• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: to nepopírám, jenom mi přijde, že u sadu je ten podíl práce extrémní a vysledky tomu úplně neodpovídají. Pokud nepálíš, tak ti stačí dva tři ovocný stromky zastřihovaný na rozumnou velikost, pokud bych už chtěl sázet plodící stromy, tak nějaký ořechy, co aspoň vydržej poživatelný dýl, než tejden.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: zrovna nad timhle jsem nedavno premyslel. meli jsme tu na zahrade nekolik cca 50i letych smrku (v r 2018 vsechny uschly). zkoumam pudu pod nima a je to takova ta klasicka lesni - jehlici, hrabanka a pod tim takova ta popelave seda, prachova. Pritom tu driv byl sad s travou na jilovym podlozi, jako je to vsude kolem. ja si vzdycky myslel, ze to funguje jen opacne - puda v lese je vychozi stav a obdelavanim se z ni ziska ta polni/zahradni. ted vidim ze zpatky se to vraci taky celkem rychle
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: a jak to prosímtě změní půdu ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: podívej, máš-li velký pozemek typu zahrada a nechceš-li tam pracovat, buď ho můžeš nechat zcela ladem nebo pronajmout / prodat. Všechny další možnosti nesou nějaký podíl práce. Předpokládám, že příjemce odpovědí na otázku "Co snadného s tím mohu podniknout?" si jednu podruhé rozmyslí, dál se poptá a něco si vybere.

    Ale good point v tom, že měřítko málo / moc práce mají lidi velmi rozdílné.

    Já osobně nikdy neradím z velké části zalesnit, byť listnáčema, protože to změní půdu tak moc, že návrat k zahradě bude obtížný.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: díky podobně dobrácký radě máme sad a babička operaci zad... navíc to překvapivě nikdo jíst nechce, páč po prvním kýblu třešní/jablek/whatever máš do konce sezóny dost, ale furt jich tam dalších 499 zbejvá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: jo a dobrý jsou třešně a višně, co nestihneš otrhat, sezobou špačci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: to mi přišlo jako skoro bez práce :)

    Já mám rozečtenou docela pěknou knihu o navrhování moderních zahrad. A autor tam píše, že úplně bez práce to nejde, že ať s hodinou týdně na teď nevím jestli 100 nebo 500 m2 se musí počítat. Smíchy jsme si poplakala montérky :)))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: ovocnej sad skoro bez práce může říct jenom člověk, kterej nikdy žádnej neměl! Máme deset stromů a sbíráme ovoce minimálně dvakrát tejdně pár hodin v kuse...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAZZZ: břízky a osiky místo pawlovnie.
    Co založit řídký ovocný sad? Ovocné stromy a plochu osít směsí tráva byliny k seči 2x ročně. Pokud by majitel koně nebo někdo z okolí chtěl seno za posekání a odvoz, máš to skoro bez práce. A v záhon nebo sezení změníš trávník snadno.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: na pawlovnii se vykasli, co jsem výčet tehdy tak to stejně není žádná sláva co do přírůstku, je to invazni a blbě se toho zbavuje. Máme tady dost svejch stromů na výběr, ne?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: pokud získáváš moč že separační toalety, udělej z ní neseparacni a nebudeš muset řešit co s ní... Jinak k dotazu bych to spíše nedával, úplně si to už nepamatuju, ale tyhle různý mocoviny mají negativní vliv na žížaly i běžné na poli.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    další hnojový dotaz. měl jsem na zahradě dva roky koně a z toho 1000m2 je totálně prosraných a seno zadupané v bahně. teď to kamarád rozhrabe bránama a pak je otázka co s tím? na jedno místo usem si říkal že vysadím pawlovnii ať je tam brzo stín. k potoku dám maliny ale jinak vyloženě záhony nechystám. co byste tam sadili?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Máte někdo zkušenosti s močí do vermikomposteru? Do kompostu jí normálně leju,ale nerad bych si pobil žížaly, případně je presolil.
    Je to vanová velikost, přemýšlím jestli ji tam vůbec lit, pripadnr třeba ředit s vodou?

    KUATO
    KUATO --- ---
    FRENNET: rybiz je trochu vyjmecny, my ho bezne rozmnozovali tak, ze na jare jsme ustrihli par vetvicek k oznacovani radku treba s mrkvi nebo cibuli a bez jakekoliv udrzby vcetne jineho zavlazovani nez zalevani tech mrkvi a cibule, a ony se prakticky vsechny chytly, takze pak se jen presadily na vhodne misto.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    QUIP: STIMULÁTOR AS-1, práškový, 10 let prošlý.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    QUIP: no s tim tekutym Stimulaxem II je to takove rozporuplne. Neco pochcipalo (okrasne kere), ale rybíz se mi chytil. No ten rybíz je takovej nalezenec od potoka z drsneho studeneho prostredí prenesenej sem na jizni moravu. Chlap ho loni v lete v ramci zachvatu posekal na tri ocka, ale ted rasi. Tak skus, ale ja to jeste ze zacatku zalevala rootboosterem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    HOUBA: Jaky pouzivas stimulator? Ja loni zkousel Stimulax II tekuty a mam pocit, ze to tem rostlinam vic ublizilo, nez pomohlo. (za par dnu po pouziti zvadly).
    Ted tu mam 3 vetvicky rybizu, rad bych, aby pustily korinky, ale vaham, co s nima. Jestli je nechat ve vode, nebo zasadit do zeminy, nebo zkusit pouzit stimulax. Kdyz jsem to zkousel loni, tak ze 4 (zapichnutych v zemine) se nechytla ani jedna.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KOCOURR: V květináči, ale venku. Ve směsi perlitu s trochou země a použil jsem práškový stimulátor. Řízků bylo cca 20 z větví různého stáří. Ve výsledku byla úspěšnost u různě starých větviček zhruba stejná.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: boruvku jsem rizkoval a neco malo se mi chytlo, ale uspesnost miziva. Jinak jsem zkousel rozdelovat od korene(neco jako odkopek, ale mam je v kadich) ale teprve pred 2 rokama tak nemuzu rict jestli casem nebude nakej problem z toho. Ja vych proste na podzim udelal hromadu rizku a uvidel co vyrasi.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    a jak velký řízky jsi dělal? sázel jsi to rovnou na konečné stanoviště nebo předpěstoval doma v květináči?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KOCOURR: Bílou moruši jsem zkoušel řízkovat a chytla se zhruba třetina.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip jak spolehlivě a rychle rozmnožit kanadskou borůvku jinak než hřížením? Řízkování u borůvek bohužel nefunguje, potřeboval bych asi 20-30 sazenic, takže pokud by někdo věděl o levném zahradnictví, tak může taky poradit ;).

    Mimochodem zkoušel jste někdo množit moruši černou nebo bílou? Ty ceny v zahradnictvích jsou fakt crazy a jelikož jsem v cca 650 mnm kde jsou často jarní mrazíky, tak se mi nechce investovat do nejistého výsledku...
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s rychlým Berkeley kompostem (horkým)? Jestli to teplo opravdu likviduje semínka plevele? Nemám moc dusíkatýho materiálu, tak uvažuju tam dát i vyhrabanou suchou trávu, která ale určitě stihla vykvést a semínka mít v sobě bude...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam