• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAJMONDEEFilosofování o nebyčejně obyčejných věcech
    PIZI
    PIZI --- ---
    JOSEFDRUHY: Neříkám, že každý člověk potřebuje plán. Říkám, že smysl je totéž jako záměr tvůrce se kterým danou věc tvořil. Případně smysl může stanovovat majitel, který si například danou věc koupil s nějakým záměrem. Knihař vyráběl knihu se záměrem ji prodat, smyslem té knihy je vydělat knihaři peníze. Koupí si ji někdo, kdo jí podloží nohu stolu, teď je smyslem té knihy podpírat stůl.

    Takže alcapone jako vlastník svého života ho udržuje za nějakým účelem, chce se mít dobře, být bohatý, apod.

    Jak to udělat? Indoktrinací nejlépe od mládí.

    V čem je rozdíl mezi cílem a smyslem života? V čem se ty pojmy liší, že se ptáte takto?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PIZI: Pane, říkáte, že člověk "potřebuje" pro život záměr, plán ... ano. Jenže jeden člověk ( např. Alka Pone ) "potřebuje" k naplnění svého života "plán, záměr" přepadnout co nejvíce bank, co nejvíce lidí při tom zastřelit, ...; jiný člověk potřebuje jinou vizi, mírumilovnou, prospěšnou, darující, např. vědec a....a ? každý tím pádem má "svůj" smysl života. Jak to udělat aby vítězil nějaký "lepší" smysl života ??? Je to smysl života ?
    Zkuste, pokuste se mi odpovědět co je "cíl" života ?, a co je "smysl" života ?
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    JOSEFDRUHY: az budes delat, neco, co je uzitecne a zaroven te to naplnuje, tak je to smysl tveho snazeni. kdyz budes zit smysluplnne a spokojene, tak jsi nasel smysl sveho zivota. podle ma kazdy svuj vlastni smysl zivota a troufam si rict, ze nemusi byt jen jeden.
    PIZI
    PIZI --- ---
    JOSEFDRUHY: Nejprve se zamysleme co to vlastně znamená, že něco má nějaký smysl. POdle mě, je to záměr, se kterým byla daná věc vytvořena. Když potřebuji něco z čeho bych pil čaj, tak si vyrobím hrnek. Smyslem toho hrnku je abych z něj pil čaj. Hrnek sám o sobě nějaký smysl nemá, má ho díky svému vlastníkovi, či tvůrci. Potřebuješ prostě nějaký záměr, plán. Takže hledáš-li smysl života, musíš se ptát tvůrce, nebo alespoň vlastníka. Možná se můžeš ptát rodičů proč tě stvořili, co tím sledovali, to je smyslem tvého života. To je to proč jsi byl zplozen.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    TOMMY_ZLEE: Zajímavé. Rád bych se Vás zeptal a znal Váš názor na to : "co je smyslem života", tedy konkrétně Váš názor zda to je :
    a) "cíl" ( lidského snažení ) libovolný...
    b) nebo cesta k cíli, ono hořké, trnité, útrapné putování životem po 70 let "k cíli".
    Děkuji.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    TOMMY_ZLEE: coz me ted rozhodne ceka. vsechno bude lezet v "lednici" , zatimco ja na vlastni pest odjedu na druhej konec planety, hledat sam sebe.
    TOMMY_ZLEE
    TOMMY_ZLEE --- ---
    Izolaci člověka v sobě samém vidím jako velmi variabilnní záležitost.. Mám za to, že jde o filozifii daného člověka a o jeho styl života, co rozhoduje o správnosti či nesprávnosti této cesty.

    Potkal jsem osůbky, které z pohledu běžných IN lidí byly vesměs izolované od okolního běžného životního dění, jaké dnes společnost nabízí, ale byly z toho vysloveně šťastné. Samozřejmě je tu na snadě otázka, zda by tito lidé nemohli být ještě šťastnější, kdyby si vyvolili jinou cestu, nicméně tento postup si určili sami a považují ho za ideální. Nikdy bych se neodvážil někomu takovému říci, že směr, kterým se ubírá, není dobrý, už jednosuše proto, že navzdory veřejnému mínění, jim věřím.

    Ovšem z pohledu člověka, který si sám takovouto otázku položí jde už o něco více. Sám si čas od času říkám, zda je dobré znát všechny ty lidi, které znám, zda je dobře se v sobotu večer rozhodovat, s kým že to vlastně půjdu na terásku na pivko, jestli bych se skutečně měl bavit s přáteli o věcech které mě/je vesměs ani moc nezajímají, zda se s někým radit o koupi trička-bot-telefonu-čehokoliv. Proč nejít do práce sám? Proč si místo do hospody nezajít sám do čajovny? Proč neudělat cokoliv naprosto nezávisle na komkoliv jiném? Je na snadě, že považuji za dobré čas od času si říci: ano, proč ne..! Protože čas na přemítání o nejnesmyslnějších věcech, které naše mysli generují, aniž by bylo možno je byť vůbec prezentovat někomu jinému, si prostě aktivně žijící člověk nenajde. Nenajde příležitost, aby se někdy oblékl tak bláznivě, jak by chtěl, aby se někdo nezeptal: co to máš sakra na sobě? Nenajde náladu na provedení něčeho, na co ví, že má, jelikož by to vyžadovalo příliš mnoho trpělivosti/snahy/prostředků/času/podnětů. A to podle mně není dobře.

    Když použiji metaforu, představil bych si sociální život, jako běžný pokoj v bytě 1+1 velmi akčního člověka. Všechno tu je. Je, kde si sednout, kam si dát oblečení, kde se najíst, kde spát, kde pracovat, kde se válet. Nicméně všechno se vyvýjí, všechno se mění a všechno prochází časem. Židle se rozbíjejí a kupují se nové. Stoly začínají vrzat. Postel se proleží. Oblečení se ušpiní a zůstává zmuchlané ležet v rohu na zemi. Zdi šednou. ... Navíc do pokoje chodí lidé - a cosi přinášejí i odnášejí. Jednou za čas je však třeba se zastavit a dát vše dohromady.

    Je dobré se načas zatáhnout, izolovat se a uvědomit si, kdo je vlastně špinavý a kdo čistý. Kde to v práci vrže. Zda má současný partner v hlavě i víc, než jenom myšlenky na postel. A jestli si místo těch šílených lyží, nekoupit třeba snowboard. ... Navíc myšlenek cizích lidí se ke každému časem dostane tolik, že má něco do sebe se na ně alespoň na chvíli vykašlat.

    Jednou za čas se vyplatí uklidit si pokoj. Člověk si pak i třeba lépe uvědomí sám sebe.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Elias Canetti: Masa a Moc, průřez hlavními myšlenkami tohoto geniálního díla.

    "Ničeho se člověk nebojí víc, než když se ho dotkne něco neznámého."

    http://ografologii.blogspot.com/2009/04/elias-canetti-masa-moc.html


    LIA
    LIA --- ---
    Ak teda tema na diskusiu znie 'Izolacia' :) tak asi je malo ludi, co maju cas nad tym uvazovat. To by snad poodhalilo, ze sa tak necitia, ci to neziju, alebo to neskusili...alebo snad...boja sa priznat si to.
    Izolacia je z pohladu prakticna v zivota dolezita :) napriklad v oknach v zime, ak su dobre zaizolovane, neunika teplo, tym sa setri energia.
    Ale je to tak aj pri izolacii seba sameho? Poriadne odizolovane vnutro moze napachat poriadne rozmerne problemy...lec zaizolovane do preplneneho vnutra cloveka, ktory ich sam, mozno nie dobrovolne, zaizoloval.
    Jeden z prejavou, domnievam sa, je usmev navonok pred ludmi, ktorych stretavaju takyto 'zaizolovany jedinci' bezne napr. v praci, skole, spolubyvajuci, kludne aj osoby blizke, ale nie starajuce sa o myslienky takehoto cloviecika. Ale co ak ste blizky-blizsi takejto osoby? Co ak sa CHCETE starat o jeho myslienky, pretoze Vas k tomuto cloveku puta nieco silnejsie, nez je len spolocne travene noci v jednej postely? Ako sa dostat cez jedinecne a neznicitelne 'nainstalovanu' izolaciu do vnutra a poobzerat sa tam?
    Moja snaha je na to kratka. Samozrejme, napadaju mi nove praktiky a tie sa obcas pokusam aplikovat...ale zacinam dospievat k nazoru, ze skusim takuto 'izolaciu' najst aj sebe. Uz bolo dost pustania k nahliadnutiu, dovery a reflektovania (samozrejme, toto je znovu a zas reflexia, co teda prezradza, ze 'izolaciu' som este nezohnala a nenainstalovala ;) seba samej.
    To ale pohlad na izolaciu meni z prvotneho vyznamu: 'nieje najlepsia' na vyznam: 'ved je to mozno bezpecnejsie'.
    Dakujem za docitanie az do tohto bodu, ak sa to niekomu podarilo ;) Prajem krasny Den aj v pripade, ze nemate 'izolaciu' a predsa len to nieco malo z Vas unikne navonok ;)
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    nahozeno nové téma, tak prosím reagujte.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    GRYFFUS: já si myslím, že je to přičiněním toho, že daný člověk cítí, že na něm má z nějkého důvodu utkvět něčí pohled. třeba kdybys měl pocit, že pajdáš, máš špinavý kalhoty nebo máš provokativní oblečení. stejně tak má třeba holka krátkou sukni a může mít pocit, že ji někdo čučí na zadek.
    Ale jinak někdy mám takovej pocit, že to člověk může nevysvětlitelně pocít jen tak.
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    GRYFFUS: to těžko nějak dokázat. Experimentuj :-)
    Spíš si myslím, že pokud se někdo nachází třeba jen chvíli ve tvém zorném poli (aniž by jsi na něj přímo koukal) a ten někdo na tebe kouká, pak může chvíli trvat, než si mozek přebere vjemy a uvědomí si, že na něj někdo čučí (protože pár očí pokud je v rozeznatelné vzdálenosti je imo hodně silný vjem). Po chvíli se otočíš, možná aby jsi se podvědomě přesvědčil, jestli stále kouká. A když kouká tak voilà, zázrak je na světě.
    GRYFFUS
    GRYFFUS --- ---
    Zdravim...

    Prave jsem mel docela zajimavou diskuzi s pritelkyni na tema pohledy...

    Abych byl konkretni... Presvedcuje me, ze kazdy clovek, nebo alespon vetsina citi kdyz na ne nekdo kouka. Tohle mi pripada jako naprosta kravina.
    Myslim, ze to kazdy z nas zazil... Lechtani na zatylku, clovek se otoci a vidi jak na nej nekdo uprene kouka... To je ale podle me naprosty klam. Cele to je podmineno tim, ze by lidske oko vysilalo signal, energii proste cokoliv, jenze takhle proste lidske oko nefunguje :-)

    Jaky je tedy vas nazor na celou tuto vec, pripadne jak ji mam dokazat ze se myli? Ze je to jen souhra nahod (kdyz se clovek otoci, je dost mala pravdepodobnost, ze by se na nej nekdo sedici za nim nepodival)

    Diky a s pozdravem
    Gryffus
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    ONEHEART: jojo..vím že to horkotěžko jde.
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    SAJMONDEE: Ono je totiž mnohem snažší oddat se kolektivní přízemnosti, než přemýšlet, žeano. Ale jde to, troufám si říct že u jednoho z mých přátel se mi podařilo po několika zajímavých dikuzích probudit jistý zájem o otázky, kterými by se běžně vůbec nezabýval. Jde to, ale musí do toho člověk investovat mnoho energie a trpělivosti. A druhá strana musí samozřejmě poslouchat. Né jednim slechem in druhým out. :)
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    HYENA: Nikdy sis na něčem, bo na někom nehonil- la ego???
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    HYENA: Silná většina z nás jest Emoegomasturbants:)))
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    HYENA: není třeba difinic.určitě jsi se s takovým člověkem někdy setkal(a).
    HYENA
    HYENA --- ---
    Ahoj, omlouvám se za vpadnutí do diskuze, ale zaujal mě termín, pod kterým si těžko někoho umím představit.
    Je to egomasturbace / egoamsturbant. Jak byste ji definovali / znáte nějakou pregnantní ilustraci?
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    sorry dlouho jsem nezměnil téma...tak teď napravuji viz nástěnka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam