní zahrádkářské kolonii :-) Doufám, že příští rok už tam pojedou dýně a jiné plodiny.

    Ve svých 24 letech jim tam ale nabourávám jejich statistiky průměrného věku zahrádkáře, který je letos 61 let. Ale loni byl průměr 62 let a letos jsem už několikátým "mladým" co se tam šel přihlásit o pozemek, takže asi se něco pomalu mění.

    Teď tam je tráva co akorát kosí - ocením brainstorming na postupy co podniknout ještě v tomto roce s tímto pozemkem. Plánuju tam po skončení sezóny jahod nastrkat nějaké jahodové výhony z hlavní zahrady, ale nechci tam mít jen další jahodovou plantáž ;) dýně a rajčata ve velkém odstartují až příští rok., takže spíš takové dílčí nápady na tu mezivýsadbu.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MARTHINEZ: Taky si říkám, že to bude tímhle, když nad tím tak přemýšlím...
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    to může být tím, že měla ohromné množství dusíku a málo ostatních živin. Sláma je bohatá na draslík... A na květy a plody je důležitý fosfor...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mrzí mě, že sem nestih ten seminář pěstování v balících slámy. mohlo to bejt zajímavý a řešit spoustu problémů...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    SELECTOR_IX: To je zajímavý. Možná to závisí taky na čem rostou. Ta loňská problémová byla přímo v kompostu. Na druhou stranu jsme měli ještě další, nahosemenné, a ty taky rostly jako blázen s méně plody. Byly v kupě slámy přehozené posekanou trávou.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    my jsme loni nezaštipovali vůbec. hrušky byly perfektní a hokaida byly některý ve velikosti pomeranče, ale bylo jich tolik, že to nikdo neřešil. těch normálních větších bylo totiž taky moře...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Hokaido a další dýně: a korigujete je ohledně růstu nějak? Nestalo se vám, že se vám vysílily na růst šlahounů a tím neměly dost síly na pořádnou úrodu plodů? Zaštipujete? Kolik šlahounů necháváte?

    Já měla loni totiž např. muškátovou provensálskou a dokud jsem ji nezačala ale opravdu velmi tvrdě zarážet růst šlahounů, furt by jen rostla a veškeré plody ve velikosti 5-10cm v průměru se začaly scvrkávat a nakonec odpadly. Než jsem ji pořádně zastřihla a začala hlídat, měli jsme tedy obrovitánskou obludu bez jediné dýně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: nase hokaido trpi opacnym problemem, mame jednu rostlinu, ale je naprosto giganticka, mam asi 4 slahouny co momentalne rostou 10 cm denne, museli jsme je vyndat ze zahonu a polozit je na travu kolem zahonu a korigujeme smer jejich rustu:)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: urcite je lepsi jaro nebo podzim, akorat tady ten co jsem vyrypl tak byl skoro u hladiny reky tak sem si rikal aby ho nesebrala velka voda az prijde :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: super, diky za rady) sklizim svou prvni kedlubnu a ctu obcasne a tak nejak za pochodu, tak se ptam patricne zazatecnicky))

    ke krenu jsem si precetla, ze sadba na jare ci na podzim - chystas se ho davat do zeme uz nekdy ted?

    byly v ruzne velkejch sadbovacich a kelimkach, tak jsou asi fakt zaprdly.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam