• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: hmm ja mam ten zimolez vlastne 1. rok po vysadbe - minulej rok bylo na koupenym par kvetu, vzniklo z toho par bobulek... tak je asi fakt na miste pockat. taky nehnojim, mam tam nastlanou travu.

    svah je JZ, mista dost - ale rada bych polokmeny.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: Letos 3. rok po výsadbě a da se říct že byly obsypané (50cm vysoké keříky) .. Nehnojím ničím, jen mulčuju okolo keře travou a je fakt že kolem je dost kopřiv tak je tam možna v půdě víc dusíku.
    KAREN: Kolik tam máš místa a jaká je orientace svahu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: hnojis ty zimolezy necim? my mame par let stare, ale zatim tech plodu na nich moc neni. ve srovnani treba s muchovnikem nebo kanadskyma boruvkama, ktere jsou kazdy rok obsypane..

    jinak letos se nam urodilo morusi, ze musime podepirat vetve :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: redkvicky jsou zajimava zalezitost. ja treba vloni sazel nekdy v srpnu a nestihl jsem je snist a vykvetly. tak si rikam ze budou drevnaty. nic dalsiho jsem uz nesazel tak jsem je tam nechal a pak v rijnu jsem z nudy do jedny kousl a zjistil ze jsou vlastne uplne v pohode a nejsou vubec drevnaty tak byly jeste pozdni redkvicky :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    co byste doporucili za ovocnej strom do cca 450 m ve strani (s kaskadami), studenejsi udoli? chtela jsem svestku (puvodne na ty strani byly samy svestky, ted jsou tam tak akorat chaty) a pak hrusen - mame ale na pozemku spoustu thuji a za plotem mame les, tak predpokladam, ze by to kvuli rzi nebyl az tak dobrej napad, nebo...? nenapadne vas jeste neco zajimavyho? jeste si tak rikam oresak nebo neco takovyho (ale oresak mame obri u zaprazi, sice dost pravdepodobne neplodi), nicmene me laka nejaky ovoce.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: dik)


    ja mam zimolez 2. sezonu, a zjara trosku nakvet, nejaky minibobulky se objevily, ale nic z toho nakonec... tak snad pristi rok. maliny u nas ani nekvetou, zacinaj konecne lesni jahody. konecne mi po 2 a 3 tydnech vylezly tyckovy a kerickovy fazole. divoky rajcata moc nechtej rust (dala jsem ty sazenicky docela brzo a maly...), ale opet se skvele dari kedlubnam (v mulci). mozna se zacnu specializovat na kostaloviny,D
    sklidila jsem varku redkvicek, ktery jsem davala jeste nadeji, ale jsou miniaturni a drevnaty (byly tam dlouho + malo slunce, tipuju) - no aspon poradne palej;) konecne nejaky salaty o vikendu sklidim, hrasky krasne kvetou a zacly plodit, to je radosti.) stejne jako cibule, ty valej krasne... mrkve konecne uz vystrkujou listky, vylezlo mi minimum rep (tak jsem nejaky semena jeste pridala) a mangoldy na to jdou taky pomalu. dosety hokaida (prvni varku sazenicek zmydlil dest) se derou na povrch jak z divokejch vajec, tak jsem zvedava, co z nich bude... volne chvile si kratim sberem bezu, hermanku a hub. nuz takto u nas na pernstejnsku;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Ne, na takovej luxus se mi nedostava prostoru. Tolik potřebnější práce mně čeká :) Jinak v praxi se tomu říká probírka, asi bych si to pohlídal na nějakým stromu, kde po výsadbě očekávám první plody ale v sadu bez šance :)

    Jinak jak jde zahradničení? Zimolezy mám sklizený, jahody kulminují, dneska první malina, muchovníky už se velice hezky vybarvují a rajčata nakvétají :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    OGMIOS: Tak si je vyměňte.)
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    KAREN: Jestli se můžu přidat, my to neodštipujeme, podle mě je to zbytečné. Ta jabloň si to vyřeší sama. Navíc jestli máš víc stromů....akorát práce navíc a ztráta času...ale není to doporučení, jen názor =) nějak moc se tomu nevěnuju, ale máme na zahradě jabloně, tak se o to člověk musí starat =)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TURF: dik) ja se do toho protrhavani nehrnu, tak to asi necham na jablonich.) jen mi to prijde nejak hodne - treba 4 uplne stejny kousky a tri miniaturni k tomu... tak si asi poradej)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: LITTLEPUNKK: prave ze lidova praxe studenou vodu na to pouziva. podle me to je ale dost drsny. taky prej se ma slepice strcit do pytle a sup s ni na chvili do studeny vody. no to ji rovnou muzu poslat na guantanamo. ja bych naopak uvital kdyby nejaka slipka zasedla ale nechce se jim.
    TURF
    TURF --- ---
    KAREN: loni jsem poctive protrhaval nasi jablon a vysledek byl k nerozeznani od drivejsich let neprotrhavani. ony ty mensi jablicka imho fakt opadaj. ale odborna rada to teda neni :))
    KAREN
    KAREN --- ---
    zastipujete prebytecny jablicka?
    mne po jarnim rezu vyrasilo treba i 7 plodu z jednoho mista (8O) - nezda se mi, ze by byl dobrej napad pockat, az/jestli slabsi kousky odpadnou... jak to delate, co doporucite, prosim?
    LUKAS
    LUKAS --- ---
    DENDROBATA: někdy pak ty ostatní začnou zanášet, když je slepice nepustí, ale mám zkušenost, že i dvě slepice se snesou, často mi snáší i k sedícím kachnám... udělej další kukaň :) jinak mě takový chování nevadí, najednou mi naprázdno zasedly dvě koroptví vlašky a jedna andaluska, všechny jinak parádně nesoucí, tak jsem podstrčil vajíčka a sedí furt... nevím jestli to nastartovalo jaro, ale před kvokáním jsem krmil asi týden nebo déle jen máčeným ječmenem, protože jsem chtěl, aby konečně zasedly roznesené kachny
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LITTLEPUNKK: Tak víš jak, postupně :) zatím sbírám zkušenosti ...
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KOCOURR: no nevím jestli si to nepleteš stím že se slepice dávala do "kýble" se studenou vodou :D do ní se ji špatně sedá a rozmyslí si to zasedávání ...

    to dendrobata: ať žije přirozenost ! stou kukaní jste šetřili na špatným místě si myslím...to si říkáte o to aby vám začli slepice zanášet jinam pokud mají volný výběh ...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: jo, kdysi se to snad řešilo kýblem studený vody, kterej se vylil přímo na slepici, pokud mě paměť neklame...ale estli je to spolehlivá metoda, to netuším...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: sehnat nasadovy vajicka a udelat dalsi kukan ;) nebo vzit slepici a zavrit ji nekam do krabice. u slepic to prej jde je takhle prenyst. nicmene na to aby slepice prestala sedet jsou jen drasticky metody co vim.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    COMODOR_FALKON: To by neprošlo ! ale dík :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DENDROBATA: Nedělní oběd..? :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Poradí i někdo co se slepicí, která se rozhodla zasednout na vejcích? Kohouta nemám, tudíž z toho ani kuřata nebudou. Spíš bych potřeboval aby sháněla a nesla na vajíčka. Mám jenom jednu kukaň (pro 3 slepice), tak by je taky někdy mohla pustit že :) Dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam