• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: pokud budeš vědět, kde sehnat tu Obilnaju, tak se prosím poděl, tohle zní jako ideální záležitost do divokého neudržovaného živého plotu ;-)


    KAREN: luštěniny zatím nemám, až do loňska jsem sázel jen ovocné stromy a bobuloviny, letos jsem začal s bylinkami a příští rok se chystám konečně na zeleninu a další věci, co potřebují být na záhoně (holt podzimní víkendy strávím přípravou vyvýšených zeleninových záhonů, ale už se na to těším)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Moje oblíbené... Dřín, rakytník, jeřáb moravský a oskeruše, hloh peřenoklaný ... popř. jabloň, slivoň dle vhodného výběru, v hledáčku mám teď Prunus cerasifera 'Obilnaja' nebo 'Zurna' což jsou velkoplodé myrobalány vyšlechtěné na Ukrajině - kríženci se švestkou domácí a slivoní japonskou. Na ukrajině se v tomto ohledu činí hodně :) http://www.mezhenskyjv.narod.ru/eng_page_4.htm
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: jj, saturejka je k lusteninam super)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: proti nadýmání jsem si vysel saturejku hortensis, tak z toho budu dělat směs ;-)
    BLANITCHKA: no já ho původně vysel hlavně kvůli sběru na byliný čaje, ale k jídlu ho taky určitě zkusím :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BLANITCHKA: hmm tak uvidime) pivonek tam mame taky nekolik, ty jsou fajn (o vikendu zacnou kvist, tipuju)

    lupinu si asi taky vyseju, rostou nam nahore na louce nadivoko, tak si vypujcim semena.) jo, rada bych tu zahradu postupne zaplavila vsemoznou smesi.)

    KOCOURR: ANABEL_LEE: polivky, nadivky, maso, plus lusteniny aj. proti nadymani (celkove je dobrej pro zazivani) - je to ale takovy jak nahorkly, pokud se dobre pamatuju.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BLANITCHKA: jj taky ho striham do bylinnych smesi, tak budu pokracovat :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCOURR:
    ANABEL_LEE: nijak zvlášť, prostě se mi ty životaschopný modře kvetoucí keříky hrozně líbí :))

    občas kus ušmiknu do bylinkových směsí na maso nebo luštěniny, ale v porovnání třeba s tyminánem nebo jinými bylinkami je to fakt občas.

    léčivé čaje (zatím) neprovozuju, ale možná léčivé účinky docením až později se tomu budu více věnovat ( sběr bylinek, sušení na čaje apod.) . Zatím na to není časoprostor :)

    BTW ve WIKI se píše:

    Gastronomie: V gastronomii je používán k dochucování pečeného masa, polévek, omáček, salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek do drůbeže. Používá se také při výrobě likérů.[2]

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAREN: mě začali kvést až 2 rok po výsadbě, ale zato jsou krásný. V kombinaci s pivoňkama krása a nádhera :))

    Mě se líbí právě tady ty "starý kytky"- od třapatek a rutbekií k lupinám apod. je to celkem barevná džungle, co je od dubna do října každej tejden jiná:)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KOCOURR: to by me taky zajimalo, mam docela peknej trs uz, ale moc nevim co s nim
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BLANITCHKA: jak využíváš yzop? taky jsem ho letos vysel, před 14-ti dny se sotva začal klubat ze země...
    KAREN
    KAREN --- ---
    BLANITCHKA: tyyjo kosatce mi u nas jeste nevykvetly (doufam, ze se toho jednoho dne dockam...), ale k podpore biologicke rozmanitosti (brslice - brslice - brslice - lan vrbiny - brslice - thuje - brslice - brslice) jsem si nasadila par ozdobnejch: lilie jsou napuceny, gladioly rostou, rostou... pridala jsem kopretinky, hlediky (mivala je babicka a v detstvi jsem si hrala s tema hubickama, tak jsem si pro pobaveni dva vzala), parecek aster, fialovou gazanii a nemesii. do sousedstvi routy a trapatky jsem pichla pelynek.
    a nasadila jsem mochyni zidovskou (tajne doufam, ze vytlaci "premnozenou" vrbinu teckovanou, kterou hodlam systematicky decimovat) a vysela jsem smesi seminek "rozkvetla louka" a "japonska kvetinova zahrada", na ktery jsem nekde narazila.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: hmm ja mam ten zimolez vlastne 1. rok po vysadbe - minulej rok bylo na koupenym par kvetu, vzniklo z toho par bobulek... tak je asi fakt na miste pockat. taky nehnojim, mam tam nastlanou travu.

    svah je JZ, mista dost - ale rada bych polokmeny.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    u nás v podhůří ještě kvete šeřík :))

    svojí zeleninovou anabázi se slimákama jsem zde popisovala, takže tam nic moc. Ale vypadá to na dobrou úrodu drobného ovoce.

    muchovníky se začínají vybarvovat, zimolezy taky začaly plodit ( je jim 2 roky), takže spíš tak symbolicky.
    největší radost mám z trvalkových záhonů ( kvetou kosatce a lupiny), což je celkem paradox, když si uvědomím, že se na rozdíl od pokusů se zeleninou o kytky vůbec nestarám.

    no a pak tradiční záležitosti jakol že mátu beru kosou a nakvétá yzop, moje láska :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: Letos 3. rok po výsadbě a da se říct že byly obsypané (50cm vysoké keříky) .. Nehnojím ničím, jen mulčuju okolo keře travou a je fakt že kolem je dost kopřiv tak je tam možna v půdě víc dusíku.
    KAREN: Kolik tam máš místa a jaká je orientace svahu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: hnojis ty zimolezy necim? my mame par let stare, ale zatim tech plodu na nich moc neni. ve srovnani treba s muchovnikem nebo kanadskyma boruvkama, ktere jsou kazdy rok obsypane..

    jinak letos se nam urodilo morusi, ze musime podepirat vetve :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: redkvicky jsou zajimava zalezitost. ja treba vloni sazel nekdy v srpnu a nestihl jsem je snist a vykvetly. tak si rikam ze budou drevnaty. nic dalsiho jsem uz nesazel tak jsem je tam nechal a pak v rijnu jsem z nudy do jedny kousl a zjistil ze jsou vlastne uplne v pohode a nejsou vubec drevnaty tak byly jeste pozdni redkvicky :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    co byste doporucili za ovocnej strom do cca 450 m ve strani (s kaskadami), studenejsi udoli? chtela jsem svestku (puvodne na ty strani byly samy svestky, ted jsou tam tak akorat chaty) a pak hrusen - mame ale na pozemku spoustu thuji a za plotem mame les, tak predpokladam, ze by to kvuli rzi nebyl az tak dobrej napad, nebo...? nenapadne vas jeste neco zajimavyho? jeste si tak rikam oresak nebo neco takovyho (ale oresak mame obri u zaprazi, sice dost pravdepodobne neplodi), nicmene me laka nejaky ovoce.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: dik)


    ja mam zimolez 2. sezonu, a zjara trosku nakvet, nejaky minibobulky se objevily, ale nic z toho nakonec... tak snad pristi rok. maliny u nas ani nekvetou, zacinaj konecne lesni jahody. konecne mi po 2 a 3 tydnech vylezly tyckovy a kerickovy fazole. divoky rajcata moc nechtej rust (dala jsem ty sazenicky docela brzo a maly...), ale opet se skvele dari kedlubnam (v mulci). mozna se zacnu specializovat na kostaloviny,D
    sklidila jsem varku redkvicek, ktery jsem davala jeste nadeji, ale jsou miniaturni a drevnaty (byly tam dlouho + malo slunce, tipuju) - no aspon poradne palej;) konecne nejaky salaty o vikendu sklidim, hrasky krasne kvetou a zacly plodit, to je radosti.) stejne jako cibule, ty valej krasne... mrkve konecne uz vystrkujou listky, vylezlo mi minimum rep (tak jsem nejaky semena jeste pridala) a mangoldy na to jdou taky pomalu. dosety hokaida (prvni varku sazenicek zmydlil dest) se derou na povrch jak z divokejch vajec, tak jsem zvedava, co z nich bude... volne chvile si kratim sberem bezu, hermanku a hub. nuz takto u nas na pernstejnsku;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Ne, na takovej luxus se mi nedostava prostoru. Tolik potřebnější práce mně čeká :) Jinak v praxi se tomu říká probírka, asi bych si to pohlídal na nějakým stromu, kde po výsadbě očekávám první plody ale v sadu bez šance :)

    Jinak jak jde zahradničení? Zimolezy mám sklizený, jahody kulminují, dneska první malina, muchovníky už se velice hezky vybarvují a rajčata nakvétají :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    OGMIOS: Tak si je vyměňte.)
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    KAREN: Jestli se můžu přidat, my to neodštipujeme, podle mě je to zbytečné. Ta jabloň si to vyřeší sama. Navíc jestli máš víc stromů....akorát práce navíc a ztráta času...ale není to doporučení, jen názor =) nějak moc se tomu nevěnuju, ale máme na zahradě jabloně, tak se o to člověk musí starat =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam