• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: vyhnat v tuhle chvili asi nijak, pokud uz tam maji hnizdo, kde jsou larvicky.. muzes je znicit nebo pockat az do podzimu, kdy delnice uhynou a kralovny nekam zalezou na zimu a usnou (u srsnu stejne jako u cmelaku a vos zimujou jenom kralovny)
    XL1
    XL1 --- ---
    někdo radu jak vypudit sršně co se mi uhnízdili pod střechou????
    KASTA
    KASTA --- ---
    vim ze se opakuju, ale mne prijde, ze obycejny nuzky na travu jsou uplne nejvic podcenovanej nastroj. misto kupovani nejakejch drahejch aku nastroju, mam naradi za 260,- kc, dostanu se s nim vsude, nemusim nabijet, nepotrebuju proud a na vysekani cesticek, terasek ap proste genialni (nemluvim samozrejme o velkych souvislych plochach, tam mam kosu). Asi to trva trva trochu dyl, ale kdyz clovek nespecha, je to poklidna prace, muzu si rozmyslet kazdou kyticku a zabky a slepysi v pohode utecou. lepsi hodinu v klidu strihat, nez pulhodiny vrcet nejakou krabici. musim ale sebekriticky priznat, ze dneska mi to trva o dost dyl - kazdou chvili musim prestat sekat a vyjist ty ohromny lesni jahody, ktery mi tu vsude dozravaji, protoze jsem to pri prvnim jarnim sekani nedrhnul az na hlinu, jako vsichni kolem :)

    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Probíhám ráno a mám snídani :-)
    Hrášek je v mražáku, půl tuny jahod také. Třetí výsev hrášku kvete. Okurky jsou jedlé, rajčata začínají mít barvu.
    ALE něco se mi stalo s aronií - mám tři keře a jeden nemá plody, zabarvil lístky až do červena a opadává.... dva vedlejší jsou v pořádku. Tak nevím - zalévat nebo vyklučit?
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak uz nastala ta doba, kdy se vecer probehnu po zahrade a je vyresena vecere. dnes jsem mel lesni jahody, tresne, muchovnik, cerny rybiz a hrasek. tohle dokazat celorocne, tak uz me v pracovnim procesu nikdo neuvidi :)
    ARZA
    ARZA --- ---
    Děkuji!
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Ale spíš na okrasné. Na ovocné ještě Černošice, nebo překvapivě i Chládek (ale samozřejmě drahej..)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Na stromy nejlepší Radotín :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA:
    VEVER: krulichovi moc nemaji stromky, jsou spis na trvalky. maji ale fikovniky, muchovniky i rybizy, vetsinou mensi teda (u fikovniku je to jedno, ale treba muchovnik olsolisty roste dost pomalu). U tech keru je tam potreba zajet, na webu moc nepoznas, co prave maji :)

    Pak jeste jezdim do Branika (zahradnictvi rypacek), tam toho drobnyho ovoce ap maji vetsi vyber, ale ceny trochu vyssi. nekdy se to ale vyplati, kdyz je to hezka rostlina. Z webu tam taky moc nezjistis, coz me nevadi, chodim do zahradnictvi rad a hlavne jsou obe na MHD :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    ARZA: Já mám ráda zahradnictví Krulichovi, ale jakou přesně mají nabídku nevím. A v Hostivaři je zahradnictví Zavadil, ti teď nedávno vyhořeli, takže nákup u nich je i charita, v zásadě.
    ARZA
    ARZA --- ---
    Skvele, dekuji vsem za rady!
    (ehm, nemate jeste naaahodou tip kam v praze nebo okoli pro tyhle stromky a rostliny zajet?)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ETERNITE: Jestli v cr, tak broskev/merunka ma mizivou sanci, ze nezmrzne v kvetu. I pro jablone je to dost vysoko a velkou kvalitu plodu bych necekal
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    ARZA: to je nádherný prostor!!
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA: Hezka terasa, ted uz tu situaci chapu lip. Kdybych takovou mel, tak bych hlavne zkusil sehnat stihlejsi, ale vyssi kvetinace vzhledem k tomu prostoru. Zkusil bych nejaky sloupovity ovocny stromky (jablone, broskve), klidne i ty kere: muchovnik, nebo rybiz. Urcite tu ozdobnici tam kde to chci zakryt (ma na vysku pres dva metry a ty suchy stebla tam muzes nechat celou zimu), pak treba habr, bezudrzbovej a da se jakkoliv tvarovat. A urcite bych tam mel fikovnik(y) a dal by se videlo :)
    ARZA
    ARZA --- ---
    Bobkovisen to zrovna jako jedina nedava:( Ale to taky muze byt tim, ze uz roky bojuju se zaplavou nosatcu, ktery mi ty některy rostliny decimujou a myslim, ze prave na ty bobkovisni jsem si je prinesla. (Hlistice jsem zkousela, opakovane a nepomohlo).
    Jen dodavam, ze ta terasa neni zeshora kryta, takze slunce a svetla je vic nez dost. Díky moc za tipy!!
    I na to vědro:)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ETERNITE: Ja 500, ale severný svah. Vlašák drží, hoci som dosť plašila, omrzli mu akurát špičky vetvičiek, ale ešte neplodil. Broskvoň ani meruňku som nesadila, pochybujem, že by boli chutné. Susedia majú väčšinou jablone a slivone a môžem potvrdiť - darí sa im.
    Čo sa týka zeleniny, tak jarná je v pohode - mrkva, hrášok, redkvičky, špenát, cibuľa, cesnak. Fazule, okurky a dyne boli veľký fail. Rajčata len v sklenníku a kúpiť poriadne sadenice. Ale zas maliny, ostružiny, jahody, angrešt atd., tým sa tam celkom darí, akurát ich mám o 2 tyždne neskôr, ako je sezóna.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA: vychod a sever, takze jen ranni slunce.... to je tezky, to bych uplne nevedel, zvlast ne ty stalezeny, to je pro ne skoro ten nejhorsi smer. bobkovisen by to asi dala (osobne ji nemam rad), brslen nebo buxus asi taky, nebo ty tuje/cyprisky, to vsechno se v kontejnerech pestuje. Moc vic neporadim, ale urcite spis vetsi ker, nez strom.

    Osobne bych asi hledal nejaky ty popinavky na konstrukci, anebo treba travy, zrovna jsem tu chtel vychvalit ozdobnici obrovskou, odolna, hezka a ty jeji stonky maji i v permazahrade vsestrany pouziti, vyvazuju k nim rajcata, mucenky.... je skoro jako bambus, ale zdaleka ne tak narocna :)

    Ja mam rad teplomilny, stredomorsky a subtropicky rostliny, takze za me treba rozmaryna anebo planika (arbutus unedo), ty v nadobach prosperujou, ale chteji asi vic slunce
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    SHILENEC: píše o BD se "zajímavými nápady" :-(, takže 110 litrů je na různé přesuny asi dost těžké.......
    NYA
    NYA --- ---
    ARZA: Stromy do nádob nejsou vhodný, nevyhnutelně se stane, že začnou obtáčet kořeny kolem dna, a jak budou sílit, začne se strom dusit.

    Myslím si ale, že přesto můžeš najít řešení, které splní tvoje představy, a nebudou to zrovna stromy.
    Můžeš vsadit raději na keře - muchovník, co doporučuje MAR_TINA vypadá hezky a má neuvěřitelně dobrý ovoce (něco jako borůvka s meruňkou dohromady)
    Z těch stálezelenách třeba bobkovišeň nebo buxus (jiné nevím, co se nedá jíst, moc neznám:)
    Jenom na sezónu, ale zato krásně, by tě mohly schovat pnoucí fazole - některý odrůdy rostou klidně přes tři mětry (mám, mohu dodat osivo).
    Pokud se tam chceš trochu schovat, tak by za úvahu stálo i postavit pergolu a nechat ji porůst popínavými květinami, to je moc krásný.
    A v truhlíku ti taky dobře může růst kanadská borůvka nebo maliny.
    Hm, a nějaká škumpa by to asi dala (ze stromů).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARZA: muchovník, ten snese všechno :)
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    ARZA: at uz budes sazet cokoliv, sezen si nadoby na stromy s uchama, to ti aspon neco vydrzi, vedra na maltu jsou fakt prilis plytka.. delaji se i 110l velke: https://www.baumax.cz/vrobek/kontejner-na-stromy-otvory-110-l-65-x-50-cm,42299.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam