MAR_TINA: 1 kg očištěných a omytých kuliček aronie, 600g cukru, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžíce citronové šťávy, strouhaná citronová kůra, 1 sklenka rumu nebo koňaku.
aronii s cukrem vsypeme do širšího kastrolu nebo pekáče, v troubě za občasného zamíchání (a pomačkání, aby vytekla šťáva) pečeme asi hodinu. Dochutíme skořicí a citronovou kůrou, přidáme kyselinu citronovou a ještě krátce povaříme (citronovou šťávu nevařit). Nakonec vlijeme alkohol, promícháme a standardně plníme.
Po dovaření vypadá VELMI tekutě, ale po vystydnutí docela hezky zželírovala. Není to standardní rosol, trochu tekutější je, ale na chleba namazat půjde (i když já mám cuky ji zalít horkou vodou a udělat si punč... vyloženě mi ta chuť k tomu jde). Jo a já dávala citronovou šťávu.