• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JIRZIN9
    JIRZIN9 --- ---
    ARFEA: kiwi/aktinidie ???
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    ARFEA: A musí to být vytrvalé nebo stačí jednoleté (hrášek, okurky, fazole,....)?
    ARFEA
    ARFEA --- ---
    Ahoj, chci něčím nechat obrůst schodiště na zahradu, čili to musí být popínavé, musí to vydržet prakticky celodenní slunce - je to na jih (v Praze), a zároveň chci, aby to plodilo něco jedlého.
    Zatím mě napadla jen vinná réva. Napadá vás něco dalšího, co by vyhovovalo těmto podmínkám?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KASTA: to bude mor, pokud to chápu správně, tomu se tak říká, bývá dobře oddělenej od podložního substrátu a vzniká právě v tomhle jehličí. jak říkám, o bonitě, nebo sorpčním komplexu nebo nasycením dusíku a pH to zas tak moc neříká
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tady by se to mohlo hodit

    on-line e- kniha o zpracování kopřiv na látky

    https://www.muzeumnj.cz/files/files/PDF/Kopriva_-Plevel%2C-ktery-satil_-web.pdf
    KASTA
    KASTA --- ---
    PALEONTOLOG:
    EXCITE: takova ta popelava hlina jaka je v kazdym jehlicnatym lese, kdyz hrabnete pod hrabanku, to jsem tim myslel. Jen me prekvapilo, jak rychle k ty zmene doslo. Smrky uschly protoze v lete 2018 proste neprselo. nebyly jediny...
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    na jižní Moravě se sadily ořechy tradičně do vinohradu. Révě to asi nijak zvlášť nepřekáží a i kdyby měla maličko nižší výnosy, tak ten benefit toho, že máš ořechy a nemusíš řešit ořešák na zahradě je asi k nezaplacení
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    QUIP: díky za obsáhlý pojednání :)
    EXCITE: možnejch scénářů je hodně, nejsem si jistej, jestli se z rozpadlé hlíny dozvíme něco o zásadních ukazatelích pro hodnocení půdy, taky proto bych nerad zabředával do spekulací, co se tam děje, protože úrodnost se hodnotí docla jinak. já dám odkazem dokument MŽP, kterej tohle téma docela dobře rozpitval ( https://www.mzp.cz/web/edice.nsf/CEFFC9BDDD360E2EC1256FAF0040EEF6/$file/indikatory_el.pdf ). zajímavý je, jak pribývají zkušenosti, že bych jim tam pár věcí rád vytknul, nebo nedokážu docenit jejich význam (například hodnocení konzistence půdy penetrometrem do odporu až 8MPa), ale to není důležitý.
    základní otázka zní, jakej je teda rozdíl mezi lesní a zemědělskou půdou? a to se tam lze dozvědět. těch atributů je docela hodně, půda je složitej systém a udělat si v tom pořádek dá zabrat.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PALEONTOLOG: Loni jsem na tohle tema nasel nekde dobry clanek, ale uz si nevzpomenu kde / nemuzu ho najit. Popisovali tam, co presne v tom oresaku je a ze je to tam prave proto, aby mel "konkurencni vyhodu". Podobne se brani i spousta jinych rostlin, ale u malych rostlin to holt neni tak znatelny (brani si svych 10cm ctverecnich) jako u oresaku, ktery s tim brani desitky metru plochy. Nekterym rostlinam to vadi tak, ze se pod oresakem a v jeho tesne blizkosti vubec neujmou, nektere tam rostou slabeji a nekterym je to uplne fuk a i pod orechem vesele rostou.
    Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze pod oresakem roste (sam od sebe) tulipan, jablone, maliny, rybiz. Trava je tam slabsi. A to mluvim o miste, kde se o to vic jak deset let nikdo nestaral, takze tam listi zustavalo lezet neshrabane. Naopak to mozna nekterym rostlinam prospivalo tim, ze tam byl polostin, takze to i bez zalevani prezilo letni sucha.
    A jeste k tomu clanku o vlivu oresaku na okolni rostliny - psalo se tam, ze se nijak nevylucuje, aby se to listi davalo na kompost, jen ho nesmi byt prilis velke mnozstvi, protoze se rozklada dlouho. Z takoveho statneho orechu asi napada vic listi, nez je kompost z male zahradky schopny pobrat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Nasi maju na juznom Slovensku na 50 arovom pozemku 20 arovu vinicu, 8 jabloni (1 letnu, 3 podzimne a 4 zimne), 4 slivone, 2 hrusne na jedenie, jednu velku planu hrusen na palenku, 1 tresen, 1 visen, 3 oresaky atd. je toho kopa. K tomu je v tom par metrov duboveho lesa. Mne pride, ze ta skalka, co so mama posadia okolo chaty vyjde na podobne prace ako tie stromy dokopy. Tata tiez pali niekolkokrat rocne (jablka, hrusky, mirabelky), stihaju to obrabat sami dvaja dochodci, travia tam kazdu sobotu, pokial nie su odcestovani, ale zas taky zahul to nie je. Palenka sa vypije a rozda. Mame stovky litrov vina rocne. Oresakove listy hadzeme na velky kompost pod dubom, nikto to neriesi, rozlozia sa s dubovymi a travou. Akurat orechy nam zeru veverky, takze z nich nic moc nie je.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PALEONTOLOG: My mám podobnou situaci v jednom svahu na zahradě, za kterým je u silnice, která je výše posazená než ta zahrada (rozdíl asi 3m) . mezi plotem a silnicí jsou staré akáty. v tom svahu rostou jen bezinky a vlaštovičník s kopřivama. Je úplně na troud.
    U něj by tomu ještě napovídalo to,že ty smrky uschly. v porchové vrstvě už zřejmě nejsou žádné živiny a voda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    EXCITE: popelavě šedá by mohla být chemická zelená, aneb redukovaný železo nedostatkem kyslíku, ale netroufám si hádat.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KASTA: ta popelavě šedá ůda je imho vyžraná a vysušená od povrchově kořenících smrků
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: nedelal jsem nikdy pokus, ze bych mel kompost s oresakovym listim a druhy bez a porovnaval nejak vysledky. prijde mi, ze kdyz se mu da dost casu, vapna (kvuli pH) a namicha se to s dalsima vecma, tak je to zpracovatelne a nevsiml jsem si, ze by to nejak stradalo. delam to tak ale hlavne proto, ze jsem liny to resit jakkoliv jinak :o)).

    MAR_TINA: pravidelne vapneni proti nemu nepomaha? nikdy jsem nevyhrabaval, ale asi bych to taky hodil na kompost a extra povapnil..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: ještě jsem slyšel, že je listí z ořešáku pro ostatní kytky jedovatý, já ale viděl růst trávu docela v klidu. jiný plodiny jsem nezkoumal, nemáš nějakou zkušenost ? :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Co děláte s vyhrabanými mechy z trávníku (pořád nám roste)?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: jj, kazdy rok mam cca 6-8 dvoukolaku listi, znam :o). ostatni listi ani nehrabu a ono se to pres zimu nejak ztrati, ale oresak je na tohle svine.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: ono porazit ořech necheš a to listí pálit nebo odvážet je na budku :) plus tam máš slupky, nejen listí, je toho fakt hromada a vyplatí se to zpracovat. ale jsou různí zahradnící, někteří "vždycky" a jiní "nikdy :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: jj, vrstvim to podel stodoly, aby na to stekala ze strechy destova voda (a optimalne to tlelo) plus to chce nesetrit vapnem a po dvou letech uz pridavat na kompost.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: na pekany jsme koukali a ... nešly :(((
    Kaštanovník máme maličký záměrně, ale lze z toho vypěstovat pěkný strom, který v Polabí nebo na jižní Moravě jednou za 10 let plodí. Listí v pohodě. Plody kurevsky píchaj a ty píchavé obálky rostou každý rok, jen nemají pořádný kaštan uvnitř:)

    Rozumné řešení koupit velký pozemek se staletými pekany někde v Louisianě mi neprošlo.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam