• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Lípa, ale už budou asi všechny po květu... Březové listí? Heřmánek.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: no tak nektery lecivky muzou byt koncentrovany v sirupu i mirne toxicke, tak bych spis rada navrhla takovy brainstorming, co by vas jeste napadlo... .) treba.. jetel? :D divizna?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: tak sirup pujde z cehokoliv ne? ja bych nasel neco co kvete a sup s tim do sirupu :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    teda limonady=marmelady, myslim na dve veci najednou a je to tady .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja furt premyslim nad temi sirupy.. a co nejaka bylina ci strom rostouci venku, tedy ne bezna zahradni plodina? treba.. listy maliniku? plodu je na sirup skoda, my tu radeji jedeme limonady.. nebo treba.. sedmikrasky? :D
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    PETRUNA: jinak teda nemame nic ve skleniku ani foliovnik,jen venku v zahonu na vychod (myslim teda :) ) kde od rana do peti odpol sviti slunce.
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    OGMIOS: tyjo my je mame na mestsky zahrade...mmm sazela jsem je ze seminek nekdy v dubnu na konci a myslela sem si, ze ty seminka z tesca ani nevyklici a od ty doby zacli rust, kvest a plodit az ted po tech vedrech a nocnich destich.zatim z deviti kytek my rostou tri rajcatka,navic mame jen ty kerickovy a jsou nejaky zamrzli :/ ale dost me tesi ta brokolice ktery jsem moc nefandila pres ty molice :) a roste to vse krasne a to se o to nejak moc nestaram,jako ze zadny hnojeni a trhani plevele..i kdyz obca neco vytrham..tak doufam ze vyroste vse i dva druhy kapusty ktery porad nic a jsou ozrany nejakejma mrchama....
    TYET
    TYET --- ---
    OGMIOS: my je máme taky ve fóliáku a vlastně zčervenaly ze dne na den, vydrž :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    kdyz to tak vidim jak uz vsichni mate rajcata...tak me ne a ne zrat, zeleny a vcelku velky mam uz treba i mesic a porad ani nezloutnou. mam je ve skleniku a tak nevim co s nima. jestli se jim jenom nechce a pak zcervenaj a nebo jestli tam je nekde nejakej zakopanej pes. ja uz bych ladoval rajcata a vono nic.
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    nam uz konecne taky rostou :)) uz i brokolice...


    TYET
    TYET --- ---
    Brambory a rajčátka


    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ANABEL_LEE: my děláváme z malých pupenů smrku, ale na ten je už pozdě...i když nevím, možná se to dá dělat i přímo z dospělého jehličí, tam jde asi spíš o náročnost sběru, že ty pupeny přibývají rychle....je to dobrý v zimě na nachlazení, na dochucování štrůdlu atd.

    dáváme to do těch 5l okurkovek, vždycky vrstvu pupenů proložit vrstvou cukru (je lepší dát aspoň půl na půl i hnědej, na chuti se to dost projeví) a pak nechat přes celé léto stát někde na slunci
    TYET
    TYET --- ---
    CZUPA: já ho tolik dávám, je to samozřejmě na tobě, na netu najdeš určitě spousty receptů
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    KUATO: vic nez 5 najdu, 40 bohuzel ne :) trojclenku ovladam, zajima me ten pomer cukru - opravdu se ho dava tolik?
    KUATO
    KUATO --- ---
    TYET: i ty troskari. petilitrovy hrnec to je s bidou na gulas. stava se zasadne dela ve 40ti litrovem zabijackovem :o)).
    TYET
    TYET --- ---
    CZUPA: já to dělám u spousty let stejně a osvědčilo se mi to: Natrháme velký koš bylinek (bezových květů, meduňky nebo máty) přebereme je, zbavíme broučků a různé další havěti a natlačíme je do co největšího hrnce, já mám šestilitrový. Květy zalijeme 3 l studené vody a svaříme. Odstavíme z plotny a necháme 24 hodin louhovat.
    Druhý den přecedíme a vrátíme zpět do velkého hrnce. Vsypeme 5 kg cukru, přidáme 100 g kyseliny citrónové, dobře promícháme a znovu necháme projít varem. Občas zamícháme a ke konci sbíráme pěnu. Horké plníme do čistých lahví. Vydrží přes celou zimu.
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    TYET: muzu poprosit o recept na takovy sirup, prosim?
    obe bylinky rostou u dedy svevolne ve velkem - mam z nich rad caje a prospivaji mi, ale sirup me nikdy nenapadl a zajima me, muze byt nekdy prakictejsi
    TYET
    TYET --- ---
    ANABEL_LEE: výborný je meduňkový a mátový
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Ja bych rada nahodila tema sirupu, nak me to letos vzalo, delali jsme koprivovy a bezinkovy, z ceho jeste dobreho by se tak dal udelat? mam docela dost mesicku, ale ten je dost silny a mam trochu obavy, aby damy tento sirup pijici neodpalily si reprodukcni trakt nebo tak neco...
    Je mi jasne ze udelat lze sirup ze vseho, spis mi jde o nejake tipy na osvedcene byliny .) co treba z lipoveho kvetu, nemate zkusenosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam