JAZZZ: jenže oni ty dotace nejsou zadarmo, těžko tvému kamarádovi dala EU 3M a nic za to nechtěla, ona to má dobře posychrovaný, aby se tvůj kamarád dostal do soukolí systému ze kterého není cesty zpět.
Ano u nás se ty velké zemědělské společnosti dostaly na trh omylem. Protože půda se v restitucích nedostávala většinou ta samá, ale ty pozemky se sečetly a rozparcelovali na nudličky, které se bez hlavy a paty vraceli restituentům. Takže místo políčka za barákem člověk zrestituoval dlouhou často třeba jen metr širokou nudli na druhé straně obce se kterou si může víš co.
Nicméně mě na Slovincích překvapilo že oni to nejsou primárně zemědělci, ale lidé co chodí do normální práce a večer oddělávají políčka.
Problém v dotacích je ten, že se nedělá to co je potřeba, ale primárně to na co jsou nejlepší dotace. Proto máme za poslední léta zdevastované pole monokulturou, kde se vysévá několik let po sobě stejná plodina a pod..
A práce reportéra by sice byla pěkná, kdyby nebyla ovlivněna tím pro koho píše. I když jsem dělal sám na sebe, tak jsem byl stejně ovlivněn tím že mi za moji práci někdo musel zaplatit. Mnohokrát se mi stalo, že jsem 3/4 roku dělal na něčem do čeho jsem investoval svůj čas i nemalé prostředky a pak jsem za to nic nedostal, protože výsledek nevyzněl tak jak si představovali. A abych reportáž uzpůsobil výsledku na to jsem nikdy neměl žaludek, tahle práce mě dost zklamala... Nejlépe placená práce v terénu byla ve válečných zónách a na to člověk musí mít taky žaludek. Ani ne kvůli nebezpečí (například 99% televizních reportérů si záběry z místa děje dost přikrášluje a často ani nevylezou z areálu bezpečného hotelu) ale spíše ten zmatek, že to vlastně není tak černobílé a jak je to nesmyslné.... Vždy po návratu Z5 má člověk ještě větší zmatek v hlavě než před tím co tam jede.
Navíc práce reportérů už je dneska spíše o třídění informací než o jejich vyhledávání....
A ty dotace brát pro mě znamená souhlasit s tím co EU dělá a proto se toho účastnit nechci!