• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUATO: se mi letos takhle chytla omylem jabloň tak uvidím jestli vydrží i zimu a pak jí přesadím... moc moc dobrá jabloň
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: postup je zhruba takovy, ze koupis klasickou roubovanou sazenici. Tu na jare zasadis sikmo do brazdy a jakmile se probudi, tak ji zahrabes tak, ze kosterni vetve budouci koruny trci ze zeme jakoby samostatne.
    Behem roku zakoreni a na podzim to naporcujes.

    KUATO: hlasim se, klidne i vic. Chci rakytnik vyucit pro zpevneni svahu pod cestou.

    JAGA: o techto "hu hu" aspektech se zminuje, ale neprislo mi, ze by je az tak moc tlacil. Naopak i pise, at si dela kazdej co chce. Lepsi mit vlastni jablka ze stromu na podnozich, nez dovezena z buhviodkud :)

    Ja na to nemam vlastne zadny nazor, jsou to pro me alternativy. Zkusim obe moznosti - klasicky na podnozi a ty pravokorenne "odkopky".
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: nejsem si jisty, jestli dobre rozumim - zpravokoreneni spociva v ohnuti vetvicky ze stromu tak, aby se dotykala zeme, event. prihrnuti hlinou a jeji zakoreneni, nebo usmiknuti a zasazeni te vetvicky? uplne to z toho tveho prispevku neni jasne. hrizeni je zname. s tema ustrihnutyma vetvickama se daji dobre rozmnozovat treba rybizy - mame nekolik cernych rybizu, ktere vznikly tak, ze zena nebo babina vzala na jare z hromady ostrihanych vetvi nejake, napichala je do zahonu, aby si s nima oznacila radky a ony se chytly. ale nikdy se nechytla zadna jablon.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: no me zajima to zpravokoreneni uslechtile odrudy. To neni zplaneni ve smyslu stepeni G1+ generativnim mnozenim.

    Prakticky je to to same, jako vzit proutek vrby a nechat ho zakorenit.
    Jde o to, ze jadroviny pry spatne zakorenuji z drevitych/bylinnych rizku, a proto je "zpravokoreneni" celkem zajimava metoda. Ono je to vlastne takove trochu modifikovane hrizeni.

    A nejsou jen hybridni odrudy, ale i liniove, ci jak se jim rika. U nich je pomerne stabilni potomstvo i pri generativnim mnozeni.
    To jsou casto krajovky.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    DENDROBATA: ale prd velebnosti. a i kdyby - sadař nejsem, mám jiný plány...
    KUATO
    KUATO --- ---
    plane stromy maji jednu nevyhodu - vetsina z jejich ovoce se neda zrat. a to myslim zcela vazne. na kopci za dedinou mame jak planou hrusen, tak jablon. uz stare obrovske stromy. male trpke plody. pred lety jsem si zasadil i mispuli, v obdobi, kdy jsem slysen na "starobylost", "puvodnost". mozna by se tim daly krmit prasata, pristi rok ji zrejme vykopu.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: Mi přijde že se roubování bojíš jak čert kříže :) I když ano, je to zásah do celistvosti stromu, má ale velký význam.

    No tak u nás pěstujeme především Malus domestica a její odrůdy, které vznikly přikřižováním těch několika dalších divokých druhů jabloní ... M. sieversii, M. pumila, M. niedzwetzkyana atd... Ty se právě ještě vyskytují v původních pralesích náhorních plošin Kazachstánu a vedou se ted'ka akce na jejich záchranu coby zdroje původního genofondu
    Kdyžtak tady je vice info http://www.sadarstvi.cz/rubrika/botanicke-zarazeni-jabloni/
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    tak nedramatizuju. na světě je asi 8 původních jabloní. ten zbytek jsou hybridy. (info od Jardy)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: Zas to nedramatizuj. Roubuje se několik tisíc let a má to opodstatnění pokud chceš udržet odrůdu (nebo chutný a zdravý pláňě:) Stejně jako volba podnože dle typu půdy .. Mám na zahradě několik semenáčů jabloní ale plody zatím nenesou. Na jaře bych rád zpravokořenil jadrničku z meze tak pak za 10 let tady napíšu jak roste jo? :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    MYKO: pravokořená rostlina? dneska je všechno na podnožích, roubovaný. něco jako v matrixu - pravokořená je jako člověk bez portu za krkem, tedy ten, co se narodil "postaru" :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DENDROBATA: Loni jsem jej nechal jít do semene, měl jsem z toho pytel semen a to jsem na Vysočině (Žďár). Letos se vysemenil na tom místě sám z "výdrolu". Mám jej radši než klasický špenát, jak uvádí JADR, nezdá se to být nějak náročnou plodinou na pěstování. Zajímavé je, že jsem osivo kupoval nějaké Nohelgarden tuším s označením "špenát", nicméně následné podivy několika lidí a analýza cože to vlastně roste, ukázaly, že patrně to bude ten novozélanďan...
    MYKO
    MYKO --- ---
    co to je?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SELECTOR_IX: ta kniha je od nej .)
    Popisuje jak si je vytvorit. Slo mi o to, zda s tim ma nekdo relane zkusenosti.
    Kazdopadne z jara jich par zkusim.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ZATAMOKO: jarda svoboda snad má přístup k pravokořenejm sazenicím, takže o tom bude i něco vědět...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LA_PIOVRA: prevazne o to, ze strom je v optimalizovan jako celek, tudiz koreny odpovidaji pozadavkum nadzemni casti. To u "systemu" podnoz-roub neplati.
    Ted je otazka jak moc :)
    Me to hlavne zajima z pohledu strihani, kdy chlapik pise, ze u pravokorenneho stromu se smikat nemusi prave diky te prirozene optimalizaci.

    Rikal jsem si, ze bych takhle par stromku vysadil do okolnich remizku.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    O co je argumentace oprena?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zkoušel jste někdo "zpravokořenit" ušlechtilé odrůdy jabloní, hrušní, třešní atd.?
    Narazil jsem na tohle téma v knize o rodovém statku a docela mě to zaujalo.
    Argumentace mi přišla celkem rozumná, tak proč to nezkusit.
    JADR
    JADR --- ---
    DENDROBATA: n.špenát mám jsem zasadil 3 rokyn zpět a pravidelně se na tom samém místě vysemenuje, je to nezmar na to že roste trochu v zastínění a v suché půdě. ale neočesávám kompletně.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    repu proc ne....
    ja tedka resim kukurici co se dava zviratum. je nestrikana, namelu na mouku a placky jak lusk.....
    mate nekdo skusenosti s takvoudle kukurici...?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: za valky i v povalecne bide ji pry jedli (rikala babina). jinak je do dobra doplnkova rostlina pro zvirata - uroste ji hodne, snadno se semenari (pro nadsence), je sladka a maji ji rady (i slepicim nakrouhana se da davat).
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    A jak to chutná? Že bych to taky zkusil...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Letos mně potěšila čtyřboč rozložitá přezdívaná novozélandský špenát. Z několika rostlinek 3 koše listů na špenát. Akorat teda na záhonu zabírá časem celkem dost místa a do sklizně na ní nedozrálo ani jedno semeno.
    LURA: Myslím že na ní nebude nic špatného a pokud Vám chutná tak proč ne :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam