• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: ještě jsem slyšel, že je listí z ořešáku pro ostatní kytky jedovatý, já ale viděl růst trávu docela v klidu. jiný plodiny jsem nezkoumal, nemáš nějakou zkušenost ? :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Co děláte s vyhrabanými mechy z trávníku (pořád nám roste)?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: jj, kazdy rok mam cca 6-8 dvoukolaku listi, znam :o). ostatni listi ani nehrabu a ono se to pres zimu nejak ztrati, ale oresak je na tohle svine.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: ono porazit ořech necheš a to listí pálit nebo odvážet je na budku :) plus tam máš slupky, nejen listí, je toho fakt hromada a vyplatí se to zpracovat. ale jsou různí zahradnící, někteří "vždycky" a jiní "nikdy :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: jj, vrstvim to podel stodoly, aby na to stekala ze strechy destova voda (a optimalne to tlelo) plus to chce nesetrit vapnem a po dvou letech uz pridavat na kompost.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: na pekany jsme koukali a ... nešly :(((
    Kaštanovník máme maličký záměrně, ale lze z toho vypěstovat pěkný strom, který v Polabí nebo na jižní Moravě jednou za 10 let plodí. Listí v pohodě. Plody kurevsky píchaj a ty píchavé obálky rostou každý rok, jen nemají pořádný kaštan uvnitř:)

    Rozumné řešení koupit velký pozemek se staletými pekany někde v Louisianě mi neprošlo.

    KUATO
    KUATO --- ---
    OMNIHASH: hele, chapu, ja klepu na drevo, protoze mi se to dari jakztakz drzet se svoji cca 30ti clenou skupinou stromu zahrnujici vse od merunek, broskvi, morusi, svestek, jablek, hrusek az po stolety oresak, se kterym je teda nejvic srani, jak se sberem orechu, tak hrabanim listi.. jo, leda tak tresne, kterych na dvou stromech uroste vzdycky tolik, ze 99proc shnije kazdy rok.. postupne to proste obmenuju tak, aby se to doplnovalo tak, aby nam to vyhovovalo. ne vzdycky se to tak samozrejme deje.. ovoce jako merunky se treba dobre prodavaji, chce to poladit no.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jinak o tom ořechu je to věčná otázka, někdo to v klidu kompustuje, jen to trvá dýl
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: tak nejenom vlašák je ořech, lístky, kaštany, možná i pekany by šly.


    KUATO: na jednu stranu máš pravdu, na druhou (kor když neudláš pořádný prostřihy), tak stromy ploděj 100x víc než spotřebuješ, ale postarat se o to musíš tak jako tak, nebo ti v sadu hnije tuna ovoce a nevidíš na stromy přes hejno vos. A co chceš dělat s metrákem ovoce - něco sníš, něco zavaříš, podaruješ všechny známý a furt ti 95% zbejvá, my to všechno pálíme a na zahradě máme tak deset 50l barelů plus nespočítatelný množství demižonů, kde to všechno kvasí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KASTA: ono to je celý o dost složitější, proto jsem se mar_tiny ptal, v čem to spatřuje. neumí odpovědět, to mi ale nevadí.
    naštěstí jsem již připravenej a cejej rozdíl je, že jsou obecně lesní půdy obecně kyselejší, mají o něco menší bonitu než některé zemědělské půdy, humusový horizont je výrazně lehčí než u zemědělské půdy a tvoří ho organickej detrit. ovšem zatím jsem nikde nenašel, za jak dlouho ta změna nastane. tzn jestli ze zemědělské půdy přejdou vlastnosti půd k lesním během jediné lidské generace. podle mě ten proces potrvá mnohem dýl a IMHO to co pozoruješ jen je akumulace hrabanky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OMNIHASH: inu, proto se sazi sirsi spektrum stromku, ktere dozravaji idealne v ruznou dobu, akorat jablek vic, kterezto se daji skladovat az do jara.. v kazdem pripade mnozstvi prace vynalozene na spravu co ja vim deseti stromku s vynosem jednotek metraku ovoce a mnozstvi prace na ziskani stejneho mnozstvi zeleniny je nesoumerne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: ořech není špatný nápad, jen se blbě likviduje listí v místech, kde se nesmí pálit.
    Máme malý sad a zeleninovou a okrasnou zahradu a nejméně jsme v sadu. Pak brambory, pak zelenina a vítězem v pracnosti je skalka :)

    Skoro bezúdržbová a půdě prospěšná je vojtěška nebo jetel, vyseješ, počkáš, posekáš, usušíš a někomu dáš. Otázka je, kde je zahrada, jestli u domu nebo za vsí. Jestli se majitel chce koukat na pole s vojtěškou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: to nepopírám, jenom mi přijde, že u sadu je ten podíl práce extrémní a vysledky tomu úplně neodpovídají. Pokud nepálíš, tak ti stačí dva tři ovocný stromky zastřihovaný na rozumnou velikost, pokud bych už chtěl sázet plodící stromy, tak nějaký ořechy, co aspoň vydržej poživatelný dýl, než tejden.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: zrovna nad timhle jsem nedavno premyslel. meli jsme tu na zahrade nekolik cca 50i letych smrku (v r 2018 vsechny uschly). zkoumam pudu pod nima a je to takova ta klasicka lesni - jehlici, hrabanka a pod tim takova ta popelave seda, prachova. Pritom tu driv byl sad s travou na jilovym podlozi, jako je to vsude kolem. ja si vzdycky myslel, ze to funguje jen opacne - puda v lese je vychozi stav a obdelavanim se z ni ziska ta polni/zahradni. ted vidim ze zpatky se to vraci taky celkem rychle
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: a jak ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: změní se chemismus a složení mikrobioty
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: a jak to prosímtě změní půdu ?
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: nebo merunky, ty kazdej rok zmrznou a nic na nich neni :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: podívej, máš-li velký pozemek typu zahrada a nechceš-li tam pracovat, buď ho můžeš nechat zcela ladem nebo pronajmout / prodat. Všechny další možnosti nesou nějaký podíl práce. Předpokládám, že příjemce odpovědí na otázku "Co snadného s tím mohu podniknout?" si jednu podruhé rozmyslí, dál se poptá a něco si vybere.

    Ale good point v tom, že měřítko málo / moc práce mají lidi velmi rozdílné.

    Já osobně nikdy neradím z velké části zalesnit, byť listnáčema, protože to změní půdu tak moc, že návrat k zahradě bude obtížný.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: díky podobně dobrácký radě máme sad a babička operaci zad... navíc to překvapivě nikdo jíst nechce, páč po prvním kýblu třešní/jablek/whatever máš do konce sezóny dost, ale furt jich tam dalších 499 zbejvá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam