• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BLANITCHKA: můžeš prosímtě přiblížit na jak dobře chráněném místě tu moruši máš? a kde přesně se nachází těch 760mnm, myslim jako jestli v orlickéjch horách nebo na šumavě...?
    Já se totiž nechci smířit s tím, že ji na Vysočině v 690mnm mít nebudu...
    díky
    KAREN
    KAREN --- ---
    BLANITCHKA: ja to odkladam na nekdy pozdeji - nemam uz moc mista a 10-15m strom, kterej nechce mit v okruhu 5 ci kolika metru jiny koreny, je pro me ponekud scifi. leda az se s nejakym planym kerem ci stromem rozloucim, nicmene z lesa se k nam tahnou spousty korenu - nevim, jak moc je to zasadni potreba...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAREN: Já mám moruši černou převislou a dozrává v pohodě a zatím nevymrzla.

    Včera jsem sázela 2x Moruši bílou ze stareodrudy.org. jako experiment.

    :)

    760 m.n.m.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: skor by som sa pri tom mede bala toho hliniku. bohvie, ako nejake tie enzymy a spol. z medu s tym mohli zreagovat.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: no tak klasicky sposob vyroby sirupu proti kaslu bol za cias nasich starych materi skorocel (jitrocel) presypavany cukrom, a to cele v pohari ulozene do pivnice (kto ju nemal, zakopal do zeme), kde sa to nechavalo kludne niekolko rokov.

    ci je ta tvoja matova zmes pozivatelna, zistis jednoducho - ak to nesplesnelo alebo neskvasilo, kludne do toho. co ta nezabije, to ta posilni, nie? a vlastne, ak to skvasilo, tak to tiez nemusi byt zle:D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Já mám za sebou masakr podzimní výsadbu. Na workcampu jsme nasázeli cca 350 stromků a keřů.

    Na jaře dostanu šestery včely, tak jsem zasázela mj. lípy, jedle, dříny a tak.

    Marně sháním vrby jívy ( mám košíkářské).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: no ja premejslim jak to je s tim cukrem. v lete jsem si totiz udelal sklenici maty prosypany trtinovym cukrem. mam to celou dobu v lednicce a ted si rikam jestli to je porad jeste jedly a nebo se mi v tom muze vytvorit neco skodlivyho a co mi to muze udelat.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: Co se týče papání (potr. řetězce) tak to chápu .. Nevčelařím (toho dočasu), tápu a ptám se ...
    PAVEL_BRODSKY: Osmolýza . rozumím
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: no ja spis nemam prostor a nacini na to zpracovat byt i takovyto mnozstvi. proto jsem to chtel nacpat brachovi :D
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS: A proto je dobré znát lidi, jejichž kulinářská kreativita dosahuje úrovně "šílený vědec" :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: tak von by z toho sel udelat i medovej burcak vid :D to jsem chtel uz udelat s dalsima 2ma konvema. tak jsem je dal vycurane brachovi ze se o to lip postara a von to soupl do spajzky a jeste to neudelal od minuly zimy :D
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS:
    Nebo tě spojím s kamarádem, co už doma několikrát vyrobil luxusní medovinku, hezky tradičně... :-D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: u nás na medobraní vyhrál akátový. druhý byl pastový řepkový, třetí tmavá květová směs (ne medovice). a je to opravdu tak, že pokud lidi vědí, že med má mnoho chutí, je pak ten výběr hodně individuální a nepředvídatelnej :)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS:
    Byl-li hermeticky uzavřenej, nemůže mu nic být. Maximálně je v něm míň vitaminů a těkavých látek.
    Takže sníst... :-)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    DENDROBATA: Všechno to závicí na množství vody v medu. čím cukernatější hustší med, tím silnější antibakteriální složky v sobě má. Navíc v neupraveném hustém medu je tak málo vody, že v něm nic přežít nemůže.* Čili facepalm...

    O vzniku medovicového medu
    http://www.psnv.cz/old_web/clanek-o-vzniku-medovicoveho-medu.htm
    Med – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Med
    wiki:
    "Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus."
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak jsem prave objevil na pude dalsi hlinikovou(jestli to je hlinik) konev s tak asi 15-20kg medu. pekne archivni :D pastovej, kvetovej. tak ted co s tim?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: nejspis bude ve veci te "uzitecnosti" i zalezet na uhlu pohledu. budes se na to koukat z pozice cloveka, msice, mravence, berusky sedmitecne..? jinak medovicove (tmave) medy jsou v populaci oblibenejsi nez kvetove a jsou roky a mista, kdy tvori vetsinu celorocni snusky. ze by byly plne viru a kdovijakeho bordelu jsem nikdy neslysel. ale je pravda, ze vcelarim teprv 10 let a na prednaskach, na ktere obcas chodim, mozna nedavam pozor.. ja osobne mam radsi medy kvetove a to pastovane, ale jak rikam - sto lidi, sto chuti.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: K tomu by se mohl vyjádřit nějaký včelař . jous ted tu mšice (potážmo mravenci co jejich nosiči) "špatní, nebo dobří" . nám ve škole cpali že medovicový med je plnej viurů a janevim čeho ,,,, resp .. chtějí lidé med z květů nebo ze mšicích prdelí .. prosím poučte mě ....)))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: lachtan Gaston ;) z Wiki: Gaston je jméno lachtana jihoafrického, který žil v pražské zoologické zahradě mezi léty 1991 až 2002. Proslavil se v době povodní 2002, kdy jej ze zoologické zahrady odnesla voda. Gaston doplaval po Vltavě a Labi až do Německa, kde byl chycen a následně vyčerpáním uhynul.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: :o)). lachtan? obavam se, ze u nas bylo videt spis tak zbytky neciho baraku nebo zdechla nafoukla koza :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: az na tu prdel souhlas. kolem nas plaval v Labi i lachtan. co u vas v Jesenikach? :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: takova prdel republiky :o). skoda, ze bydlim v jine prdeli republiky na opacnem konci.. jinak pokad je to na jedinem kopci, tak to nevnimam jako problem. ostatne s mravencama mam svoje zkusenosti - mnoho let jsem chodil trhat boruvky v jesenikach do mist pod malym kotlem, kousek od Alfredky a tam je tolik mravencu, ze tam ma byt udajne cca 40 mravenist na hektaru. uz kdyz se clovek z dalky blizil, tak citil vuni kyseliny mravenci. na ceste byl pravidelne z jedne strany 20cm pruh mravencu jdouci jednim smerem, na druhe strane stejne siroky pruh jdouci smerem opacnym. delali jsme si prdel, ze kdyz postavis na zem bagl, tak nez zacnes trhat, tak bys ho mel privazat spagatem ke stromu, aby ti ho neodnesli :o). stacilo zapomenout dusledne stahnout zespoda nohavice u kalhot a velmi snadno se mohlo stat, ze pri pruchodu boruvcim do pasu clovek omylem zastavil nebo slapl do mensiho mraveniste a uz je mel vsude vcetne citlivych partii. a kousanec velkyma kusadlama do citlive kuze na koulich.. ou jee :o))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam