• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LURA
    LURA --- ---
    ANABEL_LEE: Stromy neprořezávám - rostou, jak chtějí, odstraňuji jen prohnilé větve. Ořezala jsem je jen jednou, když jsme to tu koupili.
    Teď mám ale problém s kácením - je tu na zahradě taková veliká třešeň a mně se vůbec nechce ji porazit. Jenže ta zahrada je dost malá a ta třešeň uprostřed a cloní navíc od jihu celou zahradu, která má svah k severu. Takže je to otázka buď třešeň a nic jiného nebo třešeň porazit. Škoda, že toho, kdo to kdysi sázel, nenapadlo dát ji k severní straně, kde se ten pozemek svažuje, tam by ničemu nepřekážela a jí by se dostalo i tak slunce dost. Není tu vlastně žádný volný plac, kde by se dalo něco kloudně pěstovat. Ty stromy jsou tu dost natěsno, aby se jich vešlo co nejvíc. A třeba švestka s jednou jabloní mají propletené koruny.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ty jso stromy jsem prorezaval s kamaradem v nedeli(respektive mi ukazoval jak na to), takovejch 10-15 let si rostly jak chtely. jsou tam kousky kde z asi 5 metrovejch stromu zustal 1,5m zaklad na novou korunu. zustala mi plna zahrada vetvi, to budu odklizet jeste mesic :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KOCOURR: to je fuk .) ja to myslela spis jako recnicky obrat, zmena tematu, atd. mate nekdo nejaky manual jak se ty stromy prorezavaji? jako neco vim ale spis to delam intuitivne...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANABEL_LEE: sákryš, to mám kolem 200km, to by nebyla zrovna ekologická výpomoc v kontextu spálené nafty... :-/
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    k Berounu :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANABEL_LEE: kam? :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    decka me tady ta vege propaganda taky nebavi, radsi mi nekdo prijedete pomoc prorezat stromy :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    OGMIOS: jako Mr. Bean v restauraci, jak mu nechutnal ten tatrák nebo co to bylo:D
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    můžete si tady podat ruce všichni, protože ani jeden tábor se nevyjadřoval slušně a nevedl debatu v klidu a bez urážek. (Perma)kulturisti radost pohledět.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XL1: clovece tys jeste nepochopil ze to ze jsi vegetarian bys mel skryvat a kdyz ti nekdo nabidne maso tak delat ze ho jis a jen nenapadne ho schovavat nekam do kapes aby te nikdo neodhalil :D
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    THEO_PHIL: proč to hned řešit banem, proboha? myslim si, že se debata přirozeně vrátí do zajetých permakulturních kolejí.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Zabanujte prosim XL1. Ne proto, ze si mysli, ze to, ze mu tady nekdo odporuje znamena, ze ma pravdu, ale proto, ze se nechce vyzvejnout s tou lupinou a o permakulturu mu zrejme vubec nejde... Dik!
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    XL1: urážíš, osočuješ, povyšuješ se nad ostatní, míra tolerance a pochopení nula, co tady v tom audítku vlastně děláš?
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    XL1: škoda, že nejseš tím, kdo ukazuje toleranci, lásku a veselost
    LURA
    LURA --- ---
    XL1: Za prvé - když mám manžela, asi nebudu slečna. Za druhé - když napíšu, že jsme byli vegetariáni, tak tím myslím, že jsme byli vegetariáni, ne že jsme nejedli maso. Ale pak jsme postupně dospěli k tomu, že život a svět jsou trochu komplexnější a že nic není jen černobílé. Za třetí - nejspíš se nepoučíš, jen si potvrdíš svoji teorii, protože ty už máš tu svoji jedinou pravou a správnou pravdu. A jak už řekl klasik - do plného šálku nelze nic nalít.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: ..a psat na nyx a mit lidske telo neni implikace cloveka, ergo jsi ponik, ti se zivi travou od prirody a je normalni, ze se proti papani neceho jineho nez vojtesky vyhranuji. tedy presun se do Ponylandu a u me do IGNORE.
    XL1
    XL1 --- ---
    Panstvo, děkuji Vám za vaše moudra, rád se z nich poučím. třeba příspěvek LURY to dost ovětluje" byli jsme s manželem vegetariáni několik let" ...tak to je slečno mýlka vy jste nebyli vegetariáni, vy jste jenom nejedli maso což je docela podstatný rozdíl...ale nevim jestli chápeš co tím míním? nejíst maso není implikace vegetariánství.

    GHOSTDOGG: míněno bylo že každý má nárok na to co mu patří- nebudu říkat že jde o zvířata v případě že si je dá k obědu lev. nebo sem z jiný planety ?

    Milucha ani komentovat nebudu, ten mi výlevy píše přímo do pošty...koukám že sem fakt zahrál na dobrou strunu.
    Ale je to fajn. Dneska sem se projel ráno v metru a když vidím co je kolem,je mi uplně jasný že tahle netolerance tu má svoje hluboký kořeny a který se tak snadno nepodetnou. A čím víc se bude žrát maso tím víc budou lidi přebírat ty negativní vibrace, budou zachmuřenější a nenávistnější k čemukoli co by se chtělo vymezit proti tomu a taky budou podle toho vypadat a jednat.
    Tady se ještě bojuje slovy, ale kdybych si tohle dovolil říct v zemích /nejmenovaných/ tak mě ukamenujou nebo umlátěj klackem...a naopak jsou zas kultury ušlechtilejší...
    IFANDAI
    IFANDAI --- ---
    K probíhající diskuzi; náhodně jsem narazil na takovou tabulku http://maso.skrabalek.cz/

    A tak mě napadlo: nevíte, jak je to s pocením u krav nebo srnek? Opravdu se potí?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: on i takovy Hitler byl vegetarian a docela duchovni clovek. jiste to myslel s tema "menecennyma" dobre :o).
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUATO: Ano, byla to nadsázka, každopádně jsem chtěl poukázat na to, že ať už chceme využívat zvířata nebo rostliny, z naší strany to vždy musí být nějaké "násilí" (ve smyslu, že se o to zvíře nebo rostlina neprosily, a kdybychom je nechali být budou si spokojeně žít dál). A využívat v širokém slova smyslu - o tom přece permakultura je: využívat vše dostupné v nejvyšší možné míře, tak abychom z toho dokázali vytěžit maximum pro udržitelnost, dlouhodobost, celkovou funkčnost etc., tj. pro nekonečné koloběhy, jejichž součástí je i člověk. Osobně mi permakultura nejvíce imponuje právě tím, že člověk se v ní "ztrácí" a stává se nedílnou součástí svého okolí, které nenarušuje, ale harmonicky ho doplňuje. A ať už zvířata nebo rostliny vždy je člověk "násilně" přetváří, protože využívá, ve svůj prospěch. A zvířata jsou také nutnou součástí toho všeho i stím jak je využít pro potravu. Proto nechápu výlevy XL1 (typu [ XL1 @ permakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy :) ♣♣♣ ], které ať už jsou pravdivá nebo ne, rozhodně nemají moc společného s permakulturou a ve vztahu k permakultuře jsou dle mě úplně mimo.

    XL1: Dík, že jsi mě nepochopil. A jenom bych poupravil: tady jde především o ty rostliny – ne o to aby člověk měl "krásně prožitý" život a podobný píčoviny.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam