• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    EVA_: neco podobnyho mam k tycovymu mixeru - ale stejne radsi sekam japonakem;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KAREN: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=56533004&tab=4 (dá se sehnat mnohem levněji tuším od Tescomy, případně jsem viděla i na Aukru second handový). Párkrát zatáhneš za šňůrku a je nasekáno. Pak stačí opláchnout ve vodě. :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: my mame treba lis, do kteryho mi zadnej z tech kartacku, co maj v domacich potrebach, nepasoval;) takze nadsene drtim a sekam a ve vetsim mnozstvi strouham
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: tohle se taky nestrouhá skrz
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: No právěže taková klasická Přemkovina (dle názvu klubu) je protáhnout lis takovým tím kartáčkem s tuhýma štětinama na tyčce, je to raz dva...
    URPUTNIK: Kilo máme ani ne na měsíc :) Mražení česneku (celých stroužků) je naprd, když už jej nemám jak rozumně uchovat tak utřený naložit se solí a olejem do zavařovaček .. vydrží v chladu a temnu
    Jinak to skladování celých věnců hlavně ve větraných prostorách, klidně v kuchyni na trámu
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: jo, tak to znam podobou vec. akorat se to rozskrabe, nestrouha skrz. lis z Ikey neni spatnej :)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    mražení česneku nelze považovat za udržitelné ,je to jaksi proti přirozenosti věci...,nebo mimo téma,ale nejlepší je ho dobře uložit ve správné komoře ,pak když to nejde, tak třeba nasolit(nastrouhat a smíchat s mořskou solí),občas jsem česnek pobouchal i v hmoždířu, strouhám ho obvykle

    pokud máte sousední pozemek louku apod,tak těch slimáků je daleko víc než dokážou sežrat,prostě to nedávaj,byly tu sezony kdy jsem jim ty slimáky házel a ani si jich nevšimli,tam je u běžců ale dobrá prevence, že už z jara ti běžci vyžerou první přeživší slimaky po zimě co nakladou všude vajca
    KAREN
    KAREN --- ---
    VEVER: komu se chce cistit lis, ze?;)
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA:
    Je to bezva :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: info z netu ;). mimochodem, o strouhani cesneku slyslim poprvy :)

    Mražený česnek

    Česnek můžete mít doma v dobře větrané místnosti na suchém místě v copu, nebo si jej můžete zavařit či naložit, ovšem nebude mít chuť jako čerstvý.

    Další možností je česnek zmrazit.
    Oloupejte jednotlivé stroužky, pořádně je osušte a dejte je do sáčku do mrazáku. Na druhý den až bude česnek zmražený, hoďte s ním lehce třeba o linku a zase vložte sáček do mrazáku. Stroužky se oddělí a vy si je budete moci brát podle potřeby. Česnek, který vezmete ze sáčku, nechte rozmrazit a můžete s ním pracovat, tak jako by byl čerstvý. Výhodou zmrazeného česneku je, že chutná téměř jako čerstvý, neztrácí svou chuť a aroma.
    Navíc jej ochráníte před plísní a hnilobou.

    Tento mražený česnek vám může vydržet až do další sezóny.

    Poznámka: česnek mražením měkne.
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: A jde to pak ještě nastrouhat do bramboráků? To je tak nějak 90% toho na co ho používám :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: dá se v poho mrazit. nebo naložit do oleje
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: V komoře to vyschne, vyzkoušeno. Jinak by mě to taky zajímalo :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    stal jsem se stastnym majitelem zhruba kilo ceskyho cesneku .. ale pac bydlim v panelaku a moje spotreba cesneku odpovida bezne populaci, kde to mam skladovat, aby mi to nevyklicilo a neshnilo? par z nich totiz uz klici .. na balkon do pisku se bojim, ze mi v zime zmrzne (byt teda praha, no) .. nedo do komory? tam je tma a sucho, ale zase pokojova teplota :( nebo daj se treba oloupany mrazit? to ale predpokladam je dobry tak akorat na to ho pak drtit a certvi co to udela s chuti :[
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOCOURR: btw. z asi 70-ti řízků se mi chytla asi desetina, na to, jaký by to měl být "plevel" je to dost málo, asi budu někde něco dělat špatne...nezbývá než pokračovat v experimentech a metodu vypilovat ;-)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: Karpatiu mám jednu, loni na podzim jsem ji koupil od Peška ze starých odrůd, zatím prosperuje... ty rugosy sháním do živého plotu, potřebuju jich cca 100kusů a po necelých dvou letech pokusů se semínky a řízkováním jich mám asi 15 (nemají víc jak 20 cm na výšku)...asi budu muset počkat až se mi rozrostou sami, protože se mi rozhodně nechce kupovat několik desítek kusů...ono je problém s tím, že ty semínka jednu zimu "přelehájí" a rostlinky se z nich vyklubou až další rok...i když nějakou razantní stratifikaci jsem pravda nezkoušel, třeba by pak klíčivost byla rychlejší...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Ad Rosa rugosa.. mám jich pár na pozemku, je s ni ten problem že ty šípky docela rychle hniličí už na keři a pak člověk neví jestli je to zvadlé nebo už shnilé, ale pokud se to vychytá tak šípkové hmoty je z toho víc než z růže šípkové .. Chci vysadit ještě Rosa pomifera "Karpatia", už jsem se s tím potkal na jedné zahradě a fajn
    KOCOURR: Odkopky zatím netvoří
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ahaa. no ja taky ne, ale mam ji nakou dobu v merku - libi se mi ker i plody, a velikost je jen + .))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: ja zas ze kdyz maj tech 5 okvetnich listku..nebo jak se tomu rika..proste jak maj na plodu potom 5listku na spicce tak jsou prej z rodu jabloni/ruzi a muzou se jist. i tak jsem to jeste nezkusil tuhle ruzi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: nekde jsem zaslechla, ze snad vsechny tyhlencty sipky jsou k jidlu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam