• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BLANITCHKA: dnesni doba je starej rim v bledemodrym..spousta tech veci jako by byla vyrcena dneska...a podivej se jak starej rim dopadl. padl a nastala doba temna.
    ANABEL_LEE: ja veset nechci, ale neverim ze me nikdo nepovesi kdyz prijde na lamani chleba. a dnesni doba mi prijde ze proste to shora zkousej vic a vic kde je ta hranice kde se to zlomi.
    jinak ad vapenec..nic se nema prehanet..kdyz tam nasypes moc vapence tak prejdes do druhyho extremu a zase ti tam nic neporoste. podle me je lepsi pozorovat co v dane oblasti roste a podle toho sazet plodiny. treba me roste na zahrade spousta listovyho..tak sem zasadil listovy a to jelo vostosest. a jelikoz jsem osoba lina a malo pleju tak vidim jakej plevel mi tam roste a podle toho se zaridim. a kazdej rok se ta skladba trochu meni.
    ad mocuvka...no prvotne mocuvka asi nic moc pac to je prilis koncentrovany a ti to spali ne? takze taky s rozvahou. ale vzdyt to urcite vis lip nez ja :D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Vaší debatu jsem si přečetla s velkým smutkem teda.... Ne, že bych byla přepjatý liberál, ale koukám, že lidstvo se opravdu nikdy nepoučí.

    krásně to pro mne demonstruje tohle (ne o půdě, ale o vyrovnaném státním rozpočtu):

    "Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit,
    veřejný dluh by se měl snížit, arogance úřednictva by se měla zmírnit a
    být pod dozorem

    a pomoc cizím zemím by se měla omezit, pokud Řím nemá přijít na mizinu.

    Lidé se opět musí naučit pracovat namísto toho, aby žili z veřejné podpory."

    (Marcus Tullius Cicero v roce 55 před n. l.)

    Všechna revoluce požere své děti. Není nic hrozivějšího než diktát "spravedlivých bojovníků"...

    Uf.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: vy jste manželé?
    Kolik tě ty stroje stály, jestli ti nevadí ta otázka? Dá se to sehnat dneska v nějakým rozumným stavu vůbec?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: pluh teda nemam, zatim, poridila jsem nahrabovacku a obracecku a potrebovala bych sekacku na travu za kone, ale ta je dost narocna na vykonnost, kone v tom musi klusat. Nicmene obdelavani poli konma se mi hrozne libi a chtela bych se nejake zakladni dovednosti naucit, ovsem neni to jednoduche, vycvik kone i cloveka nejakou dobu trva. Mam znamou, ktera ma dve krasny belgicky, ktery delaji na poli absolutne vsechno, je uzasny je pozorovat, ale bohuzel takovych lidi, kteri tohle umi uz moc neni. Navic teda tazni kone, s kteryma jedinyma ma smysl nejake polni prace delat, sezerou jako dva teplokrevnici...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KUATO: No já už se začínám zabejvat výrobou oblečení- jestli mě chápeš.
    Mimochodem existuje ve světě nějaký superbio? Myslím něco jako třeba domácí chleba z přírodně hojeného obilí z ručně oraného pole? Když jsme u toho, oráš koňmo? Mě práce s koněm zajímá čím dál víc!
    KUATO
    KUATO --- ---
    WAMP_ELF: konkurence zemedelce je treba jiny zemedelec. kdyz ja jediny v nasi vesnici budu trvat na tom, ze jedine spravne orani je jednoradlicnym pluhem za konem, kdezto vsichni ostatni si koupi traktory, nejspis budou chodit moje deti do skoly bosky, i kdyz budou mit domaci chleba z nejlepsi mouky. a muze snadno byt, ze me budou za ten "dar zdraveho chleba", tak draze zaplaceneho (z jejich pohledu) uprimne nenavidet.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: a jak si predstavujes to "chemicke"? co ten vapenec? co mocuvka? aby bylo jasno, me se taky naduzivani umelych hnojiv nelibi, spis by me zajimalo, jak by ta regulace podle vas mela fungovat. A s tim vesenim ti jen preju, aby se s davovou hysterii taky nesvezl nekdo koho mas rad nebo je ti blizky, jak historie ukazala, pri kazdem lyncovani to odsere spousta nevinnejch lidi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: no veset se bude az pohar pretece. stejne jako mnohokrat v minulosti. a zakazat vse chemicke..no kdyz dneska vidim jak je chemii vse prolezle a kolik je z toho nemoci tak a kdyz vidim jak je chemie nadale prosazovana jako spasa...tak si klepu na celu a rikam at se jdou s chemii bodnout :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jiste, s rozvahou, ale to mi prave uplne nesedi k tomu "veset" pripadne "zakazat vse chemicke", tak by me zajimalo, kdo a jak by tohle mel regulovat, podle me je to hodne slozita otazka
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KUATO: malá otázka, co ty cítíš jako konkurenci?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: primarne neskodit, vzdelavat, rozvijet. ja ale hlavne mluvim predevsim o takovych vecech ktere maji hlavne spatny dopad s trvalymi nasledky. a dneska se jich da najit spousta. jinak samozrejme pokud chces zuslechtovat pudu v miste kde neni vhodna pro pestovani tak se s tim neco udelat musi no. ale chce to s rozvahou. vsechno co tam nacpes se ti vrazi do toho co vypestujes a to co vypestujes, to snis a to co snis to te tvori. tak ted je otazka jestli ti zalezi na tom co jis.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: dvojsecny... ta stejna vec muze v jednom pripade pomoci a v druhem uskodit, jak potom na jeji regulaci?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ja nevim co je ambivalentni :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: svet neni cernobilej. pokrok neni spatnej. ale je potreba delat veci uvazlive. me je skoda ze dneska se to moc nenosi a vetsine jsou milejsi penize nez to aby to tady rozkvetalo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: ja nevidim svet tak cernobile jako Ogmios. jako je pekne, ze chci hospodarit nekompromisne "postaru" (ostatne ne vsechno postaru je rozumne), ale kdyz se diky tomu stanu nekonkurenceschopny a chcipnu hlady, tak tim nikomu nepomuzu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: prave ze existujou veci, ktere mohou mit ambivalentni ucinky, tak me zajima, co si o nich mysli ostatni.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ze bych se spletl? copak nevis jaky je rozdil mezi vecma ktery nacpes do pudy a ty tu pudu znicej a vecma ktery ji pomuzou a puda bude zdrava a urodna a zustane tak i pro pristi generace?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SCHWEPZ: oni je vseobecny vyraz pro smerovani tohoto konzumniho sveta. a to ze te nenuti drab neznamena ze jsi svobodny. protoze jen co se narodis tak jsi vlastne vazalem statu a budes platit dokud neumres a kdyz ne tak te semelou. ano, muzes delat veci stranou a doufat ze te nechaj napokoji, ale i tak jsi porad majetkem. a pokud se pletu tak mi prosimte rekni jak se vymanit ze statni prislusnosti, placeni dani, placeni pojisteni a i presto mit luxus bydlet a obdelavat kousicek zeme odkud me nikdo nebude vyhanet a nebude mi rikat ze mi nepatri a nebo nebude po me chtit abych nejdriv zaplatil nez tam budu chtit neco delat. ja vim mzues protiargumentovat ze ja si potrebuju tohle vsechno platit a byt zapojeny do systemu a byt takzvane bezpecnya zaopatreny..ale to je iluze, to neni svoboda.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: hm, asi nerozumim reci tveho kmene
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ano hrotis to pac vis jak se veci maj :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: ja to nemam hrotit? prakticke otazky jsou hroceni, zatimco veseni na lampy je v poradku, jo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam