LITTLEPUNKK:
sám mám v tomhle jasno , že bych do toho nešel a spíš studoval , sázel , pozoroval :)
v tom případě není co řešit :), já opravdu nedělám pro J. Svobodu a jeho kurzy PR.
Ad "prodávání permakultury"- nějak v tom nevidím problém, nemyslím si, že by se PK jakkoliv trhu vymykala a ani by podle mě neměla. Vlastně nevím, co si pod tím "prodejem" představuješ. Jako u jakýhokoliv jinýho vzdělávání / seberozvoje/ služby přece fér cenu určuje trh ( tzn. reputace a renomé lektora, kvalita jeho práce atd.). Je úplně jedno jestli se učíš programovat, dělat účetnictví, meditovat nebo projektovat zahrady.
Z toho, co píšeš mi přijde, že "to smrdí" spíš Tvým nevyjasněným postojem k penězům. Je jenom tvoje volba, za jaké služby se je rozhodneš (ne)utratit. Jako u všech těchto věcí- pozor na to, koho si vybereš za učitele :) Jenom jsem já po letech na druhou stranu vysazená na ty, kteří chtějí vše ideálně zadarmo (jako, že z nějakého ezo-vego PK étosu). Je to know how jako jakýkoliv jiný, na Krametrhof jezdí pomalu denně autobusy s exkurzema, myslím, že dává smysl podpořit autory koupí knihy ne kopií, upirátěním pdf na webu atd).
Jako, když se mě kamarádi ptají na rady s jejich zahradama, tak jim samozřejmě neúčtuju hodiny a konzultace, ale já nemám ambice stát se profi designérem. Ale chápu, že ti lidé strávila studiem i praxí x let a to se zohledňuje v cenách. Stejný je to s consultingem čehokoliv jiného.
Jako samozřejmě ty informace dostupný "někde byly" , ale já radši pojedu na ucelený vzdělávací celek, který má svou prověřenou kvalitu a dostanu informace setříděné a komplet, než listovat starými zahradnickými časopisy po jednotlivých číslech :) Plus k tomu mám pár nových "zahradních přátel" a síť kontaktů. Plus jsem strávila x dní parádním programem a vím o sobě, že jsem sice knihomol ( knih o permakultuře/ zahradách mám celou knihovnu- je to má drobná úchylka ( většinu v AJ) , ale nejlíp se učím ve skupině a interaktivně "live".
peace!