• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LURA: lol sklep se da vzdycky udelat znovu ;)
    no ja chapu naklonnost k tresnim, me se moc libej, sam si chci poridit na zahradu, kdyz rozkvetou z jara tak to je jak v pohadce, umej to moc pekne. ale u vas asi bude dulezity zhodnotit to umisteni a co to prinese ji tam nechat a nebo ji odstranit. pokud ale o tom premyslis uz nekolik let tak nebylo nic jednodussiho nez zasadit novou tresen na tom spravnym miste a tuhle ted po par letech holt porezat. asi jak rika Kuato (shrnute) holt nektery veci se musej udelat.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LURA: Takových špeků máme v našem sadu hromadu. Ty vysoký stromy a keře na jižní straně, severní zela prázdnotou (posléze zarostla samovolně nálety a keřisky). Pruh komunistických zákrsků jabloní, které někdo v tehdejší nedočkavosti nasázel ve sponu asi tří metrů, tudíž dnes je z nich džungle plodící tak na 50 %. Samovyseté stromy velkého vzrůstu na nesmyslných místech, které někdo včas nepřesadil a teď už je škoda (např. jediný ořešák na pozemku ve stáří přes deset let) či nemožné to napravit... Dokonce nám tu rostou stromy i uvnitř poházených skruží... No co ti mám povídat, podědit starý sad je na jednu stranu super, ale byli-li předchozí majitelé natvrdlí, tak je to těžké. Navíc, jsou-li aktuální majitelé takoví milovníci stromů jako jsme my. :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: ok takze ty tlusty bez litosti... ta naklonena mi uz stihla prirust k srdci (i kdyz jsem ji dost zrubala,D) - muz razi myslenku, ze by se sejmula a zahon se zvetsil, ja zas branim "japonskou" jablon a ideu, ze je to zahon "na vareni", na bylinky aj., pro ktery si clovek odskoci od plotny.) teda jeste chci vytahat ty hosty a nekam je presadit, je jich tam silene moc, nak me tam netankujou a budou akorat prekazet libecku.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: tyhle uvahy jsou nekonecne a stejne vis dobre, ze pujde ven. az spadne snih, tak si s muzem nalejte poradneho frtana na smutek, podekujte tresni za ovoce, ktere vam davala a fik ji dolu. a misto ni zasadte jednu nebo dve tresne tam, kam potrebujete. do toho si nenech od nikoho kecat, protoze je to tvoje zahrada a je na tobe, jestli z ni budes mit jen tresne, nebo i neco jineho.
    LURA
    LURA --- ---
    DENDROBATA: Asi tak. A mám toho v plánu zasadit víc a udělat i nějaké terénní úpravy, včetně kamenné zídky, na kterou tady mám naskládané kameny.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: jo tak podle fotek by tyhle sly taky pod nuz, ale ja to bral z gruntu. treba na ty 3. fotce je ten strom na pravo asi moc vysokej. pro me jedno z kriterii bylo aby se tam dalo rozumne dostat a otrhat jablka. druhe kriterium bylo aby se nelamaly vetve takze prilis dlouhe vetve se zastrihly. taky vetve co jdou nahoru jsou z hlediska jablkoplodnosti nevhodne a ty mas treba na tom strome na prvni fotce na pravy strane toho stromu kde navic vyrusta i nekolik velkych vetvi z jednoho mista takze tam by se nechala jen jedna vetev. ikdyz jsem koukal ze vlastne cela ta tlusta vetev vyrusta smerem do koruny takze mozna by sla cela pryc, ale to podle tvaru stromu, chce se na to podivat z vic stran a vybrat to nejlepsi. navic muzes udelat letos neco a uvidis pristi rok, treba to pak pujde resit jinak.
    LURA
    LURA --- ---
    OGMIOS: Jasně - prodám barák a za ty prachy přestěhuju třešeň :-D
    Jenže i kdyby to šlo, tak bych si tím zbourala ten sklep ...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LURA: Pomalu vybírej třešen, kterou zasadíš na severní straně :)
    KAREN: Dyt jsou docela pekné :) na té prvni fotce bych odrizl ty 4 kolmo rostoucí větve (vlky) Ta nakloněná má docela půvab :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LURA: tak celou vykopat a jerabem prenest :D
    LURA
    LURA --- ---
    Což mi vnuklo myšlenku, že bychom tu třešeň možná mohli brutálněji prořezat a zatím nekácet a uvidíme, jak to bude na té zahradě vypadat. I když možná na to kácení stejně dojde - proč ji probůh zasadili tak uprostřed, že kolem není k hnutí ???
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: jasne, diky moc. my loni pomerne brutalne prorezali dve tri jablone, letos bych pokracovala a sejmula vlky - ty jsou u nas nejhorsi a jsem zvedava, jak se toho budu zbavovat. mame spis mensi stromky, propleteny tlusty vetve, predchozi majitele nechali bejt a tenci vetve jsou sileny kolmice... ale koukam, ze prorezavate uz ted - chtela jsem s tim jeste pockat, ted mame vsechno hodne zapadany snehem (chata je navic v cca 500 m a ve svahu) a neprijde mi to jeste moc prakticky;/

    jinak jsem nejaky fota davala sem: [ KAREN @ ZAHRADY a zahradniceni ] - jsou jak obri bonsaje ,( na vsi jeste nemam poneti, kdo se v prorezavani stromu vyzna, ale nejradsi bych si tam nekoho prizvala...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: no vlastne ja treba mel stromy ktery byly kdysi davno prorezany ale pak s nima nikdo nic nedelal a ty udelaly vetve primo nahoru 4-5metru a strasne husty. takze tyhle vetve se vyhodily cely, zustalo asi 1,5m torzo vicemene neco mezi T a Y tvarem s par malejma vetvema ktery vypadaly nadejne ze maj pupeny ktery behem roku nasadej peknej zaklad novy korune. pravidlo bylo ze vsechny vetve co jdou do stredu koruny a nebo primo nahoru a nebo se krizej a prilis propletaj tak sly pryc. preferovaly se vetve co sly do stran nejlepe v mirnem uhlu nahoru od horizontalni roviny aby dobre nesly. taky sme zkracovali moc dlouhy vetve. ono to ale bylo strom od stromu jinak podle toho jak byl narostlej a co se s tim dalo delat. u velkejch jabloni jsme nekdy shodili i pulku koruny protoze by se tam stejne nikdo nedostal sbirat jablka jak to bylo vysoko (mam pouze 6m zebrik). pak by to asi chtelo videt fotky, ale ted uz je to hotovy tak nemuzu dat srovnani pred a po. ale byla to takova dzungle ze i neolisteny vetve stinily barak a po prorezani je tam najednou samy slunicko.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: a jak to vypada to "z gruntu"? nemel bys nejakou jednoduchou instrukci? ja jsem si taky neco nacetla z ruznych zdroju, ale nejsem si svym pocinanim moc jista... u nas se teda jeste uvidi, jestli ty nase stromy vubec neco plodej, loni, kdy jsme chatu kupovali, nam vsechno pomrzlo;/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: jo to znam, ty stromy u me na zahrade prave jak nebyly prorezavany tak mely strasne dlouhy vetve a vloni se jich spousta polamalo pod tihou jablek. tak jsem to vzal pekne z gruntu, letos asi nebude moc jablek ale pak by to melo nabehnout, navic budou pekne prosluneny koruny a to bude bajo :)
    LURA
    LURA --- ---
    DENDROBATA: Prořezala jsem to, když jsme to koupili - takhle, jak píšeš, aby se odstranily větve, co byly až na zem nebo by se pod nimi něco lámalo. Jakmile stromy byly jednou zvyklé na řez, už těžko se bez něj úplně obejdou. Ale pokud možno se snažím nechat jim jejich prostor. To první prořezání bylo nutné, protože jak byla zahrada celá zarostlá, tak se ty stromy snažily jeden přes druhý dostat se ke světlu a byly všechny na tu jednu stranu a propletené. A je mi jasné, že občas to budu muset aspoň v určité míře zopakovat. Jablka ale máme pěkná.
    S tou třešní mě to mrzí, už to rozhoduji několik let, ale nevidím jinou možnost, jak ten prostor využít, zabírá ho prostě celý. A vzhledem k tomu, že je pod částí zahrady sklep, bude to potřeba i z tohohle hlediska, protože do něj jak je blízko prorůstají kořeny.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    A uz neco predpestovavate? Ja vcera zasel lilek, chystam se na rajcata, papriky a celer...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LURA: No ja ti nevim ale neprorezaval jsem 10 let (zdedena zahrada) a jablone (nízkokmeny) jsou v uplne zalostnem stavu, dlouhe propletene větve, koruny bez přistupu vzduchu, plodí jen na obvodu tedy koncích vetvi ktere se mají tendenci ohybat až k zemi .. už loni jsem to řezal poprve, letos tomu dam radikálnější řez stejne jako hrušni wiliamsce. Hrušky jsou male, sazovite, moniilii chytaji jeste na strome, zkusím to prořezat a pod ni společenství trvalek, nějake miříkovité, kostivál, mesíčky, uvidíme jestli ty plody budou k jídlu ... Trnky ale neřežu, jen spodni větve kvuli pohybu pod stromem.
    Tvé dilema s třešní chápu .. kácení vnímám vždy až jako poslední možnost.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: a zajimavej efekt to ma ze ted je v dome najednou slunce. sem si prisel jak z ty pohadky kde Dr. Vostep sel vylecit princeznu :D
    LURA
    LURA --- ---
    ANABEL_LEE: Stromy neprořezávám - rostou, jak chtějí, odstraňuji jen prohnilé větve. Ořezala jsem je jen jednou, když jsme to tu koupili.
    Teď mám ale problém s kácením - je tu na zahradě taková veliká třešeň a mně se vůbec nechce ji porazit. Jenže ta zahrada je dost malá a ta třešeň uprostřed a cloní navíc od jihu celou zahradu, která má svah k severu. Takže je to otázka buď třešeň a nic jiného nebo třešeň porazit. Škoda, že toho, kdo to kdysi sázel, nenapadlo dát ji k severní straně, kde se ten pozemek svažuje, tam by ničemu nepřekážela a jí by se dostalo i tak slunce dost. Není tu vlastně žádný volný plac, kde by se dalo něco kloudně pěstovat. Ty stromy jsou tu dost natěsno, aby se jich vešlo co nejvíc. A třeba švestka s jednou jabloní mají propletené koruny.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ty jso stromy jsem prorezaval s kamaradem v nedeli(respektive mi ukazoval jak na to), takovejch 10-15 let si rostly jak chtely. jsou tam kousky kde z asi 5 metrovejch stromu zustal 1,5m zaklad na novou korunu. zustala mi plna zahrada vetvi, to budu odklizet jeste mesic :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam