• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAJMONDEEFilosofování o nebyčejně obyčejných věcech
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    Jenže jak chcete dnes probudit uvědomění v mladých lidech? copak poslouchají, když divnej pohodovej typánek říká jak je vše krásné áno a říká jim, jak mohou být šťastní?
    myslím, že dost lidí to ignoruje a spíš bude poslouchat, co je IN.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    SANKAMAN: tak to funguje, aspon v to veřim, akorat je fakt Co je to lepší? a co je to to kriterium? Aby to pak nevypadalo, že si tu hrajeme na elitu uvědomělých.....
    BINABIK
    BINABIK --- ---
    SANKAMAN:
    nebojíme se nejvíc toho, že na něco nestačíme. Nejvíc se bojíme toho, že naše moc překročí míru. Je to světlo, ne temnota, čeho se bojíme nejvíc.Když budeme malí světu neposloužíme. Není nic osvíceného na tom krčit se, aby se lidé kolem nás necítili ohroženi. Všichni bychom měli zářit, jako tomu bývá u dětí. To se netýká jen některých z nás, týká se to všech. A když dovolíme vlastnímu světlu zářit, nevědomky tím svolujeme, aby ostatní dělali totéž. Jakmile se osvobodíme od vlastního strachu, naše přítomnost automaticky osvobodí ostatní.
    SANKAMAN
    SANKAMAN --- ---
    ROXXA: Jo, máš pravdu. Musíme mi sami a když někdo uvidí, že jsi se opravdu změnil nějak k "lepšímu" (co je lepší?), tak si třeba řekne: "JO, když to dokáže, tak to asi fakt jde...", a třeba na sobě začne taky pracovat. A ejhle, už jsme dva, atd...
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    SANKAMAN: Určitě se s tím dá něco dělat, například práce na sobe může vést k uvědomění a zbavení se sobeckosti, přílišnému lpění na já, někomu stačí zdravý rozum, někdo to má daný, ale celá společnost se nikdy neobrátí,nebudou tu jen uvědomělý lidi plný euforie, to ani není možné....... ale čím víc těch, co jsou si vědomi neblahého přeceňování Já, tím líp.-) Uvědomujeme si právě určité věci na základě protikladů, kontrastu. Nazření takové skutečnosti může být motivem pro to začít s tím něco dělat u sebe.......a svým příkladem pak motivovat druhé....
    SANKAMAN
    SANKAMAN --- ---
    a otázkou je, dá-li se s tím něco dělat, abychom si více uvědomovali své postavení tady a že není jen Já...
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    SANKAMAN: ano. protože dřív člověk žil v tlupě a společnosti, dnes si může dovolit být autonomní (do jisté míry) a myslet jen na sebe. A to si uvědomuje spousta lidí. Dost lidí se nedokáže zapojit do společenského života nebo nechce, protože společnost je celkem pěkně prohnilá, někdy někde.
    SANKAMAN
    SANKAMAN --- ---
    SAJMONDEE: Myslím, že si každej všímáme svých práv. "Na tohle mám právo, na tohle taky a to je moje právo..." Ale zapomínáme, že stejně tak, jak máme práva mi, tak je mají i druzí a když je nebudeme respektovat, tak budeme jen narážet. Jak se říká, moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhých. Mám pocit, že tohle si neuvědomujeme a proto vzniká ta nenávist a zloba. Jsme totiž jen My, jen Já a nic okolo. Teda ne všichni, ale je to většina. Tak to na mě působí, když se dívám na lidi okolo mě. Já, Já, Já, jen Já...
    THRANDYNAMO
    THRANDYNAMO --- ---
    SAJMONDEE: Mohl bych na tebe reagovat jen tím, že u nás je svoboda tak krátkou dobu, že opravdu zde může být zaostalost v tom, jak vnímáme svobodu, jak s ní nakládat... Holt se musíme naučit--- CO je prioritou--lepší možností!!
    Tzv: být režiser svého života a nebýt jen divák...
    BRKOUS
    BRKOUS --- ---
    PIZI: precti si nekoho z existencialistu: Kafka, Camus, Sartre...Ta volba te svazuje dle myho vzdycky...Ale to, jak "svobodu" volby vnimame, je uz na kazdym z nas...
    PIZI
    PIZI --- ---
    SAJMONDEE: Napadne, ale jelikoz jsem si uz davno vyresil, ze kdyz me nekdo nadrizeny o ty moznosti volby pripravi, tak muzu mit stejnou smulu s jeho vyberem te spravne cesty pro me, jako ji muzu mit s mym osobnim vyberem, volim ten osobni vyber. Ale samozrejme komu vadi moznosti a nutnost z nich vybirat, muze uzavrit smlouvu s nekym kdo za nej bude zit jeho zivot a jen mu diktovat co ma delat. Tim bude usetren nutnosti rozhodovat a zaroven tuto moznost ponecha ostatnim.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    PIZI: ty jo, to je termin "pokrokova svoboda", to ze mně nějak vypadlo. Chtěl jsem tim říct, svoboda, která se vyvinula. a možná z tebe nedělá otroka, ale neni pozitivní, když nevíš jak s ní naložit.
    vem si máš že možnosti, ale ne směr a čas tě tlačí aby sis vybral a taky tě tlačí budoucnost, která bude ovlivněna rozhodnutím. nenapadne tě že můžeš zkusit špatně a budeš toho litovat?
    PIZI
    PIZI --- ---
    SAJMONDEE: co je to pokrokova svoboda? Jak z tebe dela otroka nemoznost vyuzit nekterou z moznosti, ktere mas?
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    je izolace pokrok k společenskému žití lidí mezi sebou?
    lidi jsou snes k sobě asi víc toleratní než kdy jindy, na druhou stranu, nenávist je zhoubná a vlivem okolí a událostí, které se dějou po celém světě, si troufám říci, že nenávist je větší než kdy dříve.
    Nejsem si uplně jistej.
    Ale myslím si, že pokroková svoboda nás dělá většími otroky, protože máme tolik možnosti a ne každý jich dokáže využít.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Abych si mohl vybirat s kym budu spojen, musim se nejdrive izolovat. Je to takove smazani tabule, nez na ni muzu zacit kreslit.
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    izolace rovná se smrt .... zastavení v čase, následně nemožnost zpětné integrace do celku, který se mezitím někam hnul....

    "Kdo chvíli stojí, již stojí opodál."
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    změna téma viz nástěnka...
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    tak mam obdobný mystický zážitek...už je to strašně dlouho, ale nedá se to zapomenout.........byl normální všední den, jela jsem domu autobusem jako každý den, přelom jara léta, sluníčko svítí, jako vždy jsem koukala na ten stejný výhled z okna autobusu, po tisící to stejné ....jenže najednou to bylo úplně jiné.....v okamžiku mi přišel okolní výhled nekonečně krásný, slunce osvětlovalo zelené pole, vítr vlnil s masou, jež pokrývala pole, nebe modrý jak na obrázku. V tu chvíli mě napadlo, že obyčejné věci jsou jedinečné. Záleží na úhlu vnímání. Protože nám přijde dost věcí obyčejných, nevšímáme si jich a jaksi je necháváme v pozadí...pouze naše nevnímavost nám zabraňuje prožívat jedinečnosti a krásu všech okolních věcí, drobností, maličkostí a obyčejností, které stojí za to - zkrátka jedinečnost života vůbec.
    Zpět k zážitku, to co jsem si v tu chvíli uvědomila bylo fajn, ale......má to ještě pokračování........potěšená náhlým vnuknutí mě napadlo...tedy spíš jsem to cítila , byla to taková malá imaginace v mé mysli.......jsem si vyvolala představu, že moje ruka se mi prodloužila až byla jen jakýmsi velkým objemem vzduchu a větru, obrovskou vzduchovou rukou, pak jsem tou rukou pohladila celá pole a lesy, úplně jsem to před sebou viděla, do dlaně mě šimraly celé masy rostlinného pokryvu, vydechla jsem a toto vydechnutím najednou bylo větrem, který projel celou okolní krajinou. bylo to nádherná představa nebo spíš přání, které jsem v té chvíli plně cítila. nedá se to ani slovy popsat.
    pak jsem se zase vrátila do normálního běhu vnímání a událostí, ale pamatuji si ten pocit stále. běžná situace se dá taky vnímat trochu nevšedně a rozhodne zanechá v člověku na dlouho příjemný klid.......
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    ONEIROS: není nad to si užít krásy
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OMI: :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam