• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    LITTLEPUNKK: tak nějak nevím, co ti odpovedět. Jak jsem říkala, už je to dost let a před tím, než mu vyšla kniha o ekozahradách v ČR. Ve své době byly jeho skripta o českých keřích a stromech s detaily pěstování opravdu cenné, protože to nebylo v žádné knize k sehnání.

    Designérský kurz byl pro ty, kteří to s PK myslí opravdu vážně a rádi by se tím zabývali jako případným živobytím, tak je to i inzerováno. Předpokládal znalost základů a jistou zahradnickou praxi (nutností bylo minimálně absolvovat kratší kurz předem). Bylo to teoretický i praktický- vč. putování/poznávaček přírody, měření zemských linií, orientace na různých druzích pozemků, exkurze do zahradnických velkoobchodů/ školek. Zároveň i blok o vedení zakázek (jak najít zakázky? Jakého typu jsou mě osobně vhodné?), jak komunikovat s potenciálními klienty během celého procesu (od úvodního setkání , formulace záměru a vize až po realizaci). Také jak vyhodnocovat zpětnovazební procesy od pozemku i klinetů a flexibilně tomu přizpůsobut design (zj. přírodní sukcese atd.)

    Jestli je nebo není pro Tebe vhodné kurz absolvovat si musíš zvážit sám. Cena mi přijde adekvátní a zároveň jako dobré síto- přijdou prostě ti správní lidé.

    Pokud chceš rozvíjet pouze vlastní kus země a nehledáš v tom možnou budoucí obživu nebo přívýdělek, imho stačí knihy a setkání s podobně naladěnými lidmi. Nic nenahradí možnost "komentovaných prohlídek již založených zahrad" s majitelem, který Ti popíše proč udělal něco právě takto a jakou k tomu došel cestou.

    Podle mě stejně nic nenahradí soustavné pozorování a trpělivou práci na vlastním pozemku. Nebát se experimentovat, ctít hlavní zásady, ale nehledat " tu správnou permakulturu".
    Pokud máš pocit, že chceš víc studovat chemii a biologii, tak tak učiň.

    Ať se daří!

    :)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BLANITCHKA: docela by mě zajímalo nakolik byl ten kurz praktický....přečetl jsem jeho knihu a je hezky napsaná a dokážu si představit že na tom kurzu by se mohlo pěkně povídat , i pohádky ale ;) ne vážně . Permakulturu beru jako užasnou myšlenku a způsob myšlení ,ale je v ní obsaženo i hodně chemie , biologie ,kterou je potřeba studovat a nedat jen na po-cit ...což třeba v tý knížce mi příjde tak půl napůl , spíš možná více to feelingu ...A jaký máš pocit z kurzu s ohledem na infomace tam načerpané versus informace do tý doby i potom načtené ? Já se třeba v jednu dobu rozhodoval jít/nejít na kurz a bral jsem to i takže že za cenu kurzu bych si mohl koupit x knih a z nich vše vyčíst . Nakonec jsem na jednom pk kurzu byl (10dní) a veliký plus jsou ty lidi co jsem tam poznal , samotnýho lektora ,ale že bych se dověděl něco extra...stejně to bylo vše teoreticky :)) no a když si představém roční kurz za 25tis nebo kolik za to chtěl ...nio asi nebude pro každého ..
    VEVER
    VEVER --- ---
    BLANITCHKA: Na vrby jívy stačí najít někde nějaké rostoucí a zapíchat pruty z nich do země, ne?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    DENDROBATA: Jarda i jeho kurzy pro mě byly super. Byla jsem na Jedlém lese a pak na ročním Designérském kurzu. Ale to už je 5 let zpátky a před vydáním jeho knihy. Přijde mi, že v tý knížce je všechno.

    a Jarda se s kurzantama nijak zvlášť nedružil (mylsím po večerech a tak). Ale vždycky tam byly zajímavý lidi
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAREN: Já mám moruši černou převislou a dozrává v pohodě a zatím nevymrzla.

    Včera jsem sázela 2x Moruši bílou ze stareodrudy.org. jako experiment.

    :)

    760 m.n.m.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: skor by som sa pri tom mede bala toho hliniku. bohvie, ako nejake tie enzymy a spol. z medu s tym mohli zreagovat.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: no tak klasicky sposob vyroby sirupu proti kaslu bol za cias nasich starych materi skorocel (jitrocel) presypavany cukrom, a to cele v pohari ulozene do pivnice (kto ju nemal, zakopal do zeme), kde sa to nechavalo kludne niekolko rokov.

    ci je ta tvoja matova zmes pozivatelna, zistis jednoducho - ak to nesplesnelo alebo neskvasilo, kludne do toho. co ta nezabije, to ta posilni, nie? a vlastne, ak to skvasilo, tak to tiez nemusi byt zle:D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Já mám za sebou masakr podzimní výsadbu. Na workcampu jsme nasázeli cca 350 stromků a keřů.

    Na jaře dostanu šestery včely, tak jsem zasázela mj. lípy, jedle, dříny a tak.

    Marně sháním vrby jívy ( mám košíkářské).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: no ja premejslim jak to je s tim cukrem. v lete jsem si totiz udelal sklenici maty prosypany trtinovym cukrem. mam to celou dobu v lednicce a ted si rikam jestli to je porad jeste jedly a nebo se mi v tom muze vytvorit neco skodlivyho a co mi to muze udelat.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: Co se týče papání (potr. řetězce) tak to chápu .. Nevčelařím (toho dočasu), tápu a ptám se ...
    PAVEL_BRODSKY: Osmolýza . rozumím
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: no ja spis nemam prostor a nacini na to zpracovat byt i takovyto mnozstvi. proto jsem to chtel nacpat brachovi :D
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS: A proto je dobré znát lidi, jejichž kulinářská kreativita dosahuje úrovně "šílený vědec" :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: tak von by z toho sel udelat i medovej burcak vid :D to jsem chtel uz udelat s dalsima 2ma konvema. tak jsem je dal vycurane brachovi ze se o to lip postara a von to soupl do spajzky a jeste to neudelal od minuly zimy :D
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS:
    Nebo tě spojím s kamarádem, co už doma několikrát vyrobil luxusní medovinku, hezky tradičně... :-D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: u nás na medobraní vyhrál akátový. druhý byl pastový řepkový, třetí tmavá květová směs (ne medovice). a je to opravdu tak, že pokud lidi vědí, že med má mnoho chutí, je pak ten výběr hodně individuální a nepředvídatelnej :)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS:
    Byl-li hermeticky uzavřenej, nemůže mu nic být. Maximálně je v něm míň vitaminů a těkavých látek.
    Takže sníst... :-)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    DENDROBATA: Všechno to závicí na množství vody v medu. čím cukernatější hustší med, tím silnější antibakteriální složky v sobě má. Navíc v neupraveném hustém medu je tak málo vody, že v něm nic přežít nemůže.* Čili facepalm...

    O vzniku medovicového medu
    http://www.psnv.cz/old_web/clanek-o-vzniku-medovicoveho-medu.htm
    Med – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Med
    wiki:
    "Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus."
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak jsem prave objevil na pude dalsi hlinikovou(jestli to je hlinik) konev s tak asi 15-20kg medu. pekne archivni :D pastovej, kvetovej. tak ted co s tim?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: nejspis bude ve veci te "uzitecnosti" i zalezet na uhlu pohledu. budes se na to koukat z pozice cloveka, msice, mravence, berusky sedmitecne..? jinak medovicove (tmave) medy jsou v populaci oblibenejsi nez kvetove a jsou roky a mista, kdy tvori vetsinu celorocni snusky. ze by byly plne viru a kdovijakeho bordelu jsem nikdy neslysel. ale je pravda, ze vcelarim teprv 10 let a na prednaskach, na ktere obcas chodim, mozna nedavam pozor.. ja osobne mam radsi medy kvetove a to pastovane, ale jak rikam - sto lidi, sto chuti.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: K tomu by se mohl vyjádřit nějaký včelař . jous ted tu mšice (potážmo mravenci co jejich nosiči) "špatní, nebo dobří" . nám ve škole cpali že medovicový med je plnej viurů a janevim čeho ,,,, resp .. chtějí lidé med z květů nebo ze mšicích prdelí .. prosím poučte mě ....)))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: lachtan Gaston ;) z Wiki: Gaston je jméno lachtana jihoafrického, který žil v pražské zoologické zahradě mezi léty 1991 až 2002. Proslavil se v době povodní 2002, kdy jej ze zoologické zahrady odnesla voda. Gaston doplaval po Vltavě a Labi až do Německa, kde byl chycen a následně vyčerpáním uhynul.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam