• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: machr jsem to kazdopadne, ale zdaleka jsem nebyl njlepsi sazec u nas v parte. To jedna holcina jela jak fretka, davala vzdycky jeste o parset vic. Asi jako ze kdyz ja bych zasadil 1500 tak ona by mela minimalne 1800. Jinak teren je teren no. Do skaly nezasadis. My to nejdal nosili asi kilometr skrz les, pak vylizt na skalu a nahore sazet na terasach. Nastesti nas bylo vic a kazdej nesl jen asi 300 buku. LNejhorsi ale byl kopec kde se sazelo s vrtakem a melo to sklon zes stat nemohl. Asi tak, neco jsem zasadil a vim ze to jde rychle i rucne. Kazdyho rad na podzim vezmu na brigadu at se taky nauci jet jak fretka. Ikdyz na to musi bejt clovek material :)))
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: tak to jestli v takovym terénu dáš tisíc stromků za den tak jsi machr! i kdyby to byly sebemladší stromky. Protože jen nošení zabralo víc než polovinu času...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: Pilot ktery sazel stromy. To mi pripomina americke schazovani ulu do monokulturnich poli. Akorat ze tam to vcelstva dlouho nedaji.
    VEVER
    VEVER --- ---
    CUKI: Hm...nevím co tam probíhalo, ale pokud vím, není to legální. Jakože máma se vždycky rozčilovala, jak důchodcům přesvědčeným že jim stát chce jejich pole zase ukrást musí nechávat kousky roztahané po celém katastru místo aby to hezky scelila do nějakého praktického útvaru :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: musel bys videt ty krpaly kde jsme sazeli. Pristupnost naprd, teren naprd, ale kdyz tam dolezes tak i zasadis :)))
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: ono záleží kde a jaký stromky. Sázel jsem v nepřístupném terénu stromky v Italii, ale po každý to byla jiná práce a jinak starý stromky. Jinak v tom nejhorším terénu a hlavně daleko dostupného alespoň nákladním autem se sázej z letadla. Maj takovej konickej tvar toho sadbovýho kelímku, kterej pořádně prolejou vodou a nechaj zamrazit. Po dopadu z letadla se to zavrtá do země. Uspěšnost je prej celkem vysoká...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Jinak musim rict ze ty permakulturni principy kdyz se aspon trosku vyuzijou v zahrade tak to hodne ulehcuje. Jeste bych se do toho musel ponorit vic a zapracovat na provazanosti rostlin.
    Jinak letos veskera prace byla sazeni a ted kazdejch 14 posekam travnik a mulcuju tim. Zadny zalejvani, pletiho bylo minimum z pocatku a v prubehu jeste min a hlavne sklizeni.
    Dostal jsem pochvalu od bratra vyuceneho kuchare a gurmana za zeli ze takovy krehoucky zelicko v zivote nevidel.
    Jedinej problem me trapej hryzci kteri mulc tez milujou. Ze zacatku roku nebyla kocka, tak mi sezrali co mohli. Ted jsou trochu pofackovany tak uz je lip. Najit konecne reseni hryzci otazky by znamenalo revoluci.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A s vetsima korenama se daj sazet ve 2-3 lidech s zemnim vrtakem (treba prumer 20) a kdyz se u vrtaku vystridas tak 800 der taky kazdej vrtac z ty party za den vyvrta.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: jj, podle toho jaky mas koreny to zas takovej rozdil neni. Co jsem zatim sazel ovocny prostokorenny tak to bylo stejny jak treba listnace v lese. Teda pokud nechces ke kazdymu kopat pulmetrovou jamu a vyplnovat to kompostem. Pokud ale vidim ani oni to nedelaj.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: jo tak, ale ty myslíš lesní stromky/semenáčky? To mi nějak uniklo.
    Já myslel sazenice ovocných stromů :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: neblazni, rucne das 1000 stromku sam za den bez pripravy pozemku hrave. To vim protoze jsme tak sazeli a davali to vsichni v parte. Za jaro jsme v plus minus 6 lidech vysazeli kolem 200 000 stromku v lese.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: ručně 1000 stromků za den ve třech lidech?
    To máš při 10h práci cca 1 stromek za necelé 2 minuty (108s), bez přestávky.
    Počítáš i přípavu pozemku? Jámy na stromky etc.?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: vzhledem k tomu ze mas na tom traktoru operatory a dohromady zasadej 1000 stromku za den, je rucne hrave trumfnu a vytycit si trasu taky muzu. Podle me to je zbytecna technicka vymozenost pro lidi co nevedej co s penezma a nebo na to maj dotace. Jako pekne to je vyobrazeny to ne ze ne, ale kdyz pak vis ze to jde i jinak tak tomu na spek neskocis.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BTW nemá někdo tucha co pro propachtovatele přináší když si pachtýř vymíní zápis pachtýře do KN? a Co z toho má pachtýř?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODOMERKA: hele vyjebali nevyjebali, znál lidi co se hádaj a doteď nemaj nic a stálo je to spoustu peněz a času...
    Někde se fakt celé obce rozparcelovali na dlouhé proužky a dostaneš z toho třeba jednu nudli širokou ani ne metr, ale za to třeba 1km dlouhou...
    Tohle beru jako problém "přímého" domácího zemědělství. Protože pokud na tom někdo chce hospodařit musí oslovit ty ostatní, aby to bylo alespoň použitelného rozměru a to už pak prostě nejde v malém. Snažil jsem se ty pozemky směnit za něco třeba i mnohem mnohem menšího a bezcenějšího ve Středočeském kraji (tohle je kvalitní orná půda na Moravě), ale to bych musel najít člověka co by tam chtěl bydlet a ty pozemky obdělávat, což je malá pravděpodobnost.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATAMOKO: tak to s tím děda neměl souhlasit. asi když mlčel, ostatní s vy**bali.
    CUKI: dohadovačky se všema těma různě namotivovanejma lidma jsou děs. proto to nedělám :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODOMERKA: tak to pak mam smůlu, ani jeden z těch pozemků co mám není samostatně použitelný. Jeden je dokonce oficiálně stavební a i dost velkej, ale vyhandlovat s ostatníma něco aby to bylo použitelný nebo to alespoň prodat je fakt potíž...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VEVER: nam misto zahumenku navazujiciho na zahradu za chalupou vratili 4ha nejaky nudle podel cesty s bonitou -1000, o par km jinde a jeste ne vcelku :D
    A co vim, tak se s dedou nikdo nebavil...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    CUKI: hele, taky jsem to vystudoval. většinou se fakt vracej původní štráfky (záhumenky), pokud to jde. pak se řešej pozemkový úpravy tak, aby měly rozumnej tvar, dostupnost a cca odpovídající bonitu (kvalitu)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: to zadržovaní vody v krajině jsem řešil zde: [ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ] máš nějaké větší info? Doslechl jsem se že je to nejen o tůňkách ale i o zadržovaní vody na pozemcích, což by bylo zajímavé i z hlediska zákonů a nakladání s odpadní vodou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    VEVER: tak to není pravda můžu ti to dokázat. Mám pole 1x7m uprostřed obrovského pole, na jednom konci dalších asi 150m2 na druhém jeho konci 200m2 a pod. Celé obce jsou rozparcelovány na dlouhé nudle, hlavně na Moravě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam