• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TYET
    TYET --- ---
    KUATO: u nás dělá výborný marmelády můj tatínek, já mu moc do toho nefušuju, ale co píšeš, zní skvěle :) a sirupy jsme si oblíbili bylinkové, ovocné prakticky vůbec nedělám
    to ohromný množství marmelády, co píšeš, by u nás asi ani neměl kdo sníst! u nás se sní tak sklenička do měsíce, víc určitě ne, to zásobuješ celou vesnici, ne? :)...no a alkohol nepijeme vůbec a ovoce a ořechy taky většinou rozdáme než spotřebujeme, já to dělám zatím spíš ze zájmu než pro užitek, ale kdoví, třeba nás bída naučí spotřebovat a zpracovat to všechno do poslední mrtě :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    TYET: rybiz je vyborna surovina ne na hole pouziti, ale jako dokyselovac do smesi s dalsimi surovinami treba na vyrobu ovocneho sirupu.

    tedka jsme delali z malin, rybizu (smes bileho, cerneho a cerveneho), neco visni, par rannych jablek a par prezralych merunek. odstavneno na rucnim odstavnovaci, stavy cca 12 litru, pridano 10 litru vody a 20kg cukru, povareno, sebrana pena, nasklinkovano (uz se znovu nesterilizuje) mame na cely rok.

    marmelady delavame jahodovo-tresnovou, nekdy z merunek, ze zlutych ryngli a jednu z boruvek (jestli nasbirame v jesenikach za par tydnu), vsechno v davkach treba 10kg ovoce. mame vyhodu, ze mame uz vzrostle stromy, takze vetsinou mame ovoce na rozdavani, pac to ani sami nespotrebujeme. kdybychom vic chlastali, tak se to da nacpat do becky, ale jak clovek uziva alkoholu jako leku, tak se ani moc nespotrebuje :o).
    TYET
    TYET --- ---
    THEO_PHIL: dělala jsem marmeládu z josty bez želírovacího prostředku a zůstala tekutá, tak jsem dot týhle půl pytlíčku gelfixu dala, je to z půl kila ovoce a 200 g cukru a
    KUATO: jo, jsou to jen tyhle dvě bídný sklínky :)) ale třeba se ještě dokopu a nějakej rybíz nasbírám
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: je to troskarka :))))
    KUATO
    KUATO --- ---
    TYET: ty dve sklinky?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TYET: Davas tam neco zelirovaciho? Ja ted zkusil bez: maliny jsou hodne tekuty a cernej rybiz docela v pohode...
    TYET
    TYET --- ---
    dneska jsem nasbírala bílej rybíz a udělala marmeládu, trvalo mi to se vším všudy hodinku
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    O tom nic nevím, píšu svoje nápady. :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: brizu zpracovavaji hodne v Rusku, co?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: hermanek to bude taky pekna sila.. hmm .)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Lípa, ale už budou asi všechny po květu... Březové listí? Heřmánek.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: no tak nektery lecivky muzou byt koncentrovany v sirupu i mirne toxicke, tak bych spis rada navrhla takovy brainstorming, co by vas jeste napadlo... .) treba.. jetel? :D divizna?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: tak sirup pujde z cehokoliv ne? ja bych nasel neco co kvete a sup s tim do sirupu :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    teda limonady=marmelady, myslim na dve veci najednou a je to tady .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja furt premyslim nad temi sirupy.. a co nejaka bylina ci strom rostouci venku, tedy ne bezna zahradni plodina? treba.. listy maliniku? plodu je na sirup skoda, my tu radeji jedeme limonady.. nebo treba.. sedmikrasky? :D
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    PETRUNA: jinak teda nemame nic ve skleniku ani foliovnik,jen venku v zahonu na vychod (myslim teda :) ) kde od rana do peti odpol sviti slunce.
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    OGMIOS: tyjo my je mame na mestsky zahrade...mmm sazela jsem je ze seminek nekdy v dubnu na konci a myslela sem si, ze ty seminka z tesca ani nevyklici a od ty doby zacli rust, kvest a plodit az ted po tech vedrech a nocnich destich.zatim z deviti kytek my rostou tri rajcatka,navic mame jen ty kerickovy a jsou nejaky zamrzli :/ ale dost me tesi ta brokolice ktery jsem moc nefandila pres ty molice :) a roste to vse krasne a to se o to nejak moc nestaram,jako ze zadny hnojeni a trhani plevele..i kdyz obca neco vytrham..tak doufam ze vyroste vse i dva druhy kapusty ktery porad nic a jsou ozrany nejakejma mrchama....
    TYET
    TYET --- ---
    OGMIOS: my je máme taky ve fóliáku a vlastně zčervenaly ze dne na den, vydrž :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    kdyz to tak vidim jak uz vsichni mate rajcata...tak me ne a ne zrat, zeleny a vcelku velky mam uz treba i mesic a porad ani nezloutnou. mam je ve skleniku a tak nevim co s nima. jestli se jim jenom nechce a pak zcervenaj a nebo jestli tam je nekde nejakej zakopanej pes. ja uz bych ladoval rajcata a vono nic.
    PETRUNA
    PETRUNA --- ---
    nam uz konecne taky rostou :)) uz i brokolice...


    TYET
    TYET --- ---
    Brambory a rajčátka


    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ANABEL_LEE: my děláváme z malých pupenů smrku, ale na ten je už pozdě...i když nevím, možná se to dá dělat i přímo z dospělého jehličí, tam jde asi spíš o náročnost sběru, že ty pupeny přibývají rychle....je to dobrý v zimě na nachlazení, na dochucování štrůdlu atd.

    dáváme to do těch 5l okurkovek, vždycky vrstvu pupenů proložit vrstvou cukru (je lepší dát aspoň půl na půl i hnědej, na chuti se to dost projeví) a pak nechat přes celé léto stát někde na slunci
    TYET
    TYET --- ---
    CZUPA: já ho tolik dávám, je to samozřejmě na tobě, na netu najdeš určitě spousty receptů
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    KUATO: vic nez 5 najdu, 40 bohuzel ne :) trojclenku ovladam, zajima me ten pomer cukru - opravdu se ho dava tolik?
    KUATO
    KUATO --- ---
    TYET: i ty troskari. petilitrovy hrnec to je s bidou na gulas. stava se zasadne dela ve 40ti litrovem zabijackovem :o)).
    TYET
    TYET --- ---
    CZUPA: já to dělám u spousty let stejně a osvědčilo se mi to: Natrháme velký koš bylinek (bezových květů, meduňky nebo máty) přebereme je, zbavíme broučků a různé další havěti a natlačíme je do co největšího hrnce, já mám šestilitrový. Květy zalijeme 3 l studené vody a svaříme. Odstavíme z plotny a necháme 24 hodin louhovat.
    Druhý den přecedíme a vrátíme zpět do velkého hrnce. Vsypeme 5 kg cukru, přidáme 100 g kyseliny citrónové, dobře promícháme a znovu necháme projít varem. Občas zamícháme a ke konci sbíráme pěnu. Horké plníme do čistých lahví. Vydrží přes celou zimu.
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    TYET: muzu poprosit o recept na takovy sirup, prosim?
    obe bylinky rostou u dedy svevolne ve velkem - mam z nich rad caje a prospivaji mi, ale sirup me nikdy nenapadl a zajima me, muze byt nekdy prakictejsi
    TYET
    TYET --- ---
    ANABEL_LEE: výborný je meduňkový a mátový
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Ja bych rada nahodila tema sirupu, nak me to letos vzalo, delali jsme koprivovy a bezinkovy, z ceho jeste dobreho by se tak dal udelat? mam docela dost mesicku, ale ten je dost silny a mam trochu obavy, aby damy tento sirup pijici neodpalily si reprodukcni trakt nebo tak neco...
    Je mi jasne ze udelat lze sirup ze vseho, spis mi jde o nejake tipy na osvedcene byliny .) co treba z lipoveho kvetu, nemate zkusenosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam