• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETD
    PETD --- ---
    ARMADA: Mám dobrou zkušenost se spojenýma květináčema, když to připojíš ještě na vodu samospádem, tak to fungovalo spolehlivě celé léto pro několik rostlinek chilli.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: tak ta se dá pěstovat taky, i když jiným způsobem,)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    JESTEDMAN: ok, asi se mi nějak zadařilo .. sazel jsem jeho hlivu na dva topolový špalíky vloni a letos už mi plodí podruhé (začátek léta, a teď asi dva týdny zpět)
    Jsou to zatím menší trsy, ale další roky věřím, až to proroste celý, tak budou klasické velke trsy.
    Jeden špalek mi úplně ozrali slimáci během dvou večeru.
    Stejně jsem to teda zkoušel i s topolovkou a ta se zatím vůbec nechytla.
    KASTA
    KASTA --- ---
    aktuálně na zahradě. něco mi sklidilo skoro všechny mišpule! (hlavní podezřelá je veverka), no ale je tam aspoň hezky :)

    KASTA
    KASTA --- ---
    JESTEDMAN: to určitě nebude, houby potřebujou specifický podmínky a stačí když něco málo je špatně. prostě se to musí vyzkoušet, ale dobrý vědět, že to nebylo tím, že podhoubí nebylo v pořádku. já už vysel pár podhoubí, co nakoupil kámoš v různých akcích a nikdy ani ťuk...

    BASTOCH: poslední houba v tom odkazu a mě se okamžitě vybavila stropharia cubensis :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: není to snadné. Letos třeba nenastala konstelace, aby dostatečně rostly běžné lesní podzimní houby. Houby si roky žijí v myceliu a za poměrně konkrétních podmínek se obtěžují vystrčit na pár dní do orka plodnice. Je to fascinující a krásné. Zkuste si venku vyhlédnout počínající plodnici, úplně malou a chodit ji pzorovat nejméně 2x denně, případně fotit.Rostou ohromnou rychlostí a pořád u toho mění tvar. Ideální je muchomůrka červená.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KASTA: to asi jo, jenže já to pečlivě opečovával, tak, jak on popisuje. Takže to nebude tak snadné, jak on tvrdí.
    KASTA
    KASTA --- ---
    JESTEDMAN: jestli ti vyrostla aspoň jedna plodnice, tak to znamená, že mycelium bylo v pořádku a dokonce se chytlo. Jestli potom dál nerostlo, to už není chyba u dodavatele, ale prostě u tebe nemělo správný podmínky.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    BASTOCH: od šavelky jsem zkusil dva špalky tím podsypáním (ne kolíčky) a vyrostla jedna plodnice, jinak vůbec nic... tak mě trochu zklamal
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: u byvaly pritelkyne se do lesiku u Sazavy ty babky a hrib smrkovy povedlo zavest, ale popravde nevim kolik let to trvalo a nevim ani jestli by tam stejne neprisly i samy od sebe :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    VEVER: pardon, já vidím houby a smrk bych jim hned nechal napospas ,)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    https://www.mycelinarium.eu/product-category/garden-mushrooms/ třeba tady jsou houby, které se dají vcelku rozumně nasadit do zahrady..
    Ale takové ty: sadba osmi lesních hub, jedna se vám chytne .. jsou pěkná hloupost. Stejně jako zanesení lišky, babek, či hřibu smrkového je spíš o náhodě a dobré souhře okolností.
    ZUZKAOU: ne výhradně.
    KASTA: na tohle jsou hobby markety nepoužitelné .. špatné skladování, vyschnutí mycelia atp. Doporučil bych na zrnitou ještě třeba agri Slatiňany, nebo toho šavelku.aa
    VEVER
    VEVER --- ---
    BASTOCH: Jo, to já bych radši něco mykorhytického spíš než parazitického. Úplně ten smrk nechci zabít, některým členům rodiny by chyběl :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: kotrč roste na borovicích.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: jen tu sadbu bych teda shanel z dobreho zdroje, nejlip primo od firmy, ktera ji pripravuje, umi zabalit na cestu. kupovat ji v ruznych hobby marketech je dost naprd
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Tak pod smrk bych když už tak zkusil kotrč, na něj se dá sehnat tekutá sadba a z té pak vyrobit zrnitou sadbu, tou následně infikovat kořeny. (Sehnat půjde nejspíš rovnou i zrnitá sadba)
    Jinak např vyplozene substráty hlívy rostou na zahradě běžně, to samé např šavelkova metoda do zahrady na špalky je supr účinná. Nebo Jidášova ucha natáhnout na bez.
    Já si takhle zanesl na zahradu penízovku sametonohou, čirůvky fialový a dvoubarevný a pod topinambury bych rád postupně dostal smrže, pokud se zadaři z tekuté sadby. Případně do kopřiv vatovce.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Ok, zkusím to teda partyzánsky :) děkuji.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    VEVER: tak 2-3 roky zpět jsme koupili pytel na žampiony a až to nějak doplodilo, tak se rozházený zbytky ještě uchytili jednorázově v zahradě pod stromy, ale to byl jen sprostý žampion
    KASTA
    KASTA --- ---
    p.s. podhoubi jsem parkrat koupil a nikdy z toho nic nebylo. pak jsem se docetl, ze je hodne choulostivy, takze kupovat nejaky ty "sadby" v supermarketech nebo odkudsi po internetu vubec nema smysl, protoze uz je vetsinou stejne mrtvy
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER: znam takovy ten postup, kdy tam vytrvale hazis stary plodnice, zbytky po cisteni hub ap az z tech vytrusu neco vyroste. trva to par let ale obcas se povede. u smrku bych zkusil hrib smrkovy anebo aspon babky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam