• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    VEVER: Tak jsi to delala spatne nebo kdoule nebyly zrale, oskrabes/rozkraiis/ vykrajis jadrince. Das do hrnce varit s trochou vody, kdyz zmeknou, prepasirujes, das znova varit s cukrem a citronovou stavou, plnis do sklenicek.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KASTA: kdoule sice možná jedla je, ale je to odporně tvrdé okolo jadrince a kolikrát i jinde...zkoušela jsem z toho dělat marmeládu jednou a je tam práce jak na kostele a výsledek je spíš hnusný.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IKA: Ano oplatí, je to super relax a pani je výborná.
    IKA
    IKA --- ---
    MART1NKA: ten záhradnícky krúžok sa oplatí? (Nemyslím finančne, skôr či by si ho odporučila.:)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    IKA: Z palmovky kolem divadla a pak cca v miste, kde se tram koleje odklanej mirne vpravo jdes parkem nahoru do kopce smer park na korabe.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IKA: Ja tam chodim na zahradnicky kruzok, bezne predavaju vypestky za symbolicku cenu. V stredu predavali jablka. Pani sa akurat stazovala, ze jej tento rok nejak plesniveju.
    IKA
    IKA --- ---
    MART1NKA: Tam hore vzadu, kde majú záhony s bylinkami, vedľa moruše? Otázka je, či sa tam smú oberať plody (minule som si tajne odtrhla jednu figu.:)

    DEIKSAC: Tam to nepoznám, kde presnejšie, prosím?
    KUATO
    KUATO --- ---
    Kdyby někdo z Opavska měl zájem, tak mu tašku kdoulí můžu za flašku vína vyměnit, máme jich víc než můžeme spotřebovat :o)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    V stanici prírodovedcov majú, v stredu vyfotím
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    IKA: V Praze jich moc neni, jestli se nepletu, tak jsem nejake kdoulone videl po ceste z Palmovky nahoru na Kosinku
    IKA
    IKA --- ---
    Hľadám počas prechádzok v Prahe pravé dule (podľa aplikácie Na Ovoce), ale obvykle je to dulovec, alebo tam ten strom vôbec nie je..
    IKA
    IKA --- ---
    KASTA: hmm, zaujímavé..
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZUZKAOU: Most z kdouli ma pH kolem 3.5-4, kdoulovec mi vysel 2.8, obsah kyselin jsem netitroval
    Jinac kdoule obsahujou hafo pectinu a jejich portugalske jmeno je marmelo a marmelada z kdouli se tak zcela logicky jmenuje marmelata
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: koupil jsem ji v ekozahradnictvi, ale da se obcas sehnat ruzne na netu. je to takova docela exotika, tak jsem neodolal. zatim ji mam necely dva roky a ma neco pres metr...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KASTA: ale to je moc hezký, kdepak jsi pořídil?
    KASTA
    KASTA --- ---
    IKA: Super, to jsem chtel vedet. Taky mam v zahrade jen kdoulovce, ale poridil jsem jeste tohle, ani kdoule, ani kdoulovec, ale taky pribuzny s obema, tak jsem zvedavy, cemu se to bude podobat, az se dockam plodu :)
    General view of Pseudocydonia sinensis Schneid. Рис. 1. Общий вид... | Download Scientific Diagram
    https://www.researchgate.net/figure/General-view-of-Pseudocydonia-sinensis-Schneid-Ris-1-Obsij-vid-Pseudocydonia-sinensis_fig1_332120724
    IKA
    IKA --- ---
    KASTA: Mne pripomína dula hrušku, ale voňavejšiu, normálne sa dá zjesť (pečená, varená, atď.)
    Dulovec je aj po upečení kyslý. Ale je z neho dobrý džem, "citrónová" šťava, a tak.
    (Bohužiaľ, mám zdroj len toho druhého.:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja kdoulovec taky normalne jim, jen je proste hodne kyselej. takze to chapu, ze kdoule, kdyz se uvari, da se normalne jist (neni tak kysela) ok?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: kdoulovec je normálně jedlý, jen je kyselejší a svíravější než kdoule. Dá se s ním vařit - přidat třeba pod kuře, nebo udělat marmeláda, popříapdě to smíchat s medem a pak z toho dělat čaj. Velmi pěkně taky kvasí.

    tadyta blogerka ho dost miluje a dělá s ním ledacost.

    Kdoulovec: český citrón plný vitamínu C
    https://www.divozenkavkuchyni.cz/post/kdoulovec-cesky-citron
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: jedno je jedlé - kdoule takové tvrdé voňavé jablko a druhé je velmi tvrdé nejedle voňavé.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: a jejich plody se nejak vyrazne lisi (v chuti nebo pouziti)? ja kdouli nikdy v ruce nemel, proto jsem se ptal...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam