• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VEVER
    VEVER --- ---
    CUKI: No, existuje projekt dešťovka, který právě shromažďuje tu takzvanou šedou vodu plus dešťovou, nějak se to čistí a pak je to použitelné na zalévání a splachování. Je asi celkem spousta firem co to dělají, jsou na to i dotace, ale nejsem si úplně jistá jesti je to to co hledáš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mám dotaz pro ty co už něco takového řešili.
    Rád bych zužitkoval na přímo i odpadní vodu ze sprchy, umyvadla a dřezu. Používám jen ekologicky šetrné produkty ale je mi jasné že tam bude i mastnota. Vodu bych rád využil v bezprostředním pro udržení zeleně, protože jen za minulý rok mi uschlo přes 50 více než pětiletých dřevin, pracně vysázených v mém okolí.
    Jedná se mi o rozdistribuování této odpadní vody přes léto (cca 20-60l (výjimečně přes 100)).
    Není to moc, ale lepší než nic.

    Primárně bych tím rád zaléval několik (cca 4) popínavých rychle rostoucích dřevin. Pravděpodobně to bude Vistárie.

    A teď co řeším. Jak efektivně tuto vodu co nejrovnoměrněji rozdělit. Kapénkový systém asi nepřipadá v úvahu. Protože je to beztlaký systém a také proto že by se to asi dost zanášelo.

    Napadl mě udělat ve vzduchu vodorovný systém s HT trubek (10m HT 75ky je asi 38l) do kterého by voda natekla a dírkami by prokapala dolu ke kořenům. Ty by byli navrtány tak aby nejmenší dírka byla u spodu trubky
    a nahoře by byla co nejvetší aby se voda v trubce dlouho neohřála. jde mi jen o to aby vytékala všude.
    Bojím se ale, že to bude dost náchylné na přesnost. Druhá varianta že bych trubku doplnil o odpočovací kusy které by směřovali dolů (případně šikmo dolu) a bylo by té odpočce něco přes co by se ta voda musela dostat. To by se ale asi mnohem rychleji zanášelo. :(

    Je to hloupost nebo má někdo něco podobného? případně jiný systém, který by takto fungoval?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Babiš si hlavě ty hnojiva sám vyrábí a nutí je ostatním.
    Jinak přepočítávat to na výnos je fakt úlet, navíc v článku nepadlo jedno číslo.
    Stejně tak liché je srovnání podle jednoho produktu v obou verzích. je snadné najít příklad který potvrdí či vyvrátí jakoukoli variantu.
    Stejně tak je ale nesmysl biopotravina. Je to opravdu většinou jen byznys. Proste je normální potravina a pak ta která je zdraví škodlivá pravděpodobně více škodlivá! Jak moc, to je otázka.
    Místo nesmyslných dotací by se měli znevýhodňovat právě ty chemické aditiva (jinak to snad ani nazvat nelze). Taková ekopovolenka. prostě použiji na postřik to či ono a dle platné legislativy zaplatím za použití daň. Pak si pěstitel rozmyslí jestli to použije nebo ne. Jena věc je přímý vliv chemie na člověka a druhá je nepřímí vliv přev půdu, kterou tím pozměním často i na více než desítky let.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: holt takhle krmej lidi. A jestli nam prestanete kupovat konvencni produkty tak vam vedecky dokazeme ze ty vase eko jsou horsi :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: no nevim neni to tak dlouho co jsem cetl,ze nizsi mnozstvi postriku a hlavne narocnost vyroby a prepravy hnojiv jasne mluvi ve prospech ekologickeho zemedelstvi. Jako pocitat to jen podle vynosu je blbost.
    Udajne je lepsi prepravit ze spana biopotravinu,nez ji konvencne pestovat zde.
    Vsak i Babis sem ty hnojiva vozi z Maroka
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    kach ny
    Japanese farmers are using ducks instead of pesticides
    https://www.youtube.com/watch?v=NQ0wj0hl1mM
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KASTA: bral bych. Kde v praze? Jsem sice mimoprazskej, ale zajel bych si.
    KASTA
    KASTA --- ---
    kdybyste meli nekdo vyuziti pro seminka mesicku, aksamitniku (afrikanu), nejak jsem to prehnal se sberem... Pak jeste letnicky do sucha, tam je to namichany (krasenka, chrpa, ostrozka a co ja vim co jeste) a bylinky taky sesypany dohromady (salvej, levandulde, yzop). Vsechno nezasadim, je mi lito to vyhodit, klidne poslu postou nebo predam v Praze, casu je na to dost....
    KASTA
    KASTA --- ---
    NYA: skoda, ze u nas bych nemel vubec sanci to stihat pocitat, to pri ty rychlosti vyzobavani proste nejde :)
    NYA
    NYA --- ---
    První víkend v lednu bude scitani ptáků z krmítek. Já se zapojim

    Ptačí krmítka
    https://krmitka.birdlife.cz
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    OGMIOS: problem je, ze vetsina tech "potravin" se pak pali v bioplynkach nebo primichava do paliva. ono to nedava smysl fyzikalne ani ekonomicky, ale Babis si na to jeste za minule vlady priklepnul dotace i kdyz v te dobe uplynul uz rok od chvile kdy evorpska komise vydala prohlaseni o odklonu od biopaliv prvni generace - tzn produkovanych na zemedelske pude.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Se neni pak co divit ze z 14% je jen 1% potravin, co ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak pokud to jsou data dolovaná od ČSÚ tak je to započítáno na plochy ekologických farem, tedy dotace. a na ty se hodí hlavně trvalý travní porost a někdy sady. Fyzicky často ale nedošlo k žádné změně.
    Mě nejvíc dráždí orná půda a některé ovocné plantáže. A tam je to spíše naopak. Například podíl průmyslové řepky vrostl asi na trojnásobek!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: google pri rychlem hledani tvrdi v roce 2010 10% v eko rezimu,takze 14% je docela realne. Vetsina, ale byli trvale travni porosty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já myslím, že ve školkách a školách by měli být povinné vzdělávací akce formou exkurzí (nejen) do zemědělských podniků. aby děti přímo viděli jak žijí zvířata co nám dávají maso, mléko a vajíčka.

    OGMIOS: 14% v EKO režimu? To ani náhodou. Na 14% jsou možná nějaký dotace.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Díky za praktické tipy, ta grada vypadá líp než ostatní..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    OGMIOS: no právě, asi si to stejně radši nechám navrhnout stavarem a pak to nejak zrealizuju. Jde hlavně o svah..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KLUZAU: a s tim svahem opatrne jestli mas nakej vetsi sklon a velkej kopec nad sebou aby ti to nesjelo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KLUZAU: no, moc jsem nepomohl ja vim, ale sam jsem prave na youtube koukal na videa jak se kopou studny, k terenim upravam jsem tam toho videl taky dost. Prirucka je dobra, ale v tech videich vidis jak to pak probiha ta prace. Takze zkus oboji nejlepe.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    OGMIOS: ano, jen doufám že rozeznam hlouposti..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam