no .. jinak chtěla bych se zeptat, protože vytvářím zahradu první rok (resp. rok a půl, ale je to jeden celý rok..), mám tu starý sad, který leta nikdo neudržoval a je zarostlý pýrem a vysokou trávou..
můj plán je postupovat po takových částech, které zvládnu obdělat, vždycky zkuturnit nějakou část, pak ji stabilizovat do nějakého perma-režimu který už nebude tak pracný, a pokračovat na dalším kousku ..
nemám na to žádný kurz, vycházím víceméně jenom z předchozích zkušeností, pozorování a intuice a sdílení zkušeností pokročilejších zahradníků.
letos jsem řešila to, že mulč je sice dobrá věc, ale že pokud nemám domluvené hranice s pýrem, tak mulčovat vlastně nemohu, protože mi tím mulčem proroste a pak s tím mám víc práce než kdybych nemulčovala.
tak jsem dospěla k tomu, že mulčovat budu až druhý (třetí) rok co tam mám záhonek, když se skladba plevelu už změní. kamarádi mi poradili, že pokud budu kolem záhonu důsledně vyžínat trávu, tak mi ten pýr do záhonu už taky nepůjde..
pak mám ještě jeden dotaz - chápu to správně, že teď před zimou je dobrý záhony dobře zamulčovat, že je ta sláma krásně zapracuje do půdy?
a další věc - mám spoustu listí z ovocných stromů, tak jsem přemýšlela o tom, jestli ho jenom kompostovat, nebo jeslti bych ho taky nemohla použít jako mulč? kdybych měla sekačku, který mi ho rozseká, tak o tom nepochybuju, nevím ale, jestli je to vhodný udělat i s celými listy..