• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: je jasne, ze trilete dite tezko zbavis potreby kreslit pastelkama a medem po zdech (aspon u nas to byla oblibena kratochvile :o), ale kdyz uz ma treba 6+ let, tak je mozne ho cas od casu ukecat ("vily taky trhaji a susi na zimu bylinky, upletu ti z pampelisek venece, ted jsi vila a musis mi pomoct.."), aby s tebou sel delat nejakou smysluplnou praci, jako trhani bylinek, i kdyz pravda u toho vetsinou deti moc dlouho nevydrzi, pac je to jednotvarne. kdyz uz, tak spis holky, kluci radeji nekde honi brouky nebo delaji v krovi bunkr :o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Ok, takže žádné tajné recepty, je to jen o chuti. :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: tak jestli jsi vymyslel jak detsky prirozeny sklon k tomu vse destruovat jsi prevedl na prospesne prinosnou cinnost tak ses ode dneska muj buh :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: ja po hrstech. na maso, do pastiky, do kotlet po modensku, do testovin, do quiche .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: to nevim, my ji nikdy nekupovali. v kazdem pripade se to da nahradit tim, ze se ji dam da vic :o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: A jak šalvěj používáš? Já jen po kouskách, do italských, k masu, do mletého... Pěkně roste, ale nikdy jí nepostřebuju ani čtvrt.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FUNTL: imho naopak - muzes deti vest tak, aby pochopily, ze tohle je normalni (suseni ruznych bylinek), a i aby se na takovych pracech podilely (v primerenem veku).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Nepodařilo se mi dosáhnout vůně jako u bazalky z obchodu a to jinak bývají domácí sušené bylinky výrazně lepší...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: taky jsem loni susila a slo to, ovsem letos mam prd :)

    FUNTL: susi se na pude neb spejcharku, ni .) proste to tam zaves a za mesic to das do sklenicek .)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANABEL_LEE: JANYNA: hm, jsem tedy trochu nalomena. Ja mam radsi vec vyridit jednou provzdy, at se ten proces pak nejak neprerusi a nezvrati. Suseni ve me vzbuzuje predstavu, ze se nam po dome budou tri tydny povalovat schnouci byliny, ktere budou deti postupne odnaset na tajna mista, destruovat, pripadne jejich pomoci nejak zaludne jinak skodit (tymian v bubnu pracky, medunka v pianu a tak). Ale asi to tedy zkusim, je fakt, ze mrazak mam taky docela napraskany.
    KUATO
    KUATO --- ---
    nechapu co si stezujete, my bazalku normalne susime a pak skladujeme ve sklenici. netvrdim, ze si zachova kdovijakou vuni (i kdyz po otevreni sklinky to samozrejme voni), ale aroma po pridani do caje nebo ruznych omacek to rozhodne ma :o).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja mam nejradeji salvej, a tu teda jako jedinou mrazim, ji to jde dobre
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Raději mám kopr, ale letos slimáky nepřežil ani jediný.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Chm, chm, tak asi nejlépe ten olej... Bazalka je prostě potvora.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JANYNA: SOLEI: já dala bazalku jednou zmrazit, a když jsem ji chtěla použít, vznikla mi z toho taková černá ošklivá věc./
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JANYNA: Mražená bazalka je hnusná a navíc ji to znehodnotí (má moc jemné listy, zmrazit se dají tužší bylinky jako kopr, tymián atd.) a po sušení taky není nic moc, to už je snad lepší tu sušenou kupovat. Nejrozumnější způsob jak skladovat bazalku je nařezat na kousky, zalít olivovým olejem (jemně míchat aby se vyhnaly bublinky) a sklenici mít schovanou v lednici.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FUNTL: mrazeni je ok, ale trochu energeticky narocne, suseni je rozhodne ekologistejsi i ekonomictejsi .)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FUNTL: Já tedy většinu suším. Vevnitř, někde v rohu, aby nebyly přímo na slunci. Jen tak, při pokojové teplotě. Bazalku rozhodně mrazím, nepodařilo se mi ji nikdy nasušit tak, aby aspoň trochu voněla.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    jeste k te zachrane plodin ze zahrady driv nez to pomrzne - co delate s bylinkami? Nam se konecne od jarniho vysazeni rozbujely, a nez jsem se stacila rozkoukat, tak uz je zas cas to osmikat, nez to pomrzne. Na suseni jsem trochu lina, co takhle mrazeni, je to plnohodnotna varianta?
    Jedna se o tymian, oregano, saturejku, bazalku a more medunky (tu bych tedy nemrazila, ale neni na suseni zas trochu pozde?).
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: presne tak. dame je do lednicky a tam vydrzi ze dva tydny urco. takze na dvakrat trikrat hutna polivka, nebo nejaka fazolova kase. susit nesusime. slusna fazole uschne sama kdyz dozraje :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam