• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LURA: tak to nevim jestli jste zkouseli nekdy bejt vegetarian v zemi ceske. pro me za me at si kazdej ji co chce, ale kdyz vegetarian odmitne v teto zemi maso tak kolikrat ho za to lidi chtej zaskrtit protoze je jinej a divnej a prece musi jist maso protoze jist maso se musi. je to snad uplne jedno ne? at si kazdej ji co chce.
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    LURA: na tos přišla jak že je to fakt?:-D ja ma zkušenosti upa jiné.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: jiste
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Tak zase to neplatí obecně, některý vegetarián ví, co jí, i jak to bylo vypěstováno, ale je fakt, že většinou člověk, který jí maso, se dívá na vegetariána méně příkře, než vegetarián na toho, kdo jí maso.
    KUATO
    KUATO --- ---
    GHOSTDOGG: at chceme nebo ne, pestovani rostlin je "cistsi" nez chovani zvirat. stejne tak priprava rostlinneho jidla je "cistsi" nez u jidla zivocisneho. coz vi zcela jasne kazdy, kdo se obojim prakticky zabyva. pohled v ocich zvirat (vyssich savcu jako kozy, prasata..), kdy nekdy vnimas, ze oni VI, na koho se brousi nuz, pach vnitrnosti, pohled na hlavu stazenou z kuze, ktera stale s kalnym pohledem hledi do prazdna.. na to se tezko zapomina. ale prave toto znat a vnimat nutnost te obeti (protoze o nic jineho, nez o obet zvirete, aby clovek zustal zachovan, nejde), hluboke propojeni zivota a smrti, toto cini cloveka moudrym a pokornym. clovek, ktery to duverne zna, vnima stesk a jistou trpkost nad celym zivotnim behem, nad novym zrozenim a nutnou smrti, vnima zivot komplexneji a dovolim si rici dokonaleji nez vegetarian, ktery je jednoduse se vsim hotov. zivi se jidlem, o kterem nema paru, jak bylo vypestovano, netusi jake jsou podminky k rustu toho nebo onoho, jaka je cena jidla. on jen vi, ze ti co zabiji pujdou do pekla a ti co ji mrtvoly dostanou rakovinu. jak to nazvat? naivitou?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XL1: Jn vegani, co denně zabijí x miliard potenciálnách rostlin s dřívější vyhlídkou na krsáně prožitý život, jsou o mnoho lepší:))) Ono totiž i každá rostlina se rozmnožuje, žije, komunikuje, umírá, rodí stejně jako cokoliv jiného. A už na základní škole se přece říká, že jsou rostliny živé, ať je neničíme a ať si s nimi povídáme. A potravinový řetězec je taky taková pěkná věc k rozšíření obzorů.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    jo to je tak, kdyz nekdo povýší svuj jidelnicek na smysl zivota...v tom se utopil uz nejeden brahman:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARTHINEZ: prasata zerou deti, to je znama vec i z mafianskejch filmu... imho i cesky vrah Roubal hazel svy obeti prasatum. Zustanou jenom zuby tusim, ty prasata nestravi. ale jinak vsechno jo....

    prase je jako slepice, co mu hodis to sezere...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KUATO: jojo, ale podle XL1 přeci všežravci neexistují, a pokud náhodou ano, tak jen z donucení, protože jim zlý člověk něco vyhubil. Takže předtím jistě bylo něco masitého, co žrali všichni medvědi, a teď už to nežije, tak musí jíst ty šišky a maliny, chudáčci?
    KUATO
    KUATO --- ---
    TRISSIE: jenze taky radi mravence, a vceli plasty i s larvama, mysi, jeleny, lososy, listi, maliny, boruvky... :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTHINEZ: mě by taky zajímalo, co přesně člověk vyhubil medvědům grizzly (kteří mají drápy a tesáky, takže jsou to jasní masožravci), že začali z nouze žrát piniové oříšky (z nichž přiberou na podzim kilo i víc denně).
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    XL1: nejsem si moc jistý, zda zrovna konkrétně prasata přišla o svou přirozenou stravu, a proto se musela z nouze dát na maso :-) ale jinak pěkné povídání. A jak takový fruktivor, u kterého absentuje hibernace, mohl v době ledové přežít zimu?

    A jen taková technická: zvířata se nepěstují, nýbrž chovají :-) pěstují se rostliny
    XL1
    XL1 --- ---
    A sorry už se tím TADY nebudu dál zabývat. tohle je rovbnice do který si to musí každý dosadit sám. a zařídí se podle toho co mu vyjde. Od toho je svoboda. řek sem svůj názor a pokud se někomu nelíbí je to jeho problém. vracim s e zpátky k lupině a permakultůře !
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XL1: já myslím, že další debata asi fakt nemá smysl.
    XL1
    XL1 --- ---
    TRISSIE: všežravci jako druh neexistují. to že opice nebo prasata začaly žrát na cokoli přijdou mi spíš přijde jako znouzectnost protože asi už člověk vyhubil x druhů rostli stromů na jejichž plodech si dřív vesele pochutnávali. takže s tímhle "argumentem" neobstojíš!
    XL1
    XL1 --- ---
    LURA: Tu drzost mám, proč bych ji neměl, a dokonce si dovoluju odhadnout, že ty v příštím životě brahmánem nebudeš,spíš bych tě v budoucnu tipoval na morče určený k vivisekci...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XL1: a že mají opice nebo prasata, což jsou nezpochybnitelně všežravci (hint - opice ani prasata v přírodě nepodléhají davové psychóze, ale živí se tím, čím se živili vždycky, a to je vše, co najdou), takovejch drápů a tesáků, co?
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: ad ona - ok :o))

    ale te lupiny se nedockame, jako ze mrtvolozrout jmenuju!

    jen tak pro me pouceni: zkusel jsi nekdy uspesne vypestovat nejake jidlo (a tedy byl konfrontovan s procesy, jak chodi v prirode), nebo mas sve znalosti vyctene akorat z knih?
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: KUATO ja taky nejsem ONA ,kdyby to nebylo zrejme...
    a člověk prostě nikdy nebyl a není všežravec! člověk je fruktivor-stačí srovnat stavbu chrupu, výstélku střeva,délku střeva atd. člověk nemá drápy aby lovil atd...to že se v posledních x1000letech zvrhnul neznamená že je všežravec.jeho základem který je neměnný je fruktivor. masitou stravu není schopen v těle zpracovat z čeho povstává x nemocí-diabetem počínaje a rakovinou konče.navíc to dohnal ad absurdum že to co je pro něj nejedlé/maso/, to občas navíc ještě předtím než to sní ,hezky kouřem vyudí-tak aby to nebylo jedlé ani pro bakterie. a pak si na vyuzené mrtvole člověk pochutná...ale že to dělá 90 procent planety tak pak to přijde většině normální a vůbec se nad tím nezamyslí.A to že se lidstvo roztáhlo přes celou planetu , jako kdyby měla patřit jen člověku a ne taky jiným živočichům je další tragédie.neníí důvod se množit jako kobylky-ale to taky není populární zmiňovat, zvlášť v některých kulturách.Planeta je tu přece pro nás X/dosaďte si kde se právě nacházíte/.Navíc v poměru k potřebě půdy na které je závislý přežitím masožrout je 40x větší než co potřebuje vegetarián...a nemluví se o odpadu který zvířata vypěstovaná uměle pro tenhle masný průmysl vyprodukují a kolik řek vypijí ...časem to bude zábavný se na to dívat protože to žádná země na světě neufinancuje, tudíž se lidstvo opět vrátí oklikou k tomu kde se vycházelo před touhle "masitou" deformací.
    a navíc-sice byly idyličtější doby pro masojedlíky-jako když se husa za dob Josefa Lady procházela celý život na louce a pak jí jednoho dne někdo picnul,ale i tak to byla vražda , která je dneska akorát zmnožená v milionech někde na jatkách.Důvod k tomu ji pěstovat , zabít a sníst nebyl ani tenkrát.
    Takže x problémů co na planetě teď je začíná PRÁVĚ tím že se pěstují zvířata a jí maso.A ne že ne!akorát je nepopulární o tom mluvit protože docela velký počet lidí cítí že by to tak být mělo ale není schopno se s tim nějak vypořádat a radši jedou v zaběhnutých kolejích.
    HOWGH !
    LURA
    LURA --- ---
    XL1: Jasně, protože krmit otroka masem by vyšlo dráž, než ho vyměnit, až se opotřebuje :-))

    Jak vidíš, zblbnout se rozhodně dá i po vegetariánské stravě, když máš tu drzost si myslet, že víš, kde se narodí nebo nenarodí brahman. Ale aspoň si můžeš říkat, že máš zas menší šanci na rakovinu ...
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    XL1: hele tobe to maso asi hodne chybi, ze mas potrebu ho tak odpirat ostatnim, co?
    ale vazne, nepripadas si s tou svou vegetariansko/budhistickou propagandou kapku mimo misu v tomhle klubu..

    (narazim na jednu z veci na kterych se v ramci PK nemusime shodnout, abychom spolu mohli vyjit - totiz co kdo ji)
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: nejsem ona, kdyby to nebylo zrejme :o).

    kdybys radeji napsala jak se ma varit ta lupina, nez tyhle vylevy :o).
    XL1
    XL1 --- ---
    ...a koukám že sem vyvolal pěknou diskusi...tak ta lupina je aspoň k něčemu dobrá...jinak ještě Pro KUATU : Eskymáci jsou pomýlení už jen tím kde jako společenství žijí, je to úchylka vybičovaná generacema do maxima. takže kdo se tam narodí pěstoval mrtvoložroutství ve svým předešlým taky do maxima. brahman se tam nepřerodí... babička měla jistě na výběr a pokud ne tak si vysloužila zrod dle toho.jiank že maso člověku neprospívá je jasné už z dob kdy ten kdo vlastnil otroky je zásadně nekrmil masem protože pak nebyli tak výkonní jako když se živili rostlinnou stravo-zalistuje v dějinách a kronikách-a to že je z konzumace masa rak je už dnes v oficiálním názoru " vědy"-ač to ještě před 10 lety vylučovala a bagatelizovala. Lupině zdar!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam