• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CHESUS: no urcite je rozdil pri vykurovani, bila doutna sama, lekarsky se moc nechce. jinak chutove mi prijde bila o dost silnejsi nez lekarska. na obsahy latek bude nejlepsi strycek google.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    KAREN: a cim zasadnim ze se lisi od ty lekarsky?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: momentalne ji pestuju tak akorat v kvetinacku a modlim se, aby posledni kousek ze seminka zil - zbytek mi vzdycky zahy po vykliceni pochcipal, mame tu v substratu zrejme porad larvy smutnic ,( jinak navic uz prave nemam, dostala jsem je od kamarada a zbylo mi jich jen par, ktery jeste zkusim vysit primo na zahradce - 450 m, dala bych to na slunny misto, na pudu to pry narocny neni.

    jinak to sezenes napr. tady

    Šalvěj bílá - semena | Vegetalismus.cz
    http://www.vegetalismus.cz/salvej-bila-semena/detail-6-110.html
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: a v kolika metrech nad mořem ji u nás pěstuješ? Já jsem v 700 metrech...a nějaký semínka navíc by si neměla? :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: poroste, ale neprezimuje) proc ne, kdyz uz ze seminka vyrasi - na konci leta sklidis, nasusis, vykurujes... a na jare zasejes novou)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: na straně 172-183 v Šamanských technikách a rituálech píše W.D.S. o pelyňku a o šalvěji, jednoduše mě informace od něj přesvědčili o tom, že pelyněk černobýl je jako vykuřovadlo vhodnější než šalvěj lékařská...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: tak jasně, ale bílá šalvěj mi venku v našich podmínkách neporoste/nepřezimuje a na pěstování doma nemám časoprostor...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: no pelynek cernobyl je pry mistni vykurovadlo. jinak pravej pelynek je taky dobrej, akorat ze u nas ho roste jak safranu. budu si muset sehnat nejakej na zahradku.
    jinak co znamena ze te presvedcil W.D.S?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR:

    salvej lekarskou na vykurovani? mne prijde mnohem lepsi bila.) jinak je dobra na kloktani na mandlicky, jako caj snad i na zaludek... ale na vareni je super, jak pise tady Kuato. treba i na testoviny je fajn, kdyz se hodi na panev s rozpoustejicim se maslem, do ruznejch smesi "na divoko", na kure atd.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: vzdycky to muzes brat jako placebo. proste kdyz ti draha polovicka rekne, jdu pro trochu te saturejky, tak ja vim, ze ona vi, ze ja vim :o).

    KOCOURR: salvej pouzivame jako lecivku na ruzne zahnisane a bolave krky. a jako koreni. muj recept, kdy na plechu v troube pecem na platky nakrajenou dyni, posolenou a posypanou drcenou susenou salveji je v cele rodine oblibeny (tedy ja a zena ho mame radi, decka jsou smradi frfnavi, ti se nepocitaji :o).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KUATO: no na mě působí afrodiziakalně i pepř, ono takové to známé rčení "trocha pepře ať se vzepře" není daleko od pravdy...

    Jinak šlavěj lékařskou používáte jak? Trochu se obávám toho, že obsahuje thujon, ale při občasném pití čaje by to probém snad být neměl, nebo má někdo jinou zkušenost? Já ji sázel s úmyslem používat ji hlavně jako vykuřovadlo, ale Wolf Dieter Storl mě v "Šamanské techniky a rituály" přesvědčil, že Pelyněk černobýl je lepří variantou...
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: nj, afrodiziakalni je udajne treba i tymian - cpu ho od podzima do jara do jidel horem dolem, a nevsimla jsem si nejakyho vyjimecnyho efektu;) mozna jsme uz otupely - nebo... kdo vi, jak by to vypadalo, kdybychom ho nekonzumovali ,DD
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR:
    KAREN: a hlavne! saturejka by mela pusobit mirne afrodiziakalne. takze hlasky typu "zajdi pro nejake zelene na posypani spaget a nezapomen kousek saturejky" jsou nenapadne, ale mile naznaky hezkeho vecera :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: jasne. ja myslela, pokud si je varis.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: pokud budeš vědět, kde sehnat tu Obilnaju, tak se prosím poděl, tohle zní jako ideální záležitost do divokého neudržovaného živého plotu ;-)


    KAREN: luštěniny zatím nemám, až do loňska jsem sázel jen ovocné stromy a bobuloviny, letos jsem začal s bylinkami a příští rok se chystám konečně na zeleninu a další věci, co potřebují být na záhoně (holt podzimní víkendy strávím přípravou vyvýšených zeleninových záhonů, ale už se na to těším)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Moje oblíbené... Dřín, rakytník, jeřáb moravský a oskeruše, hloh peřenoklaný ... popř. jabloň, slivoň dle vhodného výběru, v hledáčku mám teď Prunus cerasifera 'Obilnaja' nebo 'Zurna' což jsou velkoplodé myrobalány vyšlechtěné na Ukrajině - kríženci se švestkou domácí a slivoní japonskou. Na ukrajině se v tomto ohledu činí hodně :) http://www.mezhenskyjv.narod.ru/eng_page_4.htm
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: jj, saturejka je k lusteninam super)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: proti nadýmání jsem si vysel saturejku hortensis, tak z toho budu dělat směs ;-)
    BLANITCHKA: no já ho původně vysel hlavně kvůli sběru na byliný čaje, ale k jídlu ho taky určitě zkusím :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BLANITCHKA: hmm tak uvidime) pivonek tam mame taky nekolik, ty jsou fajn (o vikendu zacnou kvist, tipuju)

    lupinu si asi taky vyseju, rostou nam nahore na louce nadivoko, tak si vypujcim semena.) jo, rada bych tu zahradu postupne zaplavila vsemoznou smesi.)

    KOCOURR: ANABEL_LEE: polivky, nadivky, maso, plus lusteniny aj. proti nadymani (celkove je dobrej pro zazivani) - je to ale takovy jak nahorkly, pokud se dobre pamatuju.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BLANITCHKA: jj taky ho striham do bylinnych smesi, tak budu pokracovat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam