• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    REDSNAKE: Mám ji za oknem v květináči. Koupila jsem si ji v zahradnictví. Je to celkem samorost. Chce to myslet jí sem tam zalýt. A asi bych ji měla teď na podzim ostříhat… mam teď trochu jiné starosti…
    Co by jsi o ní chtěl/a vědět??
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Objednával si tu niekto odniekadiaľ kompost? Objasníte mi prosím ako na to? Dá sa prísť do kompostárny a nejaký si kúpiť? Díky.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj, nezkoušel jste někdo pěstovat Aloisii trojlistou - Citronovou verbenu?
    IKA
    IKA --- ---
    KASTA: ďakujem, náhodou som objavila jednu aj na druhom konci tej aleje. (Ale teda moc sa mi nechcelo sa tam zdržovať, bol pod ňou dosť bordel.:(
    KASTA
    KASTA --- ---
    KASTA:
    IKA: dnes jsem sel nahodou pres Letnou a koukal jsem, ze kdoule tam ma jeste plody. je zatim mala, takze tak 10-15 plodu, ale hezkych (jako jablka)

    je to tady: https://www.google.com/maps/place/50.096895,+14.430698/@50.0969063,14.430637,20z
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IKA: Tie dule v stanici su hore pri branke. Staci tam prist v otvaracie hodiny, zaklopat na sklennik a spytat sa, ci si mozes nejake natrhat. Idealne v stredu do 18:00.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BEZPRIZORNI: Tos mi pripomnel, ze jsem vlastne loni nejaky kdoule palil a ze bych mel udelat druhej vypal :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEIKSAC: každá kdoule je jiná. Stejně jako třeba hrušky. Naše jsou bohužel kamenné
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MAR_TINA: Na plnym hrnci marmosky je realne pulhodiny prace, kdyz budu delat hruskovy povidla, jsem na tom fost podobne
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    VEVER: Tak jsi to delala spatne nebo kdoule nebyly zrale, oskrabes/rozkraiis/ vykrajis jadrince. Das do hrnce varit s trochou vody, kdyz zmeknou, prepasirujes, das znova varit s cukrem a citronovou stavou, plnis do sklenicek.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Super, tak vim, ze kdouli nechci :)

    IKA: Jeste vim o jedne kdouli na Letne, kdyz jdes od Strossmayeraku hned na zacatku parku je maly stromek v travniku. Ale myslim, ze ho tam nekdo sklizi
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Na Balkáně se z kdoulí dělá pálenka, je výborná a nádherně voní
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MART1NKA: myslela jsem, že mluvíme o zpracování ne o tom, co snídámvečeřím cestou zahradou tam a zase zpátky :-)))))))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Pekné video (mám tú ženskú rada)

    He Turned His Parent's 6-ACRE BACKYARD Into a PERMACULTURE Paradise — Ep. 050
    https://youtu.be/LWXDEO0bXDo
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNONKA: Tak ovocie vyšľachtené na priamu konzumáciu zas taký omrd nie je.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Ono záleží na tom, PROČ člověk to či ono dělá nebo nedělá..........
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    A co není? :-)))))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: takže prostě to je strašlivej vomrd :)))))
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MAR_TINA: no vždyť jsi rovnou odpověděla :-)))))))))))))))))) Taky se to dá sjet na robotu na struhadle na jablka (hrubé) loupání nahradit setřením chloupků třeba houbičkou na nádobí pod tekoucí vodou :-) a pasírovat se ani nemusí, stačí prokapat plátýnkem
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: a jak děláš rosol?
    Já venku (lítalo to ne všechno strany) jakžtakž pokrájela obřím nožem kdoule na kusy, jsou děsně tvrdé. Loupání bez šance. Pak jsem je vařila do měkka, jemně podlité, nízká teplota. Asi dva dny. Přepasírovala a pak už šel rosol krásně :)))

    Z hlohu s jablečným moštem je zajímavá pasta, možná k masu. Ale máme ho na 10 let pasty každý rok. Překvapilo mě, že zbytek nechtěli ptáci. Ale máme zatím málo kosů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam