• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    XL1: SCHWEPZ:
    letos pěstuju dýně poprvé. Jak prosím poznám, že jsou ke sklizni? Mám máslovky a pak muškátovou.

    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: kdybys mel prebytky hokaido, rada neco odkoupim;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XL1: já mám letos taky vynikající sklizeň, desítky macků, ještě je tam dva týdny nechám, ale už jsem pár ochutnal. Jinak to letos byla spíše bída, česnek a ostatní.

    Btw. nevím kolik toho máš, ale jestli chceš, aby ti vydrželi po vánocích a dál, tak je dobrý to sklízet s kouskem stopky, aby ti od vrchu nezačli měknout a uhnívat. Pokud máš dvě, tak je to jedno, dobrou chuť ,-)
    XL1
    XL1 --- ---
    oranžová Hokaido a zelená varieta Hokaido.....uzrály výborně ! Mňam!

    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: a nejen nos.) jj, mel by to bejt selskej - zn.: zluty kvety;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: My ho v joze posmrkujeme, výborně vyčistí nos .. nevíš jakej tabak to je? My to měli dovezeny taky z Ekvadoru takže asi Nicotiana rusticana jak píše Rostlinka.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: viz napr.

    Velký učitel tabák :: Výprava do Amazonie za Ayahuascou
    http://www.vypravadoamazonie.cz/news/velky-ucitel-tabak/
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: no zni mi to trochu jako lecba savem, ale tak proti gustu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: .))) davam si ho do nosu, pripadne do oci - ale nekteri to pijou, klidne po pullitrech. opakovane, jsou stale zivi a fskutecnosti je jim jeste lip nez predtim. ^.^
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: konzumaci vyluhu z tabaku? planujes nekoho otravit?
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    nikdo k tomu nemáte nic?JESTERKA_NA_ZDI: Dost by mi to pomohlo, jsem opravdu stromový začátečník. Nebo alespoň, kam se obrátit pro radu jinam?
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ja to treba nechci na koureni, ale na konzumaci vyluhu - a to fermentaci chce. loni mi to ovsem bohuzel zplesnivelo ;/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    To hulte nefermentovany vy rozmazlenci :D
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    nechte tabák jet až do mrazu,jak mi přemrzl celkem snadno, slušně se fermentoval,když nepřemrzne taky dobrý ,ale myslím že začne žloutnout až se vysemení,takže to se asi nedočkáte,pravidelně měl ta virginka 2 metry
    KAREN
    KAREN --- ---
    URPUTNIK: videla jsem na nakym videu pohodovy mensi stohovatelny v diy verzi z kybliku od primalexu...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Já mám vermikompostér vyrobený z plastových bedniček z ikei, je i skladovatelný do víc pater...podle mě ty prodávané jsou pro lidi co se jim to nechce vyrábět nebo to neumí. Taky bývají hezčí.
    A mám ho přímo v kuchyni a nesmrdí, není celkem třeba ho cpát na balkon, tam je to s bioodpadem daleko :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    nedavno v auditku o vareni zminilo nekoli lidi domaci komposter .. v kombinaci s bioodpadem, ktery normalne doma generujem mi to prislo jako zajimavy doplnek k beznemu trideni .. bydlim v praze v panelaku, ale kontejner na bioodpad jsem snad jeste nepotkal a vzhledem k tomu, ze mam prostor na balkone a jsme mala domacnost (2lidi), vychazi mi jako nejvhodnejsi nejakej vermikompost, s tim ze az bude mrznout, tak ho schovam treba na chodbu .. na youtube jsou mraky videi jak si vyrobit vlastni v podstate z libovolny nadoby, tusi nekdo, proc na eshopech chtej takovy castky (2tis+)? ma nekdo srovnani? takhle laicky mi pripada, ze proti vlastni vyrobe hraje akorat ta 'skladatelnost' do vic pater, ale treba je v tom neco vic :) a tusi nekdo, jakou teplotu zizalky snesou? kdy je mam prestehovat .. asi bych ho zkusil jeste ted na podzim rozject ..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DARJEEL: po pravdě jsem jen pročetl všechny možný hobby magazíny a články na netu plus http://www.pestovanitabaku.szm.com/prirucka.pdf - v tom žloutnutí před kvetením se shodnou, ale je možné, že je to něco, co jen jeden opisuje od druhého. Nejlepší odpovědí budiž praxe - pokud kytka nedoroste až ke kvetení, sklidím ji nejpozději, co to půjde, a uvidím, co z toho dokážu fermentací vytvořit. Když se to nebude dát kouřit, bude na postřik proti mšicím ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KVIIIK: Tys o období ale nic nepsal, klidně ho v tom textu ignoruj:) to jde jen o delší/kratší periodu, kvalitativně lze vnímat fakta konstantně... a o žloutnutí tam nic není... navíc jsi také nepsal nic o účelu, k čemu by měly žloutnoucí listy být... atd. No a jaký je tedy Tvůj zdroj informací?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam