• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    aha.o))) to pak jo.o)
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    MUFLONEK: nerikam ze neni kote ;-) Kdyz juknes niz na kontext v jakem sem odkaz nahazovala, zjistis ze ten obyc saunu vubec neresi ;-)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    NUFINKA: no ona to pravda není infra.o) ona je to klasická sauna.o))) a navíc pan Václav k tomu je prostě bonus.o)
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    TARGI: porovnavat Prahu / mimoprahu je v mnohem zcestne....


    MUFLONEK: mufli klasika jo, infra sem levnejsi v Praze jeste nepotkala
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    TARGI: hm tak to my dáme na Pražačce za hodinu 60 až 70 Kč za hodinu... - a pan Václav nám od naproti nosí i pivo.o)
    TARGI
    TARGI --- ---
    TARGI:

    vstup do klubu 1 - vířivka, pára, infra sauna, odpočívárna 60 min 120Kč

    U nas na malomeste je luxus i tohle :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    NUFINKA: to ze neni drahy?? :)))
    Holka ja jsem z levnyho kraje mimo prahu vis a tady dame 60 -70 kacek za saunu, kde pak muzu byt treba celej den... a ne jen 110,- na 45 min :)
    MOSQUITO
    MOSQUITO --- ---
    Mno vidis, neco podobneho se deje o par metru nize TJ Sokol Zizkov (hned vedle Matrixu)..letos sice bez me ucasti, ale scenar je velmi podobny..az na to ze cyklus je pravidelny tydenni..:]
    a btw o tom, ze je saunovani rozkos pro telo i dusi je naprosto jasna zalezitost.:]
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, sauna je super věc.o)
    Chodíme do sauny Na Pražačce - je tam moc milý pan saunér. Udržujeme 14denní intervaly. Je nás už banda - holky, kluci dohromady. Děláme tři kolečka. Navzájem se drbeme - jednak máme takové umělohmotná drbátka do sauny, občas donesu i masážního ježka. A mimo sauny je oblíbenou hračkou mrdohlav a zádomrd.o))) Sauna je bezva relax. Po sauně zajdeme ještě do přilehlé hospůdky.o)

    A v plánu je i ,až bude mrznout a bude sníh, sauna na Olšance - protože ten bazén venku má své kouzlo.o))))
    MOSQUITO
    MOSQUITO --- ---
    book :]
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    TARGI: tady to tak draho nevyjde a podnik je moc fajn....
    http://www.amitar.cz/html/infrasauna_fr.htm
    TARGI
    TARGI --- ---
    Nejradsi mam suchou saunu, resp znam suchou a parni i kombinovanou...
    Infra neznam, vzhledem k jeji pomerne financni narocnosti :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    jee, to je fajn ze tu tenhle klub je book :)
    Saunu vrele doporucuju....
    SHKRK
    SHKRK --- ---
    zkouseli jste ineepee
    KAI
    KAI --- ---
    Jak se správně saunovat

    Než začnete:
    Vyhraďte si na regeneraci svých sil dostatek času, přinejmenším 2 hodiny. Do sauny nechoďte s plným žaludkem, ale také ne hladoví. Doporučujeme chodit do sauny ve skupině se svými známými, je to vhodný čas na vzájemné pobavení se v dnešní uspěchané době. Ale nedoporučujeme řešit tímto způsobem obchodní schůzky. Poraďte se s lékařem, zda je pro Vás saunování vhodné s ohledem na Váš zdravotní stav.

    Prohřívání:
    Před samotným vstupem do prohřívárny by se měl každý návštěvník řádně osprchovat a především se osušit, aby do samotného prostoru potní místnosti nevnikalo mnoho vlhkosti. Relativní vlhkost v potní místnosti by se měla pohybovat kolem 15% a průměrná teplota kolem 90°C.
    V sauně používejte ručník nebo prostěradlo, plavky jsou nevhodné, můžete se v nich snadno zapařit nebo si způsobit vyrážku.V potírně se pohodlně posaďte či ulehněte (ideální) a vyčkejte než se dokonale prohřejete a spotíte (cca 10-20 min, individuální). Klasický a často prováděný sed v podobné pozici jako bychom seděli na běžné židli není příliš vhodný. Může docházet k velkému rozdílu teplot mezi chodidly a hlavou saunujícího se člověka. Tento rozdíl teploty dosahuje i několika desítek °C. Takovýto rozdíl teploty není pro lidský organismus přirozený a dochází k velkému namáhání termoregulačních mechanismů. U některých jedinců se proto může tato nedostatečnost projevit závratěmi nebo bolestmi hlavy.
    Chcete-li, polijte horké kameny aromatickou esencí. Zároveň si masírujte kůži končetin kartáčem nebo jinými k tomu uzpůsobenými pomůckami. Tato činnost pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže a podkoží. Zároveň urychluje pocení a tím i zlepšení termoregulace.

    Ochlazování:
    Pod sprchou spláchněte pot pokaždé před i po vypocení. Schlazení je ideální v našem ochlazovacím bazénu. Do ochlazovací lázně vstupujeme s rozvahou a pozvolna. Není příliš vhodné do bazénku rovnou skočit. Toto platí především pro starší osoby, ale také pro některé sportovce. Dochází zde ke skokovému nárůstu krevního tlaku.
    V ochlazovací lázni bychom měli projít třemi postupnými režimy. Ihned po vstupu nám začne být chladno. Cévní kapiláry v podkoží jsou roztažené a nastavené na režim co největšího odvodu tepla. Po vstupu do lázně se začnou rychle stahovat a doslova vtlačovat krev z podkoží do vnitřních orgánů. Dochází k "masáži" vnitřních orgánů a vyplavování různých možných usazenin do krevního řečiště.
    Zde nastává druhá fáze kdy nám přestane být ve vodě chladno a cítíme se příjemně. Pocitu komfortu můžeme také napomoci tím, že se ve vodě nebudeme pohybovat. Vrstvička vody těsně kolem těla se ohřeje a únik tepla z organismu není tak razantní.
    Po prvním prohřátí je možné saunování doplnit celkovou nebo cílenou masáží.
    KAI
    KAI --- ---
    Ze stranek "nasi" sauny - http://www.saunavbrne.cz/sauna_temp.htm

    Saunování a jeho pozitiva

    Saunování je přesně definována jako „Potní koupel v suchém a horkém vzduchu občas zvlhčeným parním nárazem, resp. metoda zdraví udržující, ale i vytvářející“.
    Účinek saunování se projevuje až po několika návštěvách, nejlépe jednou týdně. Dochází tak ke zlepšení krevního oběhu a látkové výměny. Sauna slouží jako vhodný trénink k posilování cévního systému, střídáním horka a chladu nutíme sliznice horních cest dýchacích k přizpůsobování se tepelným výkyvům, mohutným prokrvováním zlepšujeme jejích výživu a přívod obranných látek. Výsledkem je pak celková otužilost a odolnost proti infekcím. Proto je vhodné saunovat především děti, a to již od raného věku.
    Mocným drážděním potních žláz při saunování je vyvoláno vydatné vylučování vody - pocení, a to až 1,5 litrů za hodinu. Tím se z organizmu dostávají škodlivé odpadové látky ze svalů, kloubů a nervů. Proto většina návštěvníků sauny pociťuje po saunování zlepšeni pohyblivosti, uvolnění, Iehkost. Potní žlázy zahajují činnost tehdy, hrozí-li organismu přehřátí - na rozdíl od přehřátí v létě, kdy může dojít k utonutí při náhlém skoku do vody. Při saunování nedochází k vzestupu vnitřní teploty organismu, krátkodobé ochlazení také vede jen k ochlazeni povrchu těla.
    V prohřívárně dochází až ke dvojnásobnému urychlení tepu, krevní tlak však z normálních hodnot nevybočuje nijak výrazně, když v horku mírně klesá - ochlazením se odchylky vyrovnají. Zatížení srdce není větší, než při kratším běhu nebo po 10 až 15 dřepech.
    Dýchání v prohřívárně není obtížné, obvykle se dýchá zhluboka. Saunování se proto doporučuje u chronických zánětů cest dýchacích, chronických zánětů průdušek, u astmatických stavů, poskytuje úlevu osobám s rozedmou plic a je vhodná v rekonvalescenci po akutních zánětech horních cest dýchacích a zánětech plic. Výrazný je vliv saunování na tzv. neurovegetativní systém: po sauně se dobře spí, saunování odstraňuje migrénové bolesti, vede k osvěžení, k pocitům radostné nálady a uklidnění, k útlumu předchozího vzrušení, k ústupu tísnivých pocitů, nervozity, neklidu, nespavosti a nechutenství.
    Saunování má také příznivý účinek kosmetický. Vyplavuje se maz a nečistoty z kožních pórů, zlepšuje se dýchání kůže, zvětšuje se její vláčnost, svěžest i vzhled. Napomáhá k jemnosti a hebkosti vlasů, zvýšeným prokrvením přispívá i k výživě vlasových kořínků. Dalším kladem je zlepšení prokrvení končetin (příznak tzv. "studených nohou").
    Pokud jde o léčebné vlivy, saunování může kladně ovlivnit chronické záněty žlučníku, slinivky břišní, tenkého i tlustého střeva, do jisté míry ovlivní i průběh vředové nemoci, a to především v její počáteční fázi.
    Saunováním se nehubne, dochází pouze k pocitu ulehčení.
    Další výčet kladných vlivů pravidelného saunování je - součást rehabilitace po úrazech, při doléčování obrn končetinových nervů, rehabilitace plotýnkových syndromů, zánětů šlach a svalů z přetížení, dochází ke zmenšení obtíží u artróz a revmatismu, zlepšují se některá onemocnění kůže.
    Saunováním zvýšíme svůj smysl pro čistotu a osobní hygienu, posílíme obranné schopnosti organismu. Máme zde cenný doplněk ostatních opatření, postupů a doporučení vedoucích ke správnému způsobu života, k prevenci i léčbě některých nemocí, k péči o zdraví jednotlivce i společnosti.
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    KAI: Ee bazenek nemáme, jako náhrada musí postačit ledová sprcha, po které je ten pocit taky orgazmistický ;-D i když věřím, že né tak silný jak z bazénku. Doufám, že se zde dozvím informace, které mi dovolí se pokročilým saunařem stát :D jen tak dál.
    KAI
    KAI --- ---
    VASUCEK: ty nelezes do bazenku??? tak to ses houby saunar!!! :D
    my mame outdoor bazenek...hele, ten malej orgasmus co se dostavi pote, co z bazenku radne ochlazen vylezes, je na saunovani to nejlepsi :D

    jinak te "drsne latce" se rika lufa, drhnuti lufou ci kartacem je zaklad pokrocileho saunovani!! :D
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    JAMES_DICK: Já při představě, že bych měl ze sauny lézt do bazénku s ledovou vodou mrznu i v pokoji kde je pětadvacet stupňů :D nevím proč, možná je to tou malou teplotou jak jsem psal níž nebo nedostatečnou otužilostí ;-D

    Návrh na anketu beru, můžu později dát :)
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    Snazim se ted chodit asi mesic kazdej tejden,ale ne vzdycky to vyjde. Vzdycky dva cykly po cca 12-ti minutach.Rad bych i trikrat,ale neni vetsinou cas... Teplota kolem stovky. Ale do bazenku se mi nekdy moc nechce,tak dam sprchu. Musim se ale prekonat a zacit davat jen bazenek :)
    Jinak jeste pred saunou si davam ctvrt hodiny ve virivce. Clovek pak uplne zapomene na stres kazdodeniho zivota a jen si slastne uziva :)


    jinak mam navrh na dalsi anketu:

    sauna vs. para
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam