• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    XAJA: vřelá voda taky pomůže..
    XAJA
    XAJA --- ---
    LAETATIO: prave roundupu by som sa rada vyhla. vytrhat to nejde, jedine bagrom:) udajne to vytrvale kosenie by malo zabrat, ale je to zalezitost rokov.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    XAJA: křídlatka údajně dokáže vytvořit novou rostlinu i ze 3 mm velkýho úlomku. Četla jsem, že jí s oblibou žerou kozy a snad ji dokážou nakonec i vymýtit. Když jsem psala tu diplomku, tak to vypadalo, že jediný osvědčený způsob je Roundap :( Ještě můžu mrknout, jestli nebude fungovat i něco jako vytrhání a spálení na místě. Jinak to bude bez šance...
    XAJA
    XAJA --- ---
    tak do temy. kridlatka. existuje osvedceny sposob, ako sa jej zbavit? je na ploche cca 30x10 m, zaplavuje mi zahradku. snaha rylom narusit korenne ci kosit vyzera dost neuspesne. namiesto jedneho vyhonu vyrasia tri.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LAETATIO:
    KUATO: ja tohle tak podrobne teoreticky neznam, ale jak rikas vizualne je to brutal, cca pred 20i lety nerostlo najednou kolem Berounky nic jinyho nez ty ohromny fialovy trifidi (jo je to asi ta netykavka zlaznata), pak postupne ustoupily, jsou tam porad ale uz jen jako soucast ekosystemu, ktery je vstrebal. Tak jsem jen chtel rict ze mi vetsina tech vetrelcu az tak nevadi, ze sem proste zapadnou. Jasne ze to ma spoustu aspektu a duvodu, akaty taky meni pudu, pak se ale zase ty jejich spolecenstva nekde spontanne rozpadaji a mizi, tak to berte jen jako muj osobni nazor/odpoved na tu puvodni otazku, proc mi ty vetrelci az tak nevadi....
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KUATO: pokud nebudeš odvážet biomasu, tak se ten limitující prvek při jejich rozladu zase do půdy vrátí

    KASTA: netýkavka žláznatá (pokud myslíš tu), je vizuálně větší problém, ale překvapivě (alespoň pro mě) podle studií nemění zásadně bylinné patro na místech na kterých roste, takže neovlivňuje výrazně své okolí
    KUATO
    KUATO --- ---
    KASTA: tak, navic spousta kytek vydrzi na jednom miste jen po omezenou dobu, pac vyberou z pudy nejaky (pro ne dulezity) stopovy prvek, ktery jim v prvni fazi usnadni masivni expanzi a pak uz se jim tam tak prestane darit a zase se zacnou vytracet.. jinak by byl uz davno cely svet zaplaveny nejakym "hromskym plevelem" jako hermanek, koprivy, netykavka.. coz neni.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Jak to je s ochranym pásmem okolo koleji? Vede nám za polem trať, rostli tam topoly, které cca před 15 lety vykacely železnice,samozrejme bez náhrady. Dá se to nějak oficiálně obnovit? Přítelkyně říká, že ten pas zelené byl docela dobrý větrolam, atd. Nebo dnes prostě u železnice nic stát nesmí?
    KASTA
    KASTA --- ---
    LAETATIO: tak to urcite verim, ze ovlivnuji okoli a i ze muzou byt potencialni problem, o ty netykavce malokvety ani nevim, ze sem nepatri (osobne jsem zaznamenal jen invazi n. obrovsky). ja jen pozoruju, ze vzdycky se nejakej ten vetrelec objevi, chvili to vypada, ze nas tu zaplavi a pak se to zastavi, vetrelci obsadi nejakej svuj prostor ale celkove zapadnou do ekosystemu. Samozrejme se jich uz nezbavime, takze je to stejne jen akademicky, ale mne osobne nijak zvlast nevadi, prijde mi dulezita celkova rovnovaha.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    GRETKA: u nich je problém se zastíněním okolí. Takže teoreticky by se to mělo pak zase zvýšit. Jenže se tam ty ostatní druhy musí mít odkud dostat. Ale to už je jen můj názor :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LAETATIO: A je to tedy tak, že kdyby se šlo a třeba podél jedné cesty by se ta netykavka vytrvalá tak se ta diverzita zase sama zvýší???Nebo je to tak, že tak kde vidíš netýkavka je skladba menší, ale to, že ji odendáš tak to nemá dopad? Nebo se to neví?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KASTA: psala jsem na invazní rostliny před pár lety diplomku. Třeba netýkavka malokvětá (to je ta žlutá, co je všude) mění složení byylinného patra a výrazně snižuje diverzitu. O křídlatce nebo některých akátinách pomlčím. Stejně tak dub červený (velké listy s ostrými okraji, roste v každym lese) může být do budoucna dost problém.
    Samozřejmě je otázka, jestli nám bude vadit, že žijeme v druhově mnohem méně bohaté krajině, kde přávladají tihle přistěhovalci
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: no prave, staly se soucasti ekosystemu, neovladly ho... teda mozna ta mandelinka jo ale tam je to problem dostupny vhodny monokultury jidla....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: třeba mandelinky. Ale ty zas požírají ty invazivní brambory, takže cajk :)
    Nebo akát, bolševník, křídlatka...

    Snažím se vyjádřit, že to je komplikované. U mnoha druhů panují spory, jestli vy třeba časem prostě přirozeně nepřišly sami, třeba modřín do západní části země apod. Jinde je zas jednoznačné, že onen druh škodí a jeho přínos je nahraditelný, ale zároveň je jeho hubení obtížné a přináší ještě větší zátěž na životní prostředí (akát třeba).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KASTA: protože ten tlak byl postupnej. na rozdíl od Austrálie :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    v Evrope se taky zatim vzdycky ty invazni druhy integrovaly do ekosystemu, prirozenej nepritel se nasel, tak si obsadily svou niku a jsou tam omezeny, ne jako v Australii, tam je to o necem jinym.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KUATO: tak tohle víme docela dobře, druhová minulost je zmapovaná za holocén velmi podrobně a svrchní pleistocén taky slušně.
    KUATO
    KUATO --- ---
    HOUBA: a navic jak jsme tu my lidi teprve chvilku a poradne nicemu nerozumime, tak nemame ani tucha, jestli ten cinsky export neni par generaci zpatky puvodem treba z evropskeho exportu.. nemame poneti jak reaguje biosfera treba na doby ledove nebo obecne teplotni cykly.. tedy mi prijde nemoudre zastavat prilis radikalne nejake tvrde postoje vuci temhle "migrantum".
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    JAZZZ: U roslin jde částečně proti invazivním druhům bojovat. Otázkou je, jde-li nějak bojovat proti invazivním druhům u hmyzu. A další otázkou je, jestli bychom vůbec chtěli proti invazivním hmyzákům bojovat - obecně hmyzu v přírodě ubývá, čili časem budeme třeba rádi, že tu vůbec nějaký máme, byť čínský export.
    KASTA
    KASTA --- ---
    JAZZZ: ja nevim, u nas jsou normalni cesky berusky, ted jsem tam potkal jednu :) podle me ma cenu snazit se vytvorit zdravej a vyvazenej ekosystem, ten si pak muze pomoct i proti tem invaznim druhum. Zatim mi to v ramci moznosti celkem funguje, kdyz by se povedlo zvladnout pomoci techhle minipredatoru i msice na rybizu a molice na ruzickovy kapuste, budu spokojenej
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HOUBA: se používají secí vozíky. lze i zapůjčit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam