• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JEECRAFT: v podsate je to cheesecake po cesku .) akorat do tvarohove vrstvy pridavam dynove pyre a pernikove koreni, je toho pak trochu vic.

    na korpus 400g osvedcenych susenek (k te dyni se moc hodi kakaove bebe dobre rano) a 100g masla, utlouct, smichat s rozpustenym maslem, vystlat formu a lehce zapect (alternativa je udelat si krehke testo z receptu).

    Dale vemes tvaroh a pul az dva, neco dynoveho pyre (to se dela tak ze se dyne nakraji a vypece, vypecena voda se slije a co zbylo z duzniny se rozmixuje), 4 vejce, 100g cukru, pernikove koreni (nebo dle chuti jen skorici atd. mozna by sel i zazvor nebo trochu chilli). Z vyse uvedeneho zrob hladky tvarohovy krem, ktery umisti na spodni korpus ze susenek. Mozno udelat pul tvarohovy cisty a pul s pridavkem kakaa a kakaovy krem nakydat ruzne po buchte.

    Cele se to pece, nebo spis susi, pri 170-180 C klidne hodinu dle tloustky tvarohove vrstvy, ktera musi byt pri vytazeni dortu lehce zaruzovela nahore. Po vychladnuti lze konzumovat, nebo lze jeste nazdobit sezonnim ovocem a pokapat nejakou zelatinou, pokud se tak ucini kdyz je dort jeste uzavren v pecici forme, zatece zelatina do horkych susenek a je to docela dobre :)
    JEECRAFT
    JEECRAFT --- ---
    ANABEL_LEE: dynovy cheesecake zni zajimave - podelis se o recept? :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    mi sladka dyne moc nesedi do slanych jidel, mam na to chut jen nekdy, ale delam dynovy cheesecake a ten je famozni, a chci zkusit nejake rezy s cokoladou...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    THEO_PHIL: Polívka je jistota, základní úprava pak je pečení - z toho se dělá pyré a to je výchozí bod na leccos dalšího. Dýňový chleba, dýňové noky (půl těsta dělá to pyré), atp.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEO_PHIL:

    0. V suchu dozrálé dýně vydrží celkem dlouhé skladování http://www.preklad.cz/ekostatek/dyne.html

    1. část toho sesbírat na přímou spotřebu jako malé. A nebo na zavaření pyré. Menší plody mají lepší chuť.

    2.

    sladké
    buchty všeho stylu (lité, třené, muffiny) , kde zamícháš část nastrouhané dužiny. Nebo americký páj - křehké těsto a na to náplň dužiny, cukru, vajec a koření typu hřebíček, skořice, muškátový květ a tak. http://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin_pie
    Určitě to půjde nějak zamotat i do sladkého štrůdlu.

    slané
    upéct či ugrilovat plátky s bylinkama a dobrým olejem
    přidávat do zeleninových směsí na pánvi, případěn udusit s bylinkama jako omáčku na těstoviny.
    kaše dělaná stejně jako bramborová, případně naředěná bramborama
    slaný štrůdl se sýrem
    risotta
    quiche
    hranolky - nakrájet na hranolky a osmažit ve vysoké vrstvě oleje.



    3. nadělat neutrální pyré a zavařit, či zmrazit ho - jako rajčatový protlka. Pečenou a nebo dušenou dýni bez ochucení rozmixovat na kaši a zakonzervovat.



    Epizóda 04 : Tekvice | Nebíčko v papuľke
    http://www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-04-tekvice
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    hokaido polívka nebo jen tak opíct nasucho na plechu. mňam :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANYNA: Co s tim? Mate nekdo naky dynovy recepty...mam teda zatim jednu mensi hokaido, ale stejne si v zaplave dalsi zeleniny a ovoce moc nevim rady...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: Tak jsem ti dnes vyfotila první sklizeň. Podle všeho se jedná o křížence různých druhů tykve velkoplodé.



    Takhle vypadá ten záhon. Je dlouhý několik metrů, vzadu je dřevěná konstrukce.


    A tady jednotlivé dýně pár týdnů zpět:

    Např. tyhle


    a tyhle pochází ze zakoupených dýní stejného druhu. :-)


    Tyhle taky, ale už vypadají podobně jako ty první.


    Tyhle dvě jsou také ze semen ze stejného druhu. Ta vlevo výrazně vyrostla a zežloutla (je to jedna z těch dvou velkých na první fotce), ale už v téhle fázi je vidět, že je úplně jiného tvaru, než ta vpravo. :-)


    Nějakým dvěma nadšeným pěstitelům z místního klubu jsem letos zasílala semena, kdybyste našli čas, ráda se podívám, co vám z nich vyrostlo. :-)
    TYET
    TYET --- ---
    PABLITOS: ano, počkám do rána, taky mi nic jinýho nezbývá
    TYET
    TYET --- ---
    LUKAS: co jsem viděla, má hovínko řidší než ostatní slepice, ale nemá v něm krev, plné vole, jak se to pozná? prohmatat? je na tom vlastně pořád stejně, ani horší, ani lepší, sama vyleze ráno z kurníku, polehává pod keři, pak si zase sama vleze zpátky, zítra volám veterináře, uvidím, co mi řekne
    LUKAS
    LUKAS --- ---
    TYET: ještě mě napadlo, jestli něco nesežrala.. nemá plné vole?
    LUKAS
    LUKAS --- ---
    TYET: co trus?
    GIO
    GIO --- ---
    SELECTOR_IX: nejsi prvni,a le pry ne.)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mě napadla sekyrka, ale to asi nebude vtipný :)
    TYET
    TYET --- ---
    prosím o radu: jedna z našich slepiček není od rána ve svý kůži, hodně pije, jedno oko má zkalený, nežere a stojí celá načepýřená stranou od hejna, často na jedný noze, prohlíželi jsme ji a není na ní nic vidět, napadá někoho něco?
    JAGA
    JAGA --- ---
    POZVÁNÍ
    Setkání přátel permakultury - Toulcův dvůr Praha, 31.8. - 2. 9., přednášky, besedy, filmy, workshopy, setkávání... více info na www.permakultura.cz, Události, pak na spodní liště prokliknout na Kalendář (nikdo to tam nemůže najít).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Ukázková semenářská zahrada Arche Noah | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/ukazkova-semenarska-zahrada-arche-noah/
    JAHRIDER
    JAHRIDER --- ---
    DENDROBATA:
    moc pěkné....
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Program přednášek
    10 :00 Viktor Karlík– Aktivity o.s.BAOBABY – minulé a budoucí
    10:30 Josef Chybík - Přírodní materiály ve stavebnictví –historie a současnost
    11:30 Daniel Grmela –Vlastnosti slámy jako stavebního materiálu a konstrukční systémy slaměných domů, návratnost investic do úsporných opatření
    12:30 – 13:00 Obědová pauza
    13:00 – 13:30 JakubWihan – Domy z nosné slámy – zkušenosti ze světa a ČR, venkovní vápennéomítky
    14:00 Lída Temelová – Výtvarné využití hlíny, venkovníhliněné prostorové objekty
    15:00 Alena Suchánková - Úvod do permakultury
    16:00 Michal Ruman – stavění z konopí v ekologickýchsouvislostech
    17:00 Projekce filmu – Stavění s přírodou
    18:00 Projekce filmu - Rok konopí

    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Nevím, jestli je to ještě aktuální, ale můžete se případně optat.

    ViaNatura.cz - Hledáme pomocnou ruku do kuchyně
    http://www.vianatura.cz/index.php/cz/novinky/90-hledame-pomocnou-ruku-do-kuchyne
    LUKAS
    LUKAS --- ---
    XL1: pokud začne růst nad místem štepování (očkování) tak seříznout, zamazat voskem a můžeš dva tři roky pěstovat znovu kmen a korunku
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XL1: Lépe se ptát asi tu: [ sadba a pěstovaní stromů, i starost o ně ]

    Jinak bych ho zkusil radikálně zastříhat. Dost mladých stromků po zasazení usychá vlivem toho, že když je neznalý člověk zasadí do země, neuvědomí si, že třeba i 2/3 kořenového systému zůstaly v původním místě, zbývající kořeny pak nemají šanci vyživovat větve narostlé již do značné délky.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KAREN: pocit z mista dobry a aktivity sleduju tak nejak platonicky, zdaji se mi zajimavy, ale vzdycky se mi to nejak mijelo s rozvrhem...
    KAREN
    KAREN --- ---
    FUNTL: zajimal by me tak nejak pocit z toho mista a mistnich aktivit. diky.)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KAREN: co by te ohledne Slunakova zajimalo? Je to proste takovy (prijemny) areal, kde Centrum samotne porada svoje akce a je k dispozici i pro akce s ekotematikou jinych organizatoru. Pokud vim (uz je to nejakou dobu, co jsem tam byla), tak tam vyslovene zahradu nemaji, spis takove krajinotvorne prvky (rybnicky, louky). Ale hezky to tam je, to ano, i jen ta budova stoji za to.
    KAREN
    KAREN --- ---
    Na základě VSOUKOLOHLOR jsem se proklikala do Slu(š)ňákova - nebyl jste tam někdy někdo? Koukala jsem na potravinovezahrady.cz prozměnu na "perma"kurz, kterej se tam má konat - na jednu stranu to na mě působí nějak moc organizačně sešněrovaný, na druhou stranu to může bejt taková "schola ludus" (nebo orbis pictus??)...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: to je důsledek hnojeni minerálními hnojivy a témeř vimizení chovu hospodářských zvířat.
    XL1
    XL1 --- ---
    zajímalo by mně jestli tu běkdo zná postop na to jak zachránit stromek který s eneujal- většinou s to pozná už na jaře tak že sice obrazí,ale listy vyrůstají přímo z kmene , neudělá to žádný přírůstek.pak to žije pár měsíců a zajde...myslim že v některé knize od Holzera byl nějaký postup jak ho "nahoditů zpátky k životu... x procent stromků co se koupí ze zásilk. zahradnictví s etakhle neujme,oni většinou sice pošlou nové ,ale pče jen by mě to azjímalo protože takhle sem přišel o pár rarit které už nejsou v nabídce...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Prvek, o kterém byste měli vědět | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/prvek-o-kterem-byste-meli-vedet/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam