• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JAGA
    JAGA --- ---
    Milí přátelé,
    srdečně vás zveme k účasti na rozšířeném úvodním kurzu permakultury "Aplikace permakultury na vlastní život", který se koná o víkendu 5. - 6. dubna v jurtě dětského klubu Šárynka na pozemku Ekodomova v Praze 6 (www.ekodomov.cz), to jest tady:
    EKODOMOV: Jak se k nám dostanete
    http://www.ekodomov.cz/detsky-klub-sarynka/jak-se-k-nam-dostanete/
    Lektoři: Eva Hauserová (permakultura obecně), Jan Froněk (vše, co se týká lidí a vztahů)

    Vyzkoušejte si, jak použít principy a postupy permakulturního designu na svém pozemku, domě, v zahradě, v místní komunitě, v zaměstnání a vůbec všude.

    Po absolvování tohoto kurzu budete moci pokračovat mezinárodně uznávaným Úplným kurzem permakulturního designu (PDC, předepsaná délka nejméně 72 h), který vám otevře dveře do mezinárodní permakulturní komunity.

    Kurz je vhodný pro úplné začátečníky, kteří se chtějí s permakulturou seznámit, i pro pokročilé permakulturníky, kteří si chtějí osvěžit své znalosti, vyměnit zkušenosti a získat nové náměty a podněty do vlastního života.

    Program kurzu:

    Sobota

    10 - 14 h

    Základy permakultury, obsah tohoto pojmu a jeho komplexnost v původním pojetí tvůrců permakultury Billa Mollisona a Davida Holmgrena, s přihlédnutím k vývoji až do současnosti – permakultura v dnešním světě a v našem životě.

    Permakulturní etika, postoje, principy permakulturního designu.

    14 - 18 h

    Permakulturní „zóna 00 – my sami“:

    Vyzkoušejte si aplikaci permakulturních postojů a principů na vlastní život, organizaci svého času, své životní priority, rozhodování… a také na fungování své komunity.

    Neděle

    10 - 14 h

    Ochutnávka designérské práce na vlastních pozemcích (s pomocí přinesených plánků a diskuse) nebo s pozemkem Ekodomova u jurty Šárynky.

    Nižší počet účastníků nám umožní individuální práci s designem a sdílení všech námětů a nápadů, se kterými přijdete.

    Cena kurzu 1500 Kč, po domluvě je možné část uhradit v podobě sazenic nebo práce.

    Počet kurzistů je omezen na 12, proto se přihlašte včas! Uzávěrka přihlášek 30. 3.

    Přihlášky a bližší informace na redakce@permakulturacs.cz


    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: na slunci ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DENDROBATA: ted jen jak to efektivne susit
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tamera and their Water Retention Landscape (permaculture forum at permies)
    http://www.permies.com/t/14412/permaculture/Tamera-Water-Retention-Landscape

    nejake fotky, videa, informace z jednoho perma&spol projektu v portugalsku
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Když jsme u těch kobylinců, po usušení jsou to dost výhřevné brikety, chová se to jako dřevěné uhlí, žhne celkem vysokou teplotou bez kouře a zápachu -- osobní zkušenost z rumunských hor nad hranicí lesa
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Kdyz tady tak resite ten hnuj, nabizim prima konsky, a to bud slamnaty, nebo ciste bobky sesbirane z vybehu. Bud si prijedete nasbirat sami, nebo privezete vozik a my vam to tam postupne nasbirame .) Berounsko...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: severní Morava
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    PALEONTOLOG: Díky :-)

    DENDROBATA: Taky díky :-)

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: no slamu v hnoji bych extra neresil. vlastnosti ovciho hnoje sou smeroplatny. s nim opatrne.
    ani sem ti neodpovedel, ani v linku nebyla odpoved = mode drunk'n'stoned :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: ty jo a to je kde?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: Poměr C:N u kompostovaných látek – sláma 80:1 ..
    ten dusík můžes později dodat třeba močuvkou (třeba i lidskou) nebo jíchou - zákvasem (kopřiva, kostivál)
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    PALEONTOLOG: Děkuji, především za zdůraznění, že to trvalo 10s. Ale nějak v tom nevidím odpověď na mou otázku. Důraz mé otázky je na větší množství slámy v hnoji. Navíc v tom článku nejsou zmíněné vyvýšené záhony.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: 10s přes google
    Organické hnojení: Jak používat hnůj kravský, ovčí, prasečí, koňský a slepičince? - Užitková zahrada
    http://www.ireceptar.cz/...nicke-hnojeni-jak-pouzivat-hnuj-kravsky-ovci-praseci-konsky-a-slepicince/
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    Ahoj, mám dotaz na hnůj. Dělám vyvýšený záhon. Ale sehnala jsem jen ovčí hnůj, ve kterém je spousta slámy. Nebude to spíš ke škodě, než užitku?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Jedna mědvědočesneková


    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: U kompostu bych se spíš obával reziduí pesticidů a obsahu těžkých kovů, než nějakých mykotoxinů z penicilinové plísně nebo kterou vlastně máte na mysli :) Plísně (její spory) jsou naprosto všude a pokud ji dáš ideální podmínky (teplota, vlhkost) tak roste
    LINKOS: Tak pokud ti zplesníví sadba tak to je problém, speciálně u pěstování hub je sterilita subtrátu zásádní.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no prave, zelena plisnova potvora. ja nad tim nidky nepremejslel a at si kompost klidne schnije stejnak z toho bude ve finale hlina. ale ted sem resil jestli je to spatne pozdejs na zahonku a vim ze nic nevim. protoze plisne se clovek nezbavi jen tak..uz jen takova rajcatova plisen a zasad si pak do toho rajcata.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: jde o to, že některé plýsně vytvářejí poměrně silné mykotoxiny. Nevím jak danger to je u kompostu, ale u kultivace hub je to poměrně závažný problém, neb podhoubý bere živiny z celého substrátu a tahá do sebe i tyto mykotoxiny. Zvláště nebezpečné jsou ty zelené potvory
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Které plísně jsou podle tebe špatné? Dyť plísně (což jsou houby) napomáhají rozkladu org. hmoty a jsou hlavně úplně všude ... IMHO základem je dodržovat nějaké pravidla kompostování jako je poměr C:N, frakce vstupnícho materiálu, patřičná vlhkost, přístup vzduchu .. Nějak extra víc nástrojů nemáš a popravdě ani netuším jak bys takovou věc hlídal .. Důležité je dosažení tý teploty uvnitř kolem 60°C, vic se prospěšný mikroby uvaří, mín zase nezrušíš patogeny a klíčivá semena ale tp je spíš věc profikompostáren ..
    KOCOURR: Mám vypozorované že ty beztrné (Thornless) jsou takové mdlejší chuti, naopak ty trnité (odrůdu nevim) jsou úplně skvělé .. Baštíme ale úplně všecky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam