KUATO: Zrovna u té křídlatky mi to vysvětlovali ti ekologové a tam jsem jim to docela přijal, když jsem slyšel jaké problémy s tou křídlatkou v těch lužních lesích jinak mají a jak brutálně neúčinné jsou všechny jiné postupy likvidace. Tam to totiž ani nespláchne první déšť někam do řeky, ani se ta ošetřená půda po křídlatce nepoužívá k pěstování kukuřice.
Ono totiž s tím glyfosátem je to teď tak, že půlka problémů není vůbec kvůli zemědělství, ale kvůli tomu, že to každé město používá k ošetřování silnic a chodníků aby tam ze spár nerostly pampelišky a tráva. Tož funguje to hezky, akorát to město nená chlapy co by štětečkem výhonek po výhonku ošetřovali lokálně (což by jaksi bylo ideální). Místo toho se postříká celá silnice/chodník, a jak známo, asfalt ani kostky ani zámková dlažba nemá moc velkou sorpční schopnost takže chemie zůstává na povrchu a první déšť udělá co? Šup se vším najednou do kanálu a do řeky.
"The annual glyphosate estimated load was 1.9 kg year−1 upstream (agricultural zone) and 179.5 kg year−1 at the catchment outlet (urban zone). This result suggests that the contamination of this basin by glyphosate is essentially from urban origin (road and railway applications). Glyphosate reached surface water prevalently through storm sewer during rainfall event. Maximum concentrations were detected in storm sewer just after a rainfall event (75–90 μg L−1). High concentrations of glyphosate in surface water during rainfall events reflected urban runoff impact. " (
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0045653509005852)