• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: zvazuju ze se tam zajedu na den seznamit .)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: to jsem cetl, jen jsem te zkusil jestli nevis neco vic k tomu :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: je to tam i cesky (to jsem predtim nevidel) -- setkani lidi, co napric evropou chystaji deklaraci csacek/kpztek/komunitou podporovaneho zemedelstvi. chapu to tak, ze jde o to, aby tihle CSAckari reprezentovali sve zajmy a predesli komodifikaci tohohle distribucniho modelu. je tam i program setkani a texty o tom projektu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: a to je co?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ostrava – The third european csa meeting
    http://ostrava.urgenci.net/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě mám od ID VOSTER recept na aroniový likér (kurzivou jsou moje poznámky) - na 1kg aronie, 500g cukru a (asi půl litru) alkohol (světlého, možno použít i nepitelné domácí pálenky, jen je potřeba jim dát víc času). dám to celé do lahve a alkoholu tak aby to bylo ponořené a jednou týdně to míchám (není potřeba). Pak jen scedím a hotovo. nechávám to cca 2 měsíce čím dýl, tím líp

    vylouhované bobule nevyhazovat, jsou sladké a silně alkoholické, něco jako višně v rumu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: dá a zatím všechny návštěvy, co tu byly, tvrdí, že je to delikatesa (a děti to pijou velmi nadšeně).

    VEVER: fotila jsem recepty na aronii z kuchařky a dávala sem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] - já dělám ten třetí odzhora v pravém sloupci (džem) a je to taky super, s tím rumem to fakt suché není (a voní!!!). Ale já marmeládám moc nedám a děti preferujou meruňky a jahody, takže tuhle vařím ob rok.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MAR_TINA: Já dělám z aronie marmelády, ale chce to naředit třeba jablkem, jinak je to poměrně suché a tak jako to drhne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tys dělala aroniový sirup? fakt se to dá pít? mám velký strom a každý rok ho ...nechávám ptákům :)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: U nás jedem šťávy taky ve velkém. V sezóně dělám v podstatě každý týden nějakou. Mám na to i odšťavňovací hrnec ale třeba třeba šťávu z rakytníku nebo šípku v tom neudělám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: tak s tím rakytníkem dej pak vědět, ten jsem sázela letos a taky doufám ve šťávy (jsem na ně úchyl, ale v pětičlenné domácnosti sirup mizí strašnou rychlostí a furt lepší z opravdové ovocné šťávy a cukru než s chemickými konzervanty).
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: já to právě pořád odkládám, ale už ho objednám. Jestli zvládne angrešt, rybíz i aronii, tak není co řešit. Navíc mě láká představa, že zvládne i šípky a tajně doufám v rakytník. Dneska jsem hodinu pasírovala borůvky a u toho nadávala proč ho ještě nemám :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: rozhodně já lituju, že jsem ten nástavec nekoupila hned na začátku sezony (nebo loni) - červenej rybíz jsem odstopkovávala jak debil a z odšťavňovače (od Zelmeru, jeden z mála opravdu blbých kaufů) byla výtěžnost proti lisovacímu nástavci asi 1/2 až 2/3.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: jj, přesně na tom, nejdřív aronii a o pár dní později mix rybízu a angreštu - rybíz jsem ani neodstopkovávala a taky to šlo! Jen to chtělo pak procedit přes síto, aby šťáva byla čirá (u aronie jsem to udělala, u angreštu se na to vykašlala, a ten aroniový syrup je hezčí - i když samozřejmě roli hraje i to, že mi ten mix rybíz-angrešt mírně zželíroval, zase jsem nevychytala teplotu :-(

    ZATAMOKO: mám Bosch Mum 4655; kMix má, pokud vím, ID Mar_tina a právě ta mě na ten nápad s lisovacím příslušenstvím navedla (tady: [ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] )
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: co máš za robota? Koukal jsem Kenwood kMix 51.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: to jsem ráda že chutná :) Odšťavňovala si na tom nástavci na Boženu? jestli jo, tak další důvod si ho konečně pořídit ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: no já právě tohle běžný tempo znám a vím jak to pak vypadá po letech..ale chtěl jsem jen upozornit ostatní ,kdyby se do toho chtěli pustit ať pak nemají deprese ,když budou na třetině tvého výkonu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: díky za ten tip na sirup z aronie. Padla na něj většina úrody (testovala jsem odšťavňovač na bobulové plody ke kuchyňskému robotu) a čistá aronie (samo teda s cukrem a kyselinou citronovou) je božskou kombinaci sladké, kyselé a mírně natrpklé chuti, do tohohle počasí ideální!
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ech no jen rikam moji zkusenost jak veci odsejpaly. Nemyslim si ze by to byla nekvalitni prace protoze kolikrat za nama hajnej kontroloval a dobry. Je pravda ze stromky byly maly max do metru. S vetsima jich uz clovek zasadi min a min kdyz se musi delat vetsi dira.
    A pernik nemam prehled. Ja max ten s povidlama.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: ogmios je protrely kungfu master, ten piko nepotrebuje :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: hele, nemate tam nekde pobliz varnu perniku a nadstandartni konexe..? ;o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam