• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    ZORB: Asi 5 otvoru tam mam taky, ale myslim, ze jsou od sebe 10cm, coz ten hever, co mi k tomu prodali neda (da asi 9.5cm max), takze to nemuzu slisovat, spustit a posunout o diru. Proto s tim delam ty triky s podkladanim... nekde se stala chyba. Ja uz jsem taky neco nasel a objednal, takze mostu zdar, uz se tesim na leto!
    ZORB
    ZORB --- ---
    LUNIX: Našel sem takovou která má vyšší zdvih a je jen lehounce vyšší, ale není to na škodu... 3t v nějakým výprodeji Lidlu tuším... Já mam na tom "lisovacím talíři" (resp. na té kulatině) tuším 5 otvorů, na ten zajišťovací kolík...
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    ZORB: Nasel jsi nejakou panenku, ktera ma vyssi zdvih a zaroven je stejne vysoka, jako ta orginalni, nebo tam mas vyssi?
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    ZORB: prave, abys mohl efektivne drtit lisem, tak bys potreboval nejakej vetsi kalibr. Ty 2T ti to nenadrceny dobre nevyzdimou.

    TSOH: nez jsem presel na motor z pracky, tak jsem jeste chvili pouzival aku vrtacku, ale nemel jsem dobre vyresene uchyceni a vrtacka dostala slusnej zahul. Nicmene ten motor z pracky taky klidne muzes napajet aku, jen potrebujes aspon 4x12V v serii, aby ses dostal na 48+V, jinak to nema silu. Motor vykuchas z skoro z libovolny pracky na sbernym dvore zadarmo a zapojeni na stejnosmernej proud dohledas na youtube.

    Chvili mi trvalo, nez jsem se s tim hydralickym lisem szil - ma to malej zdvih, jak pise ZORB. Ted mam vychytanej postup, ze to naplnim do maxima, rucne pechuju uz tak od pulky, stlacim rucne zezhora, jak je potreba, abych chytil "diru" na ten zajistovaci valecek, pak jedu na max zdvih, co to da. Kdyz uz to vic neda, mam urizlej kus polena na miru, kterym to cely podlozim, hever vyndam, zasunu, hever podlozim dalsim polenem, do maxima vysroubuju stred a jedu na dalsi max zdvih. To vetsinou staci. Abych to vyndal, podrzim si to kolenem, jednou rukou uvolnim hever a druhou ho vytanu. :) Asi k tomu v lete udelam nejaky instruktazni video.. ze zacatku jsem moc nechapal, jak to bylo mysleny a bez tech otimalizaci, co jsem si k tomu udelal mi to prislo dost nedomyslene a neefektivni.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TSOH: Taky mame 20 litrovej lis s hydr. panenkou, zkousel sem to bez drtice, ale vynosnost je odhadem tak o 1/3 nizsi. Hydraulickej lis je fajn, jen sem si k tomu koupil panenku silnejsi a s vyssim zdvihem...
    TSOH
    TSOH --- ---
    ZORB: Toť otázka... V moštárně to také drtí a to mají lis na X tun...
    TSOH
    TSOH --- ---
    LUNIX: parada... ja budu muset ručně a nebo pouzit aku (nemam tam el.) https://www.youtube.com/watch?v=JhictRONK80&feature=youtu.be&t=6m10s
    Takže zjištění je takové, že je to asi jedno a obě varianty jsou v pohodě...
    Jinak ten hydraulický lis je fajn a neni tam ani takovej cenovej narust...
    ZORB
    ZORB --- ---
    LUNIX: A s hydraulickym lisem jablka nedrtis?
    ZORB
    ZORB --- ---
    TSOH: Ne v sudu se kvasi:-)
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    TSOH: Jedno video za 1000 slov. Prvni test s motorem, je to hrozne liny, ted tam mam 60V zdroj a lita to luxusne, ten 30V ani neutah tvrdy jablka. Rucne je to zahul. Snad poslouzi jako demonstrace principu drceni. https://youtu.be/HRdgo1hIk6Y
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    TSOH: ten spodni mam, na jablka, hrusky, i tresne jsem v tom "drtil". Misto kliky jsem si na to po prvnim roce pridelal motor z pracky, jelikoz delam kolem 500l mostu za sezonu, kdyz jsou jablka a to rucne uz nedavam. Mam hydraulickej lis (hever) a s tim drcenim bylo nejvic prace. Ted je nejvic prace nasbirat jablka.

    Drti skvele za urcitych podminek. Prilis velka jablka se v nasypce zprici, takze je potreba jich tam dat treba jen 5ks najednou, coz neni problem. Mala a stredni jablka, pokud jsou pulena (nekdy musim rozkrajovat kvuli detekci plisne) to nadrti spatne, rychle se "nabodnou" a propadnou dolu spatne nadrcena. I mala nepulena jablka to drti celkem dobre, optimalizovane je to na jablka stredni velikosti - muzes dat plnou nasypku, jablka ty trny jakoby obrousi, takze je z toho slusna kase, z ktere se hodne vylisuje. Urcite doporucuju ten hydraulickej lis, za min prace vymacknes vic a neni o moc drazsi.

    Klidne by ty drtice mohly mit nejaky lepsi loziska - je tam jen takovy trapny kluzny lozisko, ktery se musi casto mazat (kapkou slunecnicoveho oleje), jinak to ma hodne velkej odpor a vrze to. V podstatate skoro na kazde pouziti - kdyz to poradne umejes, tak se ten olej vyplachne. Ale jinak OK - i pres objemy, co s tim delam, slouzi uz asi 4 roky a vypada, ze bude i dal.
    KUATO
    KUATO --- ---
    IXTREMIST: no tak pravej kalvados musi zrat dva roky v dubovym sudu, pokud se pamatuju, coz si myslim, ze kdyby se udelalo i s jabkovicou a na zacatku byly srovnatelne jabka, tak nepredpokladam velkeho rozdilu na vystupu, obzvlast, kdyz bys tu jabkovicu palil bez pecek ze dna sudu..
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KUATO: Nojo, ale pravej kalvádos (čistě z moštu) je uplně něco jinýho než sprostá jabkovice (z drcenejch jablek).
    KUATO
    KUATO --- ---
    TSOH: pokud to ma na paleni, tak se davaji bezne kvasit i rozdrcene jabka, nemusi to byt most.
    TSOH
    TSOH --- ---
    ZORB: ruční lis... v sudu se dá také lisovat ?
    ZORB
    ZORB --- ---
    TSOH: Tak to raději ten vrchní.. Pak s tím do lisu, nebo sudu?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TSOH: u svestek a tresni nechces porusit pecky, protoze pak je to hnusny. jadyrka se pri paleni neresi a pri mostovani co vim tak taky ne, ale pak to lisovali pres platno.
    TSOH
    TSOH --- ---
    ZORB: jablka a připadně hrušky...
    JAZZZ: na mošt... horní ne ? proč ?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TSOH: pokud to chces kvuli kvaseni, tak ten dolni by mohl byt pouzitelny i na peckoviny, ale ten horni ne.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TSOH: Co tím chceš prohánět za ovoce?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Asi lepší koupit něco z druhý ruky, co už se osvědčilo. Měl jsem drtíč i lis, ale pokud toho neděláš velký kvanta tak ten drtič na moštování není tak nutnej. Důležité je mít spíš kvalitní moštovač.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam