• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: na kance triky neznám, překvapivě tyhle nejnovější jsou zatím ušetřené i záplavě slimáků, kteří mi decimují některé ostatni zahony.
    FAKEQUAKE: a je to porek
    LINKOS: nebál bych se, že z téhle knihy pouzijes jen par vět, ostatně ne nadarmo obdržela za rok 2017 knižního Oskara.
    Případně Dowding má pěkný YouTube kanál, kde vše popisuje. V knize je to prehledny a ucelený. Já bych ji teda doporučil.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: aniž bych si musel kupovat další knížku z které použiju pár vět, můžeš nám rozebrat jak se postupuje? Navrsovani kompostu v kterém to pak všechno roste?
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    BASTOCH: to vprostřed je tráva nebo cibule??
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: dobre to vypada! taky uz se tesim na bezorebny zahonky, snad pristi rok vymyslim jak je zabezpecit proti prasatum...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Já mám teda okurky zatím v květu,
    tak taky bych si nasdilel jednu promo fotku z letošního bezorebneho záhonku dle Dowdinga.)

    KASTA
    KASTA --- ---
    a jeste par fotek z letni zahrady, kdyz uz je tady ta okurkova sezona :)
    Kasta's Photo Blog: Summer 2020
    https://kastaphoto.blogspot.com/2020/06/summer-2020.html
    KASTA
    KASTA --- ---
    LEJIMADA: jo, u nas nejak podobne :) maceruju ho ve studeny vode pres noc (zkousel jsem ho i zalit horkou, ale bylo to moc "koprivovy")
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KASTA: tvle a já nevěděla co se vším tím brutnákem dělat... díky moc :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    u nas se hitem letosniho leta stava brutnakova limonada s platkem kdoulovce. premyslim pristi rok o stanku na naplavce :)
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KAREN: mela jsem od nich Bonela,tak 8 z 10, Black turtle-zhruba stejná úspěšnost a Blauhilde-ze tři hnízd po třech dvě vylezly všechny (skoro) a to jedno něco možná zdecimovalo (tipuju slimáci, plevel nebo táta), pak nějaký barevný od Sema taky vylezly bez velkých caviků, takže fazole za mě dobrý
    KASTA
    KASTA --- ---
    WASPER: to tady nejde :) a ani bych to nechtel, chudaci srnky, nas tu bavi, ze tu chodi... mozna cast zahrady, kde jsou zahony, kdyby fakt nic jinyho nepomohlo....
    WASPER
    WASPER --- ---
    KASTA: Nemyslel jsem elektrický ohradník kolem záhonu, ale kolem pozemku. Jako je pro krávy nebo koně... instalace je hodně rychlá a efekt to imho přinese rychle...
    KASTA
    KASTA --- ---
    NYA: ta odruda British Summertime je taky dost zivotaschopna. je to sice hybrid, seminka snad vubec nedela, ale koncem kvetna uz mela rostlina pres dva metry v prumeru a bourala pareniste, takze jedna vlastne staci + jeste jsem dokoupil nejakou sazenicku na trhu. fazolky pestujeme jen kerickovy, na lusky, ale semenareni se nam moc nedari, protoze zadny lusky nikdy nezbydou :)
    NYA
    NYA --- ---
    KASTA: mně fazole a cukety letos vyklíčily krásně.
    Cukety jakási odrůda od Carol Deppe, asi permasemínka, poslední generace od kámošky z Valče. Přijde mi fakt hodně životaschopná silná rostlina.

    Fazole původně od jakési babičky z rumunských hor, pnoucí (viděla jsem rostliny vysoké až 3 metry). 2-3 týdny v zemi, myslela jsem, že už nevylezou. A pak dva dny svítilo sluníčko, a lup a byly tam. Ještě jich mám na sadbu dost, kdybyste ještě někdo chtěli.

    Co mi fakt nezvládlo slimáčí nájezd, byl koriandr.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KAREN: elektra od nich mi vyšla hezky. ale mangold jsem sela už potřetí... vyjede a pojde, něco ho žere...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KAREN: Mám bonelu a vyšla mi len polovica. Hrášok od nich vyšiel skoro všetok. Divné.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: namorenou, hehe.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: hmm kdo vi. jako nektery mi ozrala "havet", ale aspon stonky vidi., ze vylezly... ja prisypala v krizi loni proslou promorenou klasiku Semo a predpokladam, ze to vyleze.
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: nechci se jich zastavat, ale letos teda fazolky,cukety,melouny apod nejak vseobecne moc nelezly. Nevim jestli je to kombinace chladnyho kvetna, mysi, ap ale treba cuketa British Summertime (nase nej) vylezla jedna ze sedmi seminek v pytliku, vloni byly 4. Meloun mi taky vykoukl jeden, vloni vyklicila cela rada, snad vsechny vysety seminka. A fazolky taky nelezou podle predstav, shanim jeste aspon jeden pytlik....
    KASTA
    KASTA --- ---
    WASPER: budu o tom uvazovat, ale spis mam ted predstavu novyho vyvysenyho zahonu obehnanyho v sezone kralicim pletivem, v zime se do toho pustim.
    KAREN
    KAREN --- ---
    Mel jste nekdo letos z Permaseminek koupeny kerickovy fazole Elektra a Urania? Sela jsem klasicky po 3 4 do hnizd a vylezlo tak asi 8 kousku z 60? Celkem zklamani... ;(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam