• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: no ja tam slysel jen od jednoho cloveka ze chodi na houby. jinak trochu jsem premejslel jestli se tam uz projevi to ze ikdyz houby vypadaj stejne jako u nas tak nemusej bejt jedly. nekde sem tohle slysel ze si na to ma clovek dat pozor v cizich krajich. nicmene asi v ramci evropy furt stejny. ja se tam dost nasbiral babek konkretne.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Angláni se učí houbařit :) jsem pobaven i když dva druhy z těch hub neznám ..
    A Guide To Fungi Foraging | Permaculture Magazine
    http://www.permaculture.co.uk/articles/guide-fungi-foraging
    JAGA
    JAGA --- ---
    Pražský permakulturní podvečer
    http://www.permakulturacs.cz/...tion=com_community&view=events&task=viewevent&eventid=208&Itemid=157
    Pražský permakulturní podvečer, příprava domácího jogurtu, zpracovávání a uchovávání úrody...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    nemáte někdo typ na zahradnictví v Brně, kde se dá koupit jinan dvoulaločný(ginkgo biloba)? Případně kdyby měl někdo náhodou navíc a potřeboval se zbavit...
    PETUS
    PETUS --- ---
    VEVER
    VEVER --- ---
    KATKA119: My jsme to měli ve Stanici přírodovědců a tak nějak celoročně jsme vždycky když se nám chtělo prostě vylezli na záhon, vytrhli to celé ze země (hlízy i stonek) a podělili tím vším nějaké ty hlodavce a králíky. Nikdy jsem to nezkoušela sušit, ale třeba tak v únoru už stonek s listy nijak zvlášť zelený nebyl :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KATKA119: Topinambur skladuj v ledničce nebo sklepě, celkem rychle zavadají stejně jako řepa, mrkev když nemají dostatečnou vhkost. Jinak se dají do jara vykopávat kdykoli není zmrzlá půda. Nat kompostuju, ale dá se zkrmovat jako sušená.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    KATKA119: my jsme těmi rostlinami na střední krmili bažanty :-)
    KATKA119
    KATKA119 --- ---
    potrebuju radu ohledne topinambur- hlizy mám skladovat v ledničce nebo ve spíži (vím, že je nejde skladovat dlouhodobě, jde mi vždy o menší množství, které si vykopu do zásoby). a máte někdo tip co s těma rostlina kromě kompostu? slyšela jsem, že to jde nasušit a dávat hlodavcům (morče, potkan) jako pamlsek, nemáte s tím zkušenost?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a je to tady..proto povazuji cisty vzduch za jedno ze zakladnich lidskych prav.
    Znečištěný vzduch je karcinogen, rozhodla WHO – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/316498-znecisteny-vzduch-je-karcinogen-rozhodla-who.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Petice proti narízení EU o osivech ve prospech osivárskeho prumyslu
    https://www.openpetition.de/...v-v-ohrozen-proti-narzen-eu-o-osivech-ve-prospech-osivrskeho-prumyslu
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: ja si ted budu delat zivej plot z muchovniku ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SOLEI: Osivem živ nejsem, ale chápu že zavlečení karanténních organismů může být problém. Může se to ale týkat domácího semenaření? Od kontroly dováženého osiva a rostlin je tady SRS (viz rok stará kauza http://www.novinky.cz/...272863-ceskym-kastanovnikum-hrozi-nebezpecny-skudce-zavleceny-z-italie.html Má cenu ale hrotit zakáz tvorby vlastního osiva pro soukromé účely? Trošku mi to zavání omezováním osobní svobody a což sběr a výsev vlastního osiva je zakázáný?
    BLANITCHKA: Sklízíme celé větvičky, namrazíme, pak se to da oholit rukou, propereš, a kuličky namrazíš, před použitím namixuješ a mužeš přidat med a smetanu a máš zmrzlinu, přídáš med a vodu, máš čaj nebo horký nebo ledový .. Zajímavé zpracování bude podle tohoto starého perského receptu. Smíchat med, vinný nebo jablečný ocet a štávu z rakytníku ... keyword: sekanjabin/oxymel .. ještě jsem to nezkoušel tak kdyžtak poreferuj ale prej je to výborné :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: to teda, to kontrolovany osivo je kolikrat uplne nefunkcni treba u me v tom klimatu co tu mam. kdybych nedostal nejaky seminka od kamarada tak treba kopr nemam vubec. holt proto razim ze lokalni je lepsi. a proti kontrole nejsem. ale rozumny kontrole. lepsi je naucit lidi aby vedeli jak poznat choroby a nesirili to dal nez ze to dostane nejaka firma na starost, ktera zavede standard a ja se potom tady vzteknu pac mi nic nevyjede jak to bude choulostivy. nemluve o chutnosti. dneska je treba zelenina slechtena na vzhled ale na chut uz jaksi se nepamatuje.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SOLEI: ale po dobu, kdy tam nemuzes pestovat treba brambory - jaky je duvod tam nepestovat obili, mak ci dalsi plodiny?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KUATO: Napadeni karantennimi patogeny se resi uvedenim do klidu, v pripade hadatek je to sedm let. To dokaze zemedelce zlikvidovat. A asi vsichni vime jake maji dnes problemy vinari, jen proto ze dovezli z ameriky tamni revu.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KUATO: Slysel jsi nekdy o stoletych pokusech ( ktere obchazely i Hitlerova vojska aby je neponicily) a odrudovych bankach? Z neceho se ty hybridy musi krizit ony samy se nemnozi protoze jejich potomci si nezachovavaji vlastnosti rodicu, to umi jen ciste linie. Prave to predavani mezi malymi pestiteli tu druhovou pestrost v komoditach obilnin nici. Vyjimkou je zelenina a ovoce, takovy car alexandr nebo zlata reneta je vzacnost, ale tohle tou vyhlaskou oheozano neni
    KUATO
    KUATO --- ---
    SOLEI: cim si zlikviduje pole? ono uz se to nekdy stalo? jak se to resilo? plosnym opakovanym postrikem round-upem? vybagrovanim "znicene" zeminy a nahrazeni jinou? nebo max tim, ze tam par let jednu konkretni plodinu (nebo skupinu plodin - jako treba kostaloviny) nemohli pestovat? celou historii zemedelceni lidstva se vse pytlikovalo poloamatersky. teprve od druhe poloviny 20. stoleti se muzeme bavit o nejakem profi-pristupu a velkych lanech. a toto prislo ruku v ruce se zestatnovanim na vychode a kumulaci kapitalu na zapade.

    ja se u tohohle "profi" pristupu obavam zejmena toho, ze by mohlo dojit k likvidaci mnoha odrud, ktere kratkodobe nebudou v mode. predstav si, ze by se zacaly prodavat jen treba hybridy rostlin - z tech uz by sis ani sve seminka nemohl ziskat. pritom semenareni mnoha rostlin jako korenova zelenina, lusteniny apod je velice jednoduche a prida to zahradniceni urcity smrnc :o). a kdyz se ti stane, ze ti z kupnych semen nevyleze opakovane mrkev nebo petrzel ci repa, tak clovek kolikrat zjisti, ze semenareni neni tak spatny napad.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OGMIOS: Certifikovaný osivo je kontrolované a je pravděpodobně v mnohem lepším stavu, než to co dostaneš od Tóny souseda. Šance, že budeš mít do pšenice přimíchané loňské žito, že v tom budou viry atd. je prostě minimální. Od toho jsou právě kontroly, aby bez pardónu poslali zásilku italských brambor zpátky z hranic hezky domů, protože v nich bylo háďátkou zhoubné a z toho by Honza co si tenhle kšeft domluvil časem moc radost neměl.
    Jestli si od sousedky donesu semínka papriky to nikoho netrápí. Důležité jsou tyhle obchůdky, kdy si člověk v dobré víře na trhu koupí od chlápka ve lněné zástěře pytel čehosi čím si na pár let zlikviduje pole.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: zvaž taky růži svraskalou, u ní teda se vzrostlým plotem nemám osobní zkušenost (jsem ve stádiu sázení a pokusů vypěstovat si vlastní ze semen - potřebuju jich cca 100kusů), co jsem se dočetl a viděl na vlastní oči, tak by se měla dorůstat 1-2m do vyšky, já ji plánuju jako neprostupný bezůdržbový živý plot z jihovýhodní strany, viděl jsem ji ve městech sestřihanou tak na 50-70 cm a taky to nevypadalo ze, ale ten habr je jistota...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LINKOS: hustý a nízký, to právě doporučím ten habr, dá se to pěkně zkracovat a ohýbat ,-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam