• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    SELECTOR_IX: To je třetí dítě extrém? :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    JANYNA: už vám někdo řekl, že existuje něco jako antikoncepce? :DDD
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: pekne! treti porodenec! to se malo vidi :o).

    ja to bez ryti zkousel jen jeden rok a moc se to s tim mulcem neosvedcilo, protoze jsme ho na jare neodstranili, jen v nem udelali ulicky, do kterych jsme sazeli a slunko malo prohrivalo zem, tak to moc nerostlo.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: No já těžko, jsa v pátém měsíci, ale určitě se k tomu pokusím v průběhu dvou týdnů dostat, otrhat, co nám tam zbylo po letošní sklizni, naházet na kompost, doplnit mulč a kompost na záhony (to bude muset muž pomoct) a příští rok pokračovat stejným způsobem, zásadně bez rytí. :-)

    Zdatně mi u toho bude s mini kolečkem sekundovat čtyř a pětiletý potomek a ještě se budou hádat o to, kdo bude moct víc pomáhat a budu řešit, jak jim podat, že každá pomoc je stejně důležitá. :-))
    IVUSHA
    IVUSHA --- ---
    KUATO:klídek,nejsem tvoje žena:-) Jinak jsou již všechny záhonky připraveny na zimu,ale ten celer jsem tam ještě nechala.Těch 12 kousků mám venku hned.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUBALIBRE: my mame taky vytahany zbytecky, prvni velikanskou varku listi (oresak!) shrabanou, ale jeste bych rada dukladneji zryla zahonky a zapracovala tam aspon nejaky piliny a popel, kdyz uz ne hnuj (zrejme ho zvladnu sehnat az pred jarem;/), no a listi z jabloni snad uz bude konecne dole...
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    mno já sem rád, že se to o víkendu vše dodělalo a teď už může být jen hnusně, páč v baráku je stále co dělat :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: ja jen doufam, ze az nasnezi, tak statecne misto nezneho pomrkavani na sve drahe polovicky natahnete palcaky a beranice, popadnete ryc a pujdete si to vybrat a poryt samy ;o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: A já jsem třetí v řadě. Kdoví, kolik nás je! :-))
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mě odešla spojka v traktoru, tak mám taky ještě pár drobků na zahradě...
    KUATO
    KUATO --- ---
    IVUSHA: ty jsi jak moje zena - na vsecko je cas, vsecko jeste poroste. ale kdyz pak zacne byt ze dne na den chladno, a neni nic vybrane a zazimovane ve sklepe v pisku, ani pohnojene a poorane/zaryte, usmev na rtech zamrza spolu se zemi. to se pak svinsky pracuje v takovem necase. nastesti jsem tu svoji dokopal k tomu, ze se to pres vikend udelalo. ale mohlo to imho byt udelane uz 14 dni. takze nic nenacekas. co ti nenarostlo za pul roku, kdy bylo slunko a teplo ti ted do vanoc uz nedojde, kdyz je chlad a kratky den ;o).
    IVUSHA
    IVUSHA --- ---
    Mám už sklidit celer,nebo může být i s přízemáky? Je to mrňous.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---

    Giant Mandala Made of Apples Wins Land Art Award - My Modern Metropolis
    http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/agnes-dumouchel-awakening-land-art
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUATO: se mi letos takhle chytla omylem jabloň tak uvidím jestli vydrží i zimu a pak jí přesadím... moc moc dobrá jabloň
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: postup je zhruba takovy, ze koupis klasickou roubovanou sazenici. Tu na jare zasadis sikmo do brazdy a jakmile se probudi, tak ji zahrabes tak, ze kosterni vetve budouci koruny trci ze zeme jakoby samostatne.
    Behem roku zakoreni a na podzim to naporcujes.

    KUATO: hlasim se, klidne i vic. Chci rakytnik vyucit pro zpevneni svahu pod cestou.

    JAGA: o techto "hu hu" aspektech se zminuje, ale neprislo mi, ze by je az tak moc tlacil. Naopak i pise, at si dela kazdej co chce. Lepsi mit vlastni jablka ze stromu na podnozich, nez dovezena z buhviodkud :)

    Ja na to nemam vlastne zadny nazor, jsou to pro me alternativy. Zkusim obe moznosti - klasicky na podnozi a ty pravokorenne "odkopky".
    KUATO
    KUATO --- ---
    LEA1: kysele to je plus minus jako rybiz. chut to ma nejakou, nevim jak to popsat :o), ale celkem to jde.
    LURA
    LURA --- ---
    KAREN: Taky jsem si říkala, že ta Sibiř by nám byla blíž :-D
    LEA1
    LEA1 --- ---
    KAREN: my jsme 4 km východně od prahy, zahradu jsme zakládali cca před 7 lety a tady je tak špatná půda - samý jíl, že všechny keře a stromy se tu nejdřív tak 3-4 roky sžívají s půdou, než začnou pořádně růst. Např. živý plot z habrů jsme až letos zastřihovali do požadované výšky, rostlo to hrozně pomalu. Když chceme něco pořádně pěstovat, např. zeleninu nebo květinový záhon, tak si koupíme kubík písku, přivezeme hnůj a půdu lehčíme tímto způsobem. No a pokud pak jeden rok nepohnojíš, tak se ani nic nesklidí. Ostatně máme tu rovinu, silné větry a zimy jsou docela ostré, tak uvidíme, jestli německá odrůda bude úspěšná.
    3-4 roky? Škoda, že jsem rakytník objevila až letos, už nám mohl plodit :-(
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEA1: mam za to, ze raktynik plodi po nakejch 3 4 letech... hmm zajimavy, nam na Vysosine by se asi spis hodila ta Sibir;)) at ma zimolez kamcatsky kamarady)))
    LEA1
    LEA1 --- ---
    KUBALIBRE: bílý jogurt s domácí marmeládou snídám denně, takže se těším :-)

    KAREN: samčí Pollmix a samičí Leicora, ale je to můj laický výběr, o víkendu to muž sadil a já doufám v časnou úrodu, snad už něco vyroste příští rok. Ale stáhla jsem si o rakytníku nějakou studii v pdf, a tam psali, že nejlepší jsou ruské samičí odrůdy. Já jsem si zase říkala, že koupím tu německou, že jejich podnebí je nám bližší než to na sibiři.


    KUATO: my máme doma zkušenosti jen se sirupy a marmeládami, které vyrábíme v docela velkém množství, akorát to není kde skladovat :-), takže bych se do toho pustila i v případě rakytníku. Ostatně - jakou to má chuť? Nechce se mi kupovat na vyzkoušení ten průmyslově vyráběný. Je to tak kyselé, že se musí přidat víc cukru, než např. k rybízu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LEA1: zatim jsme to vzdycky odstavnili a stavu namrazili a pridavame misto citronu do caje. a letos jsme krom toho zkusili udelat marmeladu, ale uplne se nepovedla, protoze zustala ridka, takze jsme vyrobili rakytnikovy sirup :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam