• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    QUIP
    QUIP --- ---
    LUSINDA: To vypada jako neco, co rozhodne (ne)chces pestovat :)

    Ale zase jsem videl prodavat prasek ze slupek z cerneho orechu, asi 100 gramu za 180,- :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    XL1: s tím bych se teda crcat nechtěla :) 2,5 týdne příprav https://www.youtube.com/watch?v=6t1EoTlvd7g
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    XL1: na základě v dílnách jsem z toho vyrobila víceméně elegantní přívěsek...ale loupat bych to nechtěla. Dej vědět jestli na to najdeš nějaký grif..
    XL1
    XL1 --- ---
    Je tu někdo kdo dokáže vylouskat černé ořechy /juglans nigra/ ??
    jako odměnu nabízím polovinu letošní úrody.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Z aronie je skvely liker (hint: nalozene bobule nevyhazovat, jsou tak akorat sladke a alkoholicke), velmi dobry ovocny sirup (nezeliruje), zajimava marmelada (se skorici) a vino s naprosto uchvatnou barvou.
    Navic je to superpotravina a tady v CR se zvlast hodi, ze pusobi preventivne proti rakovině strev. Dejte ji sanci :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    KUATO: ale zraly jeste nejsou. ted jsem omylem ulomil jednu z novyho stromku, chtel jsem ji ochutnat, ale byla jeste tvrda, tak jsem ji "prohnal mrazakem". zmekla, ale byla hodne kysela.... jeste aspon mesic chteji nechat na strome, to jen jak kolem chodim a uz se tesim, tak jsem je aspon cvaknul :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    Ok, díky :o)
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak uz se to (pomalu) blizi :)

    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    z aronie je vynikajicí likér
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Včera som piekla odvážne kynutý aróniový koláč a v práci sa zaprášilo. Trpké to nie je, je to výborné.
    Buď mám inú odrodu (z původní keře) alebo sme nejakí menej citliví všetci. Ľudia sa chodia pýtať, kto to piekol.
    Recept: http://www.pradobroty.cz/2016/05/kynuty-kolac-s-ovocem-drobenkou.html?m=1

    IKA
    IKA --- ---
    QUIP: Chystám sa skvasiť huby (podľa receptu z Nomy majú ísť najprv do mrazáku), ale zatiaľ teda čakajú v tom mrazáku, no..
    QUIP
    QUIP --- ---
    IKA: Ze zmrazeneho ovoce / zeleniny jsem nikdy nic nekvasil. Urcite to bude kvasit a bude to kvasit asi rychleji, protoze je to rozrusene krystalizaci ledu. Otazka je, jestli z toho pak nebude jen takova kase. Ale na druhou stranu, i kase by mohla byt dobra, treba do pomazanek :)
    IKA
    IKA --- ---
    MART1NKA: Wow, toľko by som sa jej tam neodvážila nasypať.:)
    Možno sme len precitlivelí. (Každý má proste iné chute.)
    Ale fancy omáčka k mäsu, hovoríš? Hm, to by mohlo fungovať.:)

    QUIP: Kompót robí sestrina svokra, a nikto v širokej rodine to nechce jesť, je to zároveň trpké a silne presladené, dokopy to vytvára dojem nejakej nechutnej medicíny. Ale oni to podávajú samotné, ako dezert, tak možno do jogurtu by to mohlo byť celkom dobré, keby sa tie intenzívne chute neriedili. (Len sa bojím vypýtať si malú vzorku na pokusy, najbližšie roky by ma čakali pravidelné štedré dodávky:))

    Myslím že som ju dávala skvasiť k niečomu bielemu (karfiol, biela kapusta, alebo biela reďkev, už neviem presne.) Nebolo to zlé, ale asi to už nemusím opakovať.

    Na samotných čerešniach v slanom náleve som si bohužiaľ overila, že kvasené ovocie nedávam, stále tam cítim takú alkoholovú pachuť, a to mi silne nevyhovuje. Proste to vnímam ako "skazené", aj keď ten proces bol zámerný a kontrolovaný.

    Ako tie drienkové "olivy" (ktoré som si práveže neuveriteľne obľúbila) by som to mohla skúsiť, myslíš, že nevadí zmrazenie?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUIP: Tiež som ju jedla ako veľmi fancy omáčku ku kachnej paštike macerovanú v rume s hřebíčkama. Lepšie ako brusinky, ktoré sú tiež surové hnusné.
    QUIP
    QUIP --- ---
    IKA: Aronii jsem mel jednou v zivote jako kompot a bylo to dobry treba do jogurtu, ale ja holt mam rad kysele / trpke veci. (treba i trnky)
    Co to zkusit zkvasit na slano, jako treba zeli? (pokud tim teda nemyslis to pridani k fermentovane zelenine). Delal jsem takhle visne a dřínky a oboje pak bylo super do salatu.
    No a nebo to upravit tak, jako se delaji olivy :) Ty jsou za cerstva nepozivatelne, jak se z toho cloveku zkrouti pusa. A vysledek je moc dobra oliva.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IKA: Neviem, čím to je :) koláč vyzeral takto, na ňom bola ešte drobenka. 1:1 s domácimi malinami. Trpkosť nikde.
    Recept: http://www.pradobroty.cz/2012/07/drobenkovy-tvarohovy-kolac-s-boruvkami.html?m=1

    IKA
    IKA --- ---
    MART1NKA: Arónie mám ešte asi dva litre v mrazáku z minulého roka, občas to dcéra vyťahuje a chrúme surové, ale musí to byť ešte zmrznuté, inak to nechce (predpokladám, že ten chlad znecitlivie chuťové bunky), a je jediná z rodiny, ktorá si aróniu dá aspoň občas dobrovoľne.

    Na koláč sa často snažím prepašovať aspoň pár bobuliek k inému ovociu, a áno, koláč sa vždy zje, ale že by pečením tá trpkosť zmizla, povedať nemôžem.:)

    (Skúšala som ju aj pridať k fermentovanej zelenine, ale tá trpkosť prežije aj to.)
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: s tím mám taky problém, pořád si říkám, až bude větší, tak vyjde na všechny, ale už začínám podezřívat taky toho květopasa, konkrétně lamarkovy muchovníky už mají ke třem metrům, na jaře jsou vždy obalené květy a pak najdu jen pár bobulek (a ty těm ptákům už nechám). Jenže nevím, co s tím, stříkat se mi to nechce...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ja som takto mala muchovník len prvý rok, ale tak čo, je to hezký krík :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: já mám pocit, že u mě zmizí ještě zelený, anebo je to květopasem, ale kromě toho prvního roku jsem tam nikdy neviděl ani bobulku, i když na jaře kvetly. ale oceňuju, že hlošinu nechtějí, ta je mnohem lepší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam