• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    všechny sirupy zakápneme vodkou. Když děláme sirupy jen na šťávu, tak ten výluh s cukrem ještě převařím a pak ve skle zakápnu, ale nevím, jestli to převaření nějak neničí ty účinné látky z jitrocele a spol..
    NYA
    NYA --- ---
    KAREN: to právě nevyšlo, zkazil se. a prosypat cukrem a dát do chladu taky ne :) tak nevím, co dělám špatně..
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: se to da delat jednoduse jako treba smrkovej - prosypat vrstvy jitrocele cukrem a nechat na slunci, pak slejt (a z jitrocele to vymackat) a dat do chladu. tos taky zkousela?
    NYA
    NYA --- ---
    ANABEL_LEE: běžce chováme, snášejí dobrá, velká vejce, mám je radši než slepičí. jsou taková hutnější, chuť je plnější. žloutek je znatelně větší.
    snáška nevím, jestli je větší než u slepic, to mi přijde nastejno - jen kachny začaly snášet cca o tři týdny dřív než slípky.
    se salmonelou prob neni, prostě se vajíčka nemají skladovat tak dlouho jako ty slepičí (tzn, třeba ne měsíc) - salmonelové bakterii to zabere nějaký čas, než pronikne skořápkou.
    nebo kachní vejce skladujeme v solném nálevu, když jich je hodně. (ledničku nemáme, elektřina jenom ze solárů)

    běžci prý taky jedí slimáky - to nevím kolik, protože jsme na suchém kopci a slimáci tu, až na vyjímky, nejsou. asi dvakrát jsem nějakého našla a hodila jim ho a fakt ho sezobly.

    slepice chováme české kropenky, bez kohouta, a plot cca 160 cm nepřelétnou.


    XAJA: tenhle recept na sirup jsme zkoušeli několikrát a pokaždé se zkazil, zkvasil. nepřišli jsme na to, jak ho udělat správně .. nemáš prosím nějakou přesnější instrukci?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KVIIIK: já jednoduše rozloupu paličku česneku na jednotlivý stroužky a ty kterým zůstane nepoškozená slupka (cca 80% stroužků) jednoduše zasázím na podzim do záhonu (btw. dnes jsem loupal, sázet budu zítra:-) ), cca 10-12 cm do hloubky a 15x15 daleko od sebe...nic víc s tim nedělám a funguje to...

    Mimochodem jak hluboko sázíte semínka česneku? Mám na mysli ty malinký česnečky co vzniknou když se česnek nechá vykvést...chci to letos poprvé zkusit zasadit, osobně bych to sázel tak 8-10cm do hloubky, ale jestli má někdo konkrétní zkušenost, rád se nechám poučit... :-)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    já teda pěstuji řadu let česnek a nikdy sem nemořil a nikdy nic. pěstuji teda v malém ale nikdy sem to nemořil. nevim jak osttaní...
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Máte někdo tip na pěstování česneku bez použití chemky? sázíme na podzim, ale v létě to většinou shnije a všude píšou "mořit speciálním roztokem". Tak jestli máte zkušenosti s přírodní cestou, sem s nimi. Díky ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: ja si dokonce myslim, ze i rostliny maji dusi, akorat takovou jinou nez zivocichove, proste rostlinnou :) kurs vypada zajimave!
    KAREN
    KAREN --- ---
    kdyby to nekoho zajimalo - ode dneska kurz What a Plant Knows (and other things you didn’t know about plants):

    Can we say that plants have senses?
    You will learn how plants sense their environment and how scientists study plant senses. You will be exposed to both classic and modern experiments in plant biology, and may even start to question what defines us as humans.



    Coursera.org
    https://www.coursera.org/course/plantknows

    [ LIDDA @ domácí flóra - pěstujeme kytičky, rostlinky... ]
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: taky jsem si rikala, ze kdyz tam nedam syr, tak to nejspis vydrzi dyl.)

    MRNOUS: nemam tuseni, jsem sama zvedava.) pesta bezne nedelam, tohle bylo proste reseni "co s tou spoustou lichorerisnice". sesumirovala jsem si to ale tak, ze i kdyby se to zkazilo nak brzo, investice to byla pomerne zanedbatelna.) a jak jsem psala, zalila jsem to troskou oleje navrchu, prilis olejnaty to samo o sobe neni - coz mi teda vyhovuje: kdyz jim koupeny pesto, vzdycky si rikam, ze by mi bohate stacilo, kdyby tam toho oleje byla pulka. ale halt to ma konzervovat...
    sklenici jsem nijak nevyparovala, byla proste dobre umyta, teda snad;) nejspis to vyparit pomuze, ale ja to proste nak moc neresim (podobne jako s chovem kvasku, proste si zije svym zivotem v tak nejak oplachly sklenicce)...
    orisky prakticky jakykoli - beru to tak, ze zalezi, na co ma kdo chut a co ma po ruce. vyborny budou urcite kesu, do nejakejch kombinaci si i liskovy dokazu predstavit, no a mandle mi znej taky dobre. pinie mi subjektivne po kesu prijdou nejlepsi, ale jako proc ty seminka z borovejch sisek stojej tolik?!;)) no a toto jsem brala jako vysostne sezonni-lokalni-ba-co-vic-snad-i-farmarskou zalezitost;))
    jo, puvodne jsem mela v planu to trochu posekat kudlou, ale kdyz jsem to zkusila cvicne jen tak, jak to bylo, ukazalo se, ze je to v pohode bez nasekani - a to mam jen takovou misku se sekacim nozem, co se pripojuje k telu tycaku, zadnej hyperstroj to neni, nejaka starsi ETA, ale dobrej drzak - zvladl xkrat i zaklad na raw cheesecake (namoceny kesu orisky s citronem do konzistence "tvarohu"). kazdopadne jsem odrezala tlustsi stonky, protoze v nich je moc vlaken, nebylo by to prijemny jist a ani by se dobre neposekaly.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    MRNOUS: Jakékoli jádra, semínka, která v sobě mají dost oleje je možné použít. Pokud máš dobrý mixér, jde to, ale často se stává že se v mixéru po bylinkách tupí čepele, nebo se delší kousky namotávají. Pokud to je skladované v temnu a při pokojová teplotě, stačí když do čisté vyvařené sklenice narveš pesto a pokud nepouští olej, tak ho zarovnej a přilej cca 1/4 cm oleje (kvůli méně výrazné chuti je lepší slunečnicový). Takhle ti to pak před otevřením vydrží několik měsíců určitě.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    KAREN: můžu pár laických dotazů?

    jak dlouho to vydrží? (než by se to zkazilo:)
    sklenici předpokládám musím řádně vypařit?
    šlo by to i smandlema místo vlašáků?
    musím listy sekat nadrobno nožem nebo to můžu dát do mixéru? :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KAREN: Taky dělám pesto bez sýra a žádný z konzumentů si toho ještě nevšiml ;-) Je to jen potenciální kazivý prvek.
    Lichořeřišnicí jsem se minulý týden vyléčila a od té doby k ní chovám posvátnou úctu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: ono to fakt nak extramoc nepali.)) a na celej ten kotel jsem pridala dva vetsi strouzky cesneku a je to v kliidku, tak jako prijemne rizny.) oproti tomu pri pozirani listi, stonku a kvetu mi vzdycky prejede lehkej mraz po zadech)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Si mi připoměla můj pokus s domácí hořčicí, rozmixuješ za sucha horčičné semínko, přidáš vinný (jablečný) ocet a sůl, trošku oleje ... Kdo má rád dijonskou horčici tak todle je teprve jízda :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: tož si odpovím sama;)

    antibiotické pesto/"pasta" po česku: překvapivě to není tak ostrý, jak jsem se obávala (uvidíme, jak se to rozleží...) - přidávala jsem od oka sůl, panenskej olivovej olej, mletý vlašský ořechy a jako bonus trochu super domácího česneku (zdravím Schwepze). aktuálně je to veganská babicovská verze "když nemáte sýr, nedávejte tam nic", ale dost pravděpodobně to tak zůstane - mám ráda do těstovin apod. kromě parmazánu třeba taky měkčí kozí sýr nebo zralejší goudu, tak sýr asi nechám jen na posyp.

    z jednoho lavoru velká zavařovačka a kousek;)



    (omluvte nekvalitu, je tu šero a dumphone halt zvládl jen tohle)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nezkoušel jste někdo pesto z lichořeřišnice? trošku jsem prorvala záhonky, aby mohlo růst ostatní, a mám to hromadu listí a poupat, tak jsem to chtěla pomixovat s vlašákama na pesto - akorát mám podezření, jestli to nebude moc velká (a zdravá) jízda ,D nebo jinej tip, co s kopou listí?.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: s tou salmonelou nevim. co by na to reklo kachne kdyz by dostalo salmonelu jeste ve vajicku? to by byl bordel, to bych nechtel uklizet :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DENDROBATA: jj o tom vim.)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ANABEL_LEE: Piškot jsem ještě nedělal, ale ten bílek je o dost tužší než slepičí při vyklepnutí .. na pečení imho ideální, měla by tam být vyrazně vyšší tepelná úprava proti slepičím kvuli salmonele, prej má kachní ve skořápce větší průduchy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam